Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Επιστολή Απάντηση του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας στον T.Basescu


Βέροια  21/02/2011
Αρ. Πρωτοκόλλου: 34


Προς το
Γραφείο του Προέδρου της Ρουμανίας 
για τον κ. Τραϊάν Μπασέσκου,
Πρόεδρο της Ρουμανίας 
Cotroceni Palace 
Βουκουρέστι - Ρουμανία
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

  Με έκπληξη  πληροφορηθήκαμε  ότι στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο, την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011, μεταξύ άλλων θεμάτων αναφερθήκατε και στις εθνικές μειονότητες των Βαλκανίων. Στη διάρκεια αυτής της ομιλίας , συγκεκριμένα δηλώσατε επί λέξει: "Θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την αναγνώριση της ύπαρξης (status) των ρουμανικών εθνικών μειονοτήτων για τους Αρμάνους (Armãnji) - Bλάχους, Ιστρο-Ρουμάνους και Μογλενο-Ρουμάνους".

     Έκπληξη, γιατί μια χώρα, η Ρουμανία,  με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  παραβιάζει κατάφωρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο  που αφορά στο δικαίωμα του κάθε ατόμου στον αυτοπροσδιορισμό του. Κύριε Μπασέσκου, ποιος σας εξουσιοδότησε να μιλάτε εκ μέρους και για λογαριασμό των Βλάχων; Κανένας δε θα επιβάλλει  στους Βλάχους ποιοι πρέπει να είναι!

      Ως Σύλλογος Βλάχων Βέροιας εκφράζουμε την πλήρη και κατηγορηματική  αντίθεσή μας σε αυτήν σας τη δήλωση και ταυτόχρονα την οργή και αγανάκτησή μας , γιατί επαναφέρετε στο προσκήνιο αντιεπιστημονικές απόψεις και  αποτυχημένες εθνικιστικές διχαστικές πολιτικές του 19ου αιώνα.

     Επίσης, ως Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, εκπροσωπώντας τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας Έλληνες βλάχικης καταγωγής,  δηλώνουμε για πολλοστή φορά ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση και θέλουμε να καταστήσουμε σαφές για άλλη μία φορά (και ελπίζουμε να είναι και η τελευταία) ότι:

Ι. δεν υπήρξαμε ποτέ Ρουμάνοι, δεν είμαστε Ρουμάνοι και ούτε ποτέ θα είμαστε Ρουμάνοι.

ΙΙ. καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια που προσπαθεί, άμεσα ή έμμεσα, να μας προσδιορίσει.

ΙΙΙ. δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει πολιτικά και διπλωματικά παιχνίδια στις πλάτες μας, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του τέλους του 19ου και τις αρχές 20ου αιώνα, με τραγικές και ολέθριες συνέπειες σε βάρος των Βλάχων. Οι εποχές εκείνες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. 

                                                 Με τιμή

                                      Για το Δ/Σ  Συλλόγου

                            Ο πρόεδρος                Ο γεν. γραμματέας

                         Τσίρης Γεώργιος           Φουνταλής Μιχάλης


Πηγή: http://www.vlahoi.gr/      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.