Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019

Οι Άγιοι του Δυρραχίου θα κάνουν πάλι το θαύμα τους


Ραγίζουν καρδιές οι ανθρώπινες ιστορίες μετά τον φονικό σεισμό στην Αλβανία. Οι πληροφορίες από τις πόλεις Δυρράχιο και Τίρανα αναφέρουν ότι, οι κάτοικοι τις εγκαταλείπουν μαζικά, προκειμένου να ξεφύγουν από τον φόβο που τους δημιουργούν οι μετασεισμικές δονήσεις. 

Πολλές γειτονιές στο Δυρράχιο είναι αποκλεισμένες από τον στρατό και την αστυνομία. Τα πολυώροφα κτίρια εγκαταλείφθηκαν μαζικά. Ο κόσμος ζει με τον φόβο στους δρόμους και τις πλατείες, ενώ πολλοί μαζεύουν τα υπάρχοντα τους και φεύγουν από την πόλη.
Θρήνος στα χαλάσματα. Δάκρυα συγκίνησης κάθε φορά που οι διασώστες απεγκλώβιζαν κάποιον ζωντανό. Βροχερή η νύχτα που πέρασε για τους ξεσπιτωμένους, που βρήκαν καταφύγιο στις σκηνές, οι οποίες στήθηκαν στο στάδιο Νίκου Δοβανά του Δυρραχίου. 
Ο Έντι Ράμα έδωσε εντολή να μεταφερθούν οι σεισμόπληκτοι από τις σκηνές και να στεγαστούν σε ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες.
Ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει σύνορα. Ένα κύμα αλληλεγγύης πλημμυρίζει τους σεισμόπληκτους. Ο κόσμος προσφέρει ότι μπορεί. Παντού μοιράζονται ρούχα και κάποιοι πήραν την πρωτοβουλία να προσφέρουν φαγητό. Από σήμερα στο κέντρο του Δυρραχίου δύο κινητά μαγειρεία του Ελληνικού Στρατού που έφτασαν χθες το απόγευμα με C-130 θα προσφέρουν φαγητό μεσημέρι και βράδυ.
Οι Αλβανοί σε κάθε βήμα της αποστολής του Αθηναϊκού Πρακτορείου ευχαριστούν τους Έλληνες. Μιλάνε τα ελληνικά, γιατί έχουν δουλέψει χρόνια στη χώρα μας και όπως λένε είναι μια 2η πατρίδα γι΄αυτούς. Και στο διαδίκτυο διαβάζουμε συγκινητικά σχόλια Αλβανών με ευχαριστίες προς τον ελληνικό λαό. 

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για κακοτεχνίες σε σαθρά εδάφη.
Κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναχώρησε σήμερα για την Αλβανία. Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα των αλβανικών αρχών, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για την αποστολή ειδικού κλιμακίου πολιτικών μηχανικών προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψίες στις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές της χώρας. Με το ίδιο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε την ομάδα των 16 ατόμων της ΓΔΑΕΦΚ (Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών)  θα επιστρέψει η ομάδα της ΕΜΑΚ, καθώς ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. 

