Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011

Ανοίγει ο "νεφελώδης" φάκελος των ΜΚΟ


Σύμφωνα με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πάνω από 100.000.000 ευρώ... έχουν διατεθεί, «μέσα σε ένα νεφελώδες, θολό και αδιαφανές τοπίο για επιχορηγήσεις σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», ενώ το ποσό αυτό εκτιμάται ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της Επιτροπής που προσπάθησε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Θανάσης Τσούρας, να ασχοληθεί με το χώρο των ΜΚΟ και κατέγραψε στο πόρισμά της συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θα κοινοποιήσει τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και την κυβέρνηση.

Η Επιτροπή κάνει λόγο για «ΜΚΟ δύο ταχυτήτων», για «διαπιστώσεις περί θολού και μη επαρκώς χαρτογραφημένου τοπίου δράσης και λειτουργίας τους», αλλά και για περιπτώσεις χρηματοδοτήσεων με «αμφισβητούμενη ή ακόμα και ελάχιστη δράση».

Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης πάνω σε τρεις άξονες:
- Διαμόρφωση σαφούς ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΜΚΟ.
- Επικαιροποίηση ενιαίου εθνικού δεσμευτικού μητρώου και
- Δημιουργία ευέλικτου τακτικού μηχανισμού ελέγχου των οικονομικών τους στοιχείων.

Όπως τονίζεται στο πόρισμα της Επιτροπής, «το τοπίο δράσης και λειτουργίας των ΜΚΟ παραμένει εδώ και δεκαετίες νεφελώδες, με απουσία ενιαίου και σαφούς θεσμικού πλαισίου, αδυναμία πλήρους χαρτογράφησής τους και ανεπάρκεια συντονισμένου ελέγχου των χρηματοδοτήσεών τους».

«Είναι ενδεικτικό, ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή, μόνο δύο υπουργεία (Εξωτερικών και Υγείας), τηρούν ένα είδος Μητρώου ΜΚΟ με τις οποίες κατά καιρούς συνεργάζονται και χρηματοδοτούν, και ένα μόνο υπουργείο (Προστασίας του Πολίτη), τηρεί ένα είδος μητρώου εθελοντικών οργανώσεων, ενώ η συντριπτική των υπουργείων τηρεί απλούς καταλόγους εγγεγραμμένων ΜΚΟ, οι οποίοι, όμως, παρουσιάζουν έντονα προβλήματα, είτε γιατί είναι ελλιπείς, είτε γιατί συχνά περιλαμβάνουν διαφορετικές και τελείως ανομοιογενείς μεταξύ τους οργανώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στο πόρισμά της η Επιτροπή και προσθέτει:
«Απόρροια του φαινομένου αυτού είναι η επιχορήγηση εκατοντάδων ΜΚΟ, χωρίς να είναι σαφές με ποιες διαδικασίες και ποια κριτήρια λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις χρηματοδότησης, με ποιο μηχανισμό ελέγχεται το είδος της χρηματοδότησης και ο τρόπος διαχείρισης των διατιθέμενων σε αυτές κονδυλίων».
Τέλος, αναφορικά με το ύψος των κατά καιρούς χρηματοδοτήσεων τους, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία των υπουργείων που της έχουν αποσταλεί το ποσό ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ», προσθέτοντας ωστόσο ότι, «στην πραγματικότητα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, καθώς αφενός το υλικό είναι εξαιρετικά ανομοιογενές και αποσπασματικό, αφετέρου τα υπουργεία θεωρώντας ότι οι φορείς που χρηματοδότησαν δεν συνιστούν ΜΚΟ δεν τις συμπεριέλαβαν στα έγγραφα τους».
Πηγή: Ακτίνες

Από το ιστολόγιο βλαχόφωνοι Έλληνες: Γνωστός ο ρόλος των ΜΚΟ. Καμία σχέση με πραγματικά ανθρωπιστικές, οικολογικές ή άλλες ευαισθησίες που συνήθως επικαλούνται για τις δράσεις τους. Πρόκειται για εφευρήματα που χρησιμοποιούνται ως εργαλεία προπαγάνδας πολυεθνικών εταιρειών, κυβερνήσεων παγκόσμια, ακόμη και πολιτικών σχηματισμών σε κάθε κράτος. Με την βοήθεια τους διαμορφώνουν συνειδήσεις στους πολίτες, που δικαιολογημένα τις βλέπουν με συμπάθεια και τις εμπιστεύονται. Άλλωστε και μόνο το όνομα «Μη κερδοσκοπική» σε κάνει πραγματικά να τις βλέπεις εξαρχής με μια τέτοια θετική ματιά. Υπάρχει φυσικά και μια άλλη πτυχή. Πρόκειται και για έναν έξυπνο τρόπο άντλησης εύκολου χρήματος από κάποιους επιτήδειους και διαπλεκόμενους με την πολιτική ή οικονομική εξουσία. Τα γνωστά λαμόγια. Ας δει κάποιος τα εκατομμύρια των ευρώ που ξοδεύονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα απο τον κρατικο κορβανά γι' αυτές και θα καταλάβει που πήγαιναν τα χρήματα του ελληνικού λάου τόσα χρόνια. Πολλές ΜΚΟ έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στην χώρα μας με στόχο την μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας σε πολυφυλετική και την καθιέρωση ενός πολυπολιτισμικού μοντέλου, με την συνεχιζόμενη αθρόα λαθρομετανάστευση. Στην κατεύθυνση αυτή εργάζονται επώνυμες ΜΚΟ και παρεμφερείς οργανώσεις, όπως το ΕΠΣΕ (Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι), η ΕΟΔΜ (Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων), το ΚΕΜΟ (Κέντρο Έρευνας Μεινοτικών Ομάδων) και άλλες. Έχουν διατυπωθεί αναφορές στον τύπο για χρηματοδότηση των παραπάνω οργανώσεων από το ίδιο το ελληνικό κράτος, την ώρα που οι ίδιες κατηγορούνται πως επιδίδονται σε ανθελληνικό έργο και κατασυκοφάντηση της Ελλάδας διεθνώς. Μια ματιά στις ιστοσελίδες των οργανώσεων αυτών είναι εξόχως αποκαλυπτική: Υπερασπίζονται με αξιοθαύμαστο σθένος «Μακεδόνες» και «Τούρκους» της Ελλάδας, που υποτίθεται ότι καταπιέζονται βάναυσα. Αναφέρουν την ύπαρξη μακεδονικής, τουρκικής, αρβανίτικης, ακόμη και βλάχικης μειονότητας και σπεύδουν στα διεθνή fora, όπου επιδίδονται σε σκληρό ανθελληνισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.