Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Κοκκινοπηλός Ολύμπου


Ο Κοκκινοπηλός  είναι διαμέρισμα του δήμου Ολύμπου, χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μ., κάτι που τον κάνει ιδανικό για να απολαύσει κάποιος τον κάμπο από ψηλά. Βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. απο την Κατερίνη και 34 χλμ. από την Ελασσόνα. 
Η ονομασία "Κοκκινοπηλός" προήλθε από το χαρακτηριστικό κόκκινο χώμα του χωριού. Η ξεχωριστή γεωγραφική θέση του στις παρυφές της στενωπού Μπάρας στον Κάτω Όλυμπο, έδωσε σπουδαία στρατηγική αξία στον Κοκκινοπηλό, καθιστώντας τον παράλληλα, κέντρο διαβάσεων των επιδρομέων από την αρχαιότητα μέχρι και τους νεότερους χρόνους. 
Το χωριό δημιουργήθηκε γύρω στο 12ο αι. από βλαχόφωνους γεωργοκτηνοτρόφους. Κατά την Τουρκοκρατία ανήκε στο πασαλίκι του Βελή Πασά, γιού του Αλή και αποτέλεσε στέγη και ορμητήριο κλεφτών και αρματολών ενώ στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο πυρπολήθηκε από τους κατακτητές. Συμμετείχε ενεργά στο Μακεδονικό και σε όλους τους εθνικο-απελευθερωτικούς αγώνες του ελληνικού κράτους.
Το χωριό διαθέτει πολλούς νερόμυλους (όπως του Σαρρή και του Γιαμούζη), ενώ στη θέση Γκότερο υπάρχει ένας ανεμόμυλος. Ανεβαίνοντας τις στροφές του δρόμου για το χωριό βρίσκουμε τα ασβεστοκάμινα που τον παλιό καιρό προμήθευαν με ασβέστη όλη την περιοχή και αρκετά από αυτά διατηρούνται ακόμα και σήμερα σε καλή κατάσταση.Ιδανική για εκδρομή και περίπατο είναι η βρύση του Τσουρέκα όπως και το δάσος το πολύ όμορφο. 
Οι εκκλησίες του χωριού: ο Άγιος Αθανάσιος (με ξυλόγλυπτη Βασιλική), το παρεκκλήσι του Άγιου Χαράλαμπου (17ος αι.), ενώ στη θέση Τόκα βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (με ξυλόγλυπτο τέμπλο) που πανηγυρίζει 25 - 27 Ιουλίου με παραδοσιακές εορταστικές εκδηλώσεις.
Μέσα από το χωριό διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4 και οι ορειβάτες - πεζοπόροι - φυσιολάτρες που θα το πορευτούν στις πλαγιές του Ολύμπου μπορούν να επισκευτούν το μαγευτικό ρέμα της Σταλαγματιάς (γεμάτο έλατα και μαυρόπευκα), όπως και να κατευθυνθούν προς τη θέση Ρόνα για θαυμάσια θέα όλου του κάμπου, καθώς και να αγναντέψουν τις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου από την κορυφή Βουλγάρα.Ο επισκέπτης - περιηγητής μπορεί να αγοράσει τσίπουρο και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και διάφορα βότανα του Ολύμπου, ενώ για τη διαμονή θα φροντίσει ο τοπικός ξενώνας.
Πηγή: http://www.kokkinoplos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.