Στο πλευρό των ανθρώπων που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Με απόφαση που ελήφθη οι εκκλησίες και οι μονές των σεισμόπληκτων περιοχών άνοιξαν για να στεγάσουν τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και κινητοποιήθηκαν όλες οι φιλανθρωπικές δομές της εκκλησίας για την παροχή βοήθειας. Παράλληλα η Εκκλησία απηύθυνε έκκληση προς τους πιστούς να συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν για να βοηθηθούν οι οικογένειες που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό στην Αλβανία.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε είναι δραματική. Σύμφωνα με πληροφορίες από φίλους στο Δυρράχιο, υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία για την ερήμωση της πόλης και λόγω των μετασεισμικών δονήσεων που ακολούθησαν. Έχουμε ανάγκη από τις προσευχές σας, ανέφεραν χαρακτηριστικά. Να εισακουστούν οι προσευχές όλων μας και οι Άγιοι του Δυρραχίου να βάλουν το χέρι τους για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και ο φόβος που φώλιασε στις ψυχές των ανθρώπων και να επιστρέψουν στον τόπο τους. Το Δυρράχιο έχει αντιμετωπίσει στην ιστορία του μεγάλες καταστροφές από τα χτυπήματα του εγκέλαδου και κατάφερε να ανακάμψει. Η χάρη του Θεού να μας αξιώσει σύντομα να συναντηθούμε στην αναγεννημένη πόλη και να γιορτάσουμε, Αλβανοί και Έλληνες μαζί, με λαμπρότητα το γεγονός όπως συνέβη τον Ιανουάριο του 1915 όταν πραγματοποιήθηκε δοξολογία στη Μητρόπολη Δυρραχίου, στην οποία παρέστησαν οι αξιωματικοί του καταδρομικού 'Έλλη'', σύσσωμος η τότε ελληνική ορθόδοξη κοινότητα Δυρραχίου, καθώς και πλήθος Αλβανών που φώναζαν με χαρά και ενθουσιασμό 'Ροφτ Γκιουνάν' (Ζήτω οι Έλληνες)! 
Η Ελλάδα δεν προέβαλε ποτέ αξιώσεις για το Δυρράχιο, όμως τότε επικρατούσε χαώδης κατάσταση στην Αλβανία μετά την αποχώρηση του Ευρωπαίου ηγεμόνα Βηδ που είχε ως αποκορύφωμα τον αποκλεισμό του Εσάτ πασά στο Δυρράχιο. Ο τελευταίος, που είχε την υποστήριξη και του ελληνικού στοιχείου της περιοχής, ζήτησε, μεταξύ των άλλων, και την βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Το 'Έλλη' έπλευσε στο Δυρράχιο για να προστατεύσει τον ελληνισμό της περιοχής και να υποστηρίξει το αίτημα του Εσάτ και το υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, όπως μαρτυρούν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, και πολλοί Αλβανοί της πόλης. Ομοίως, κι ο Ισμαήλ Κεμάλ είχε στραφεί προς την ελληνική υποστήριξη, καθώς είχε εναντιωθεί στην Οθωμανική εξουσία κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη το 1901, κατέφυγε με πλοίο στην Αθήνα και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την 'ελληνο-αλβανική συνεννόηση', η οποία δεν ολοκληρώθηκε. Στα απομνημονεύματα του, εξιστορεί έναν ενδιαφέροντα διάλογο που είχε με αυστριακό διπλωμάτη. Όταν ο δεύτερος τον ρώτησε αν έχει έτοιμη τη σημαία, ο Ισμαήλ του απάντησε ότι η σημαία είναι έτοιμη αλλά δεν έχει κοντάρι. Και τότε ο Αυστριακός, που παρότρυνε το εγχείρημα εξυπηρετώντας φυσικά τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας του, του είπε πως το κοντάρι του θα είναι η κάνη του όπλου της Αυστροουγγαρίας. Διδακτικός ο συγκεκριμένος διάλογος. Πάντως πέρα από τα γεγονότα και τις συνθήκες εκείνης της περιόδου, αποδείχθηκε ότι εκατό χρόνια μετά ο Ράμα, καθώς και η διαχρονική ανθελληνική πολιτική των Τιράνων, δεν κατάφεραν να δηλητηριάσουν τις σχέσεις των δυο λαών.
Ο Άγιος Αστίος, προστάτης της πόλης του Δυρραχίου, και ο Άγιος Βλάσιος θα κάνουν πάλι το θαύμα τους. Το Δυρράχιο θα γιατρέψει σύντομα τις πληγές του και θα γιορτάσουμε -Έλληνες και Αλβανοί που πιστεύουμε σε κοινές αξίες, στη πρόοδο των χωρών μας και στο κοινό μας μέλλον- το χαρμόσυνο γεγονός με αδελφική συγκίνηση, απομονώνοντας τις πολιτικές που προωθούν διχόνοια και οδηγούν τις χώρες μας στο σκοτάδι της οπισθοδρόμησης.

