Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Συνταγές για πίτες


Πολλές γυναίκες φοβούνται να ανοίξουν φύλλο, όμως δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται, απλά απαιτεί λίγη εξάσκηση. 
Η ζύμη για να είναι έτοιμη θα πρέπει να μην κολλάει στα χέρια μας και πριν ανοίξουμε το φύλλο να την αφήσουμε λίγο να ξεκουραστεί... Όσο ανοίγουμε το φύλλο θα πρέπει συνεχώς να ρίχνουμε λίγο αλεύρι πάνω στη ζύμη για να ανοίγει πιο