Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Αρχάγγελος Ν. Πέλλας


Το τελευταίο χωριό στα βόρεια σύνορα του Δήμου Αριδαίας Ν.Πέλλας, είναι ο Αρχάγγελος. Απέχει 5 χλμ από την Περίκλεια και 33 από τον Εξαπλάτανο. 
Η θέα γι'αυτόν που ανηφορίζει προς τον Αρχάγγελο είναι μαγευτική, καθώς απλώνεται στα μάτια του ο υπέροχος κάμπος της Άνω Αλμωπίας, κατάφυτος ως την τελευταία του άκρη. Στο Νότο υψώνεται το Πάικο, ήρεμο χωματόβουνο, σκεπασμένο με οξιές και βελανιδιές. Παλιά το χωριό λεγόταν Όσσιανη. Μετονομάστηκε το 1925 Αρχάγγελος από το όνομα της παρακείμενης Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Το σημερινό χωριό είναι αποτέλεσμα συνοίκησης κατοίκων παλαιότερων οικισμών, που ίχνη τους ακόμη διακρίνονται και αποτελούσαν πιθανότατα εγκαταστάσεις ακριτών του Βυζαντινού κράτους, πράγμα που εξηγεί και τη λατινογλωσσία των κατοίκων (Μογλενίτες Βλάχοι). Έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο στο Δήμο, 820μ. 
Ο πληθυσμός, που είχε έντονη παρουσία σε όλες τις μεγάλες στιγμές του Έθνους (εξεγέρσεις κατά την Τουρκοκρατία, Μακεδονικός Αγώνας, Αντίσταση) ήταν 826 κάτοικοι το 1920, έφτασε τους 1126 το 1940 και με την απογραφή του 1991 είναι 666 κάτοικοι.

Βόρεια του χωριού, σε "φύσει" οχυρή τοποθεσία, γαλήνια και εκπληκτικής ομορφιάς, είναι χτισμένη η Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Kατά την παράδοση η Μονή είναι χτισμένη επάνω σε αρχαίο ιερό αφιερωμένο πιθανότατα στη θεά του κυνηγιού Άρτεμη, λόγω της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας της περιοχής. Οι μελετητές της Μονής στην πλειοψηφία τους θεωρούν βέβαιο ότι από τη σύστασή της (11ος αι.) μέχρι και τα μέσα του 19αι. ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο υπό την άμεση δικαιοδοσία της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Πυρπολήθηκε γύρω στα 1790 από τους εξισλαμισμένους Μογλενίτες Βλάχους της Νότιας και "ανακαινίστηκε" το 1843, αφιερωμένη πλέον στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Η ιστόρηση της "ανακαινισμένης" Μονής έγινε πιθανότατα στα 1858 από τους Κρουσοβίτες ζωγράφους Αναστάσιο (πατέρας), Ευάγγελο και Νικόλαο (γιοι).
Ο επισκέπτης του Αρχαγγέλου μπορεί να δει ακόμη την τεχνητή λίμνη στα βόρεια του χωριού, κατασκευασμένη για άρδευση. 
Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο και τον τουρισμό. 
Σήμερα είναι το πρώτο χωριό στο νομό Πέλλας στην παραγωγή πρώτης ποιότητας κερασιών επιτραπέζιων και βιομηχανικών. Δεύτερη γεωργική απασχόληση είναι η παραγωγή πατάτας. Γνωστά επίσης είναι τα τσουρέκια Αρχαγγέλου. 
Ο Αρχάγγελος, γενικά, με την όμορφη πλατεία του, το ιστορικό του μοναστήρι και το υγιεινό του κλίμα είναι ένα πανέμορφο χωριό. Υπάρχουν εδώ ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες, ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία.

Γιορτή των κερασιών :

Ο Μ.Π.Σ.Β. Αρχαγγέλου, διοργανώνει κάθε χρόνο στον Αρχάγγελο, σε συνεργασία με το Δήμο Εξαπλατάνου και άλλους τοπικούς φορείς, εκδηλώσεις για τη ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΣΙΩΝ, όπου προσκαλούνται να συμμετάσχουν Χορευτικοί Σύλλογοι από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. 
H φετινή εκδήλωση διοργανώθηκε με την Αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης - IOV. In operational relations with UNESCO.
Ο Σύλλογος συμμετέχει σε Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σύλλογοι Αρχαγγελιωτών: 

Μορφωτικός- Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων Αρχαγγέλου: 

Οι νέοι του χωριού ίδρυσαν το 2001 ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΛΑΧΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ με έδρα τον Αρχάγγελο, για να συμβάλλει με τη δράση του στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην επιστημονική στήριξη των καλλιεργειών του χωριού. Παράλληλα, ο Σύλλογος δραστηριοποιείται στη αναβίωση των ιδιαίτερων παραδοσιακών δρώμενων. Παρουσιάζει τα έθιμα και τους εντυπωσιακούς χορούς του τόπου, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και συμμετέχοντας ως προσκεκλημένος σε διάφορες άλλες. 
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τόντας Αθανάσιος, η Διευθύντρια του Σχολείου του χωριού η κ. Πάλιου Μαρία μαζί με όλα τα μέλη του Δ.Σ και του Συλλόγου εργάζονται σε Ερευνητικές ομάδες για την καταγραφή των Εθίμων, των βλάχικων τραγουδιών του χωριού και της φορεσιάς πριν το 1900.O κ. Γιώργος Γαλένης έχει αναλάβει να διδάξει στις νεότερες γενεές τη ζωντανή χορευτική παράδοση του χωριού, που συγγενεύει με αυτή των ντόπιων κατοίκων της περιοχής Αλμωπίας. (Χοροί: Γκάιντα, Στάνκενα, Τσουράπια, Χασαποσέρβικο κ.α.)

Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαγγελιωτών Θεσσαλονίκης:

Το 1980 νέοι του χωριού ίδρυσαν τον πρώτο πολιτιστικό Σύλλογο για τη διάσωση και προβολή της τοπικής τους παράδοσης. Ο Σύλλογος Αρχαγγελιωτών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε από Αρχαγγελιώτες που ζουν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. O Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαγγελιωτών Θεσσαλονίκης έχει σήμερα έδρα τη Θεσσαλονίκη όπου κατοικούν μόνιμα πολλοί Αρχαγγελιώτες και διατηρούν τις παραδόσεις του χωριού τους αναλοίωτες.
Κοινός στόχος και σκοπός του Συλλόγου είναι: 
Η κοινωνική επαφή και επικοινωνία των μελών, για την δημιουργία και ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων, αμοιβαίας γνωριμίας, αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας. 
Η ανάπτυξη των πνευματικών και ηθικών δυνάμεων των μελών και γενικά η δημιουργία πρόσφορων όρων για την ψυχική προαγωγή και βελτίωσή τους. 
Η Εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών καθώς και της ιδιαίτερης πατρίδας τους, του Αρχαγγέλου. 
Ο Σύλλογος βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό σύλλογο Βλάχων Αρχαγγέλου για την διατήρηση και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του Αρχαγγέλου, με την συμπαράσταση και την πολύ σημαντική βοήθεια της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης - I.O.V. - ΔΟΛΤ, μέλος της οποίας είναι ο Σύλλογος. 

Πηγή βίντεο: Goga Mishiu (youtube)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.