Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Η Ιστορία της Φτέρης (Πιέρια όρη)


Απλωμένη στους πρόποδες του Ολύμπου πλάι στην ιερή πόλη του Δίου, βρίσκεται χτισμένη η Καρίτσα Πιερίας. Πολλοί βέβαια ξέρουν ότι παλιότερα το χωριό ήταν σκαρφαλωμένο πάνω στα Πιέρια όρη και ονομαζόταν Φτέρη (το όνομα του χωριού προήλθε από τις πολλές φτέρες που υπήρχαν στο μέρος όπου χτίστηκε). Λίγοι όμως γνωρίζουν την ιστορία του χωριού, λόγω έλλειψης γραπτών ή άλλων στοιχείων, τα οποία θα μας έδιναν μια σαφή και πλήρη εικόνα της ιστορίας του.
  Η ιστορία της Φτέρης ξεκινάει γύρω στον 5ο με 6ο μχ αιώνα, όταν βλαχόφωνοι Έλληνες της Ηπείρου μετακινούμενοι με τα κοπάδια τους στα χειμαδιά της Μακεδονίας, γνώρισαν τη Φτέρη, την αγάπησαν και έχτισαν εκεί το πρώτο χωριό, το οποίο πρέπει να ήταν χτισμένο στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, 300 μέτρα ανατολικά του σημερινού χωριού. Εκεί έμειναν για 9 περίπου αιώνες ασχολούμενοι κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία και κρατώντας τα δικά τους ήθη, έθιμα, τραγούδια και παραδόσεις. Η επικοινωνία τους με άλλα χωριά ήταν πολύ δύσκολη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν κυρίως το χειμώνα. Φιλικές σχέσεις ανέπτυξαν με τους κατοίκους ενός κοντινού χωριού, βλάχικου, του Λιβαδίου Ολύμπου. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας οι κάτοικοι αρνούμενοι να ασπαστούν τον Ισλαμισμό εγκατέλειψαν το χωριό (15ο αιώνα) και πήγαν να μείνουν στα βουνά της Πίνδου, στη σημερινή Μηλιά Μετσόβου. Όταν μετά από λίγα χρόνια οι Τούρκοι παραχώρησαν κάποιες ελευθερίες στους Έλληνες, 50 περίπου οικογένειες επέστρεψαν στην περιοχή της Φτέρης ενώ 70 περίπου οικογένειες έμειναν στη Μηλιά. Άλλες 20 πήγαν στην περιοχή της Αδριανούπολης. Το χωριό όμως είχε λεηλατηθεί από τους Τούρκους κι έτσι οι κάτοικοι έχτισαν καινούριο και την εκκλησία της Παναγίας, στην οποία εκκλησία υπήρχε μια πλάκα με τη χρονολογία 1637 μ.Χ. που δυστυχώς έχει χαθεί. Σύμφωνα με έγγραφα που υπάρχουν στην κοινότητα της Καρίτσας, η Φτέρη στα χρόνια της τουρκοκρατίας υπάγονταν στο Νομό Ιωαννίνων, Διοίκηση Τρικάλων, Επαρχία Ελασσώνος.


   Με το πέρασμα των χρόνων άρχισαν κάθε χειμώνα να μετακινούν τα κοπάδια τους στις πεδινές εκτάσεις του Ολύμπου ενώ το καλοκαίρι επέστρεφαν στη Φτέρη. Γύρω στον 19ο αιώνα άρχισαν να εγκαθίστανται μόνιμα στο σημερινό χωριό, την Καρίτσα, και αρχίζουν τη νέα τους ιστορική διαδρομή στο χρόνο, διατηρώντας όμως άσβεστους τους δεσμούς με την ιστορική περιοχή των Πιερίων και τη Φτέρη.
   Σήμερα η Φτέρη κατοικείται μόνο το καλοκαίρι. Για να πάει κάποιος στη Φτέρη υπάρχουν οι εξής δρόμοι. 

Κατερίνη – Φωτεινά – Μόρνα – Φτέρη (χιλ 36). Μέχρι τα Φωτεινά ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος. 
Λιβάδι Ολύμπου – Φτέρη. Εξαιρετική διαδρομή μιας (1) ώρας περίπου μέσα σ’ ένα πανέμορφο δάσος οξυάς. 
Σέρβια – Βελβεντό – Παλιογράτσαινο – Φτέρη. Μέχρι το Βελβεντό άσφαλτος.
   Στη Φτέρη ο επισκέπτης μπορεί να οργανώσει εκδρομές σε πανέμορφες τοποθεσίες του δάσους, να κάνει ορειβασία στα Πιέρια κλπ. Στο δρόμο για Καταφύγι βρίσκεται η πηγή των Μουσών, στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το δροσερό νερό και τον ίσκιο των πανύψηλων δέντρων. Λίγο πιο πέρα μπορεί να απολαύσει την υπέροχη θέα της λίμνης του Πολυφύτου.

Πηγή: http://dim-karits.pie.sch.gr/index.htm
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.