Λεζάντες φωτογραφιών:
1. Σεισμόπληκτοι στο στάδιο Δυρραχίου Niko Dovana. Η ομάδα Teuta του Δυρραχίου ιδρύθηκε το 1920. Την ομάδα χρηματοδοτούσε ο Νίκος Δοβανάς, απόγονος Μοσχοπολιτών εμπόρων του Δυρραχίου (Πηγές: C. Burileanu, An. Haciu), και εγγονός του, επίσης, Μοσχοπολίτη Παύλου Τέρκα, προκρίτου της ελληνικής κοινότητας με μεγάλη εθνική δράση (Πηγή: Ελ. Νικολαϊδου, C. Burileanu), ο οποίος πέθανε το 1949 στο Μιλάνο της Ιταλίας όπου είχε εγκατασταθεί μόνιμα, και γι' αυτόν τον λόγο το σύγχρονο στάδιο της πόλης φέρει το όνομα του προς τιμήν του.
2. Το Δυρράχιο, 'το μεγάλο Κουτσοβλαχικό λιμάνι' κατά τον Γάλλο καθηγητή Victor Berard με την άλλοτε ανθούσα ελληνική ορθόδοξη κοινότητα, μετά τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό του 1926. Το Δυρράχιο βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή. Υπάρχει και αναφορά βυζαντινού χρονογράφου που περιγράφει έναν ισχυρό σεισμό, ο οποίος προκάλεσε φοβερές καταστροφές στην πόλη.
3. Ασματική Ακολουθία του Αγίου Αστίου Επισκόπου Δυρραχίου. Tυπώθηκε στην Κων/πολη (Τύποις Μακρίδου) το 1918 με δαπάνη του Μιχαήλ Θωμά Τρούια, Εφοροδημογέροντα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Δυρραχίου, βλ.: ascsa.edu.gr.
Στα αλβανικά μεταφράστηκε αργότερα.
Η οικογένεια Τρούϊα του Δυρραχίου ήλκε την καταγωγή της από την Μοσχόπολη της Ηπείρου (Πηγές: An. Haciu, C. Burileanu). Μέλη της διετέλεσαν δημογέροντες της Ελληνικής Κοινότητας Δυρραχίου όπως τεκμηριώνεται και από τα έγγραφα αρχείου της κοινότητας. Στο κτήμα του Μιχαήλ Τρούια, το 1883 βρέθηκαν αρχαία (τοίχος εκ πλίνθων αρχαίος, πλινθόκτιστοι τάφοι με οστά και επιγραφές), γεγονός που προκύπτει από επιστολή της δημογεροντίας Δυρραχίου προς τον πρόεδρο του αρχαιολογικού τμήματος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, η οποία περιλάμβανε και αντίγραφα των επιγραφών. Συγκεκριμένα, μία επιτύμβια πλάκα φέρει την αρχαιοελληνική επιγραφή: ''Ερμίπτω αρχιτέκτονι ζήσαντι έτη ξέ. Ερμιόνη και Έρμιππος πατρί γλυκυτάτω χαίρε''. Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της Αθήνας, ιδρύθηκε από τον Ελληνόβλαχο νομισματολόγο Παύλο Λάμπρου και τα παιδιά του. Στο Δυρράχιο έχουν βρεθεί όλα αυτά τα χρόνια πολλές επιγραφές. Όμως για εκείνη την εποχή, η γνωστοποίηση του συγκεκριμένου γεγονότος στον Παρνασσό από την δημογεροντία της Ελληνικής Κοινότητας Δυρραχίου, ασφαλώς, έχει την σημασία της. Να προστεθεί ακόμη ότι, από την οικογένεια Τρούια του Δυρραχίου προερχόταν η προγιαγιά του σημερινού πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, Αθηνά Τρούια, η οποία ήταν σύζυγος του, επίσης βλάχικης καταγωγής, Χρήστου Ράμμου, αποφοίτου των Ζωγράφειων Διδασκαλείων στο Κεστοράτι Αργυροκάστρου (Πηγή: Μητρ. Δρυϊνουπόλεως Βασ. Παπαχρήστου).

Vlahofonoi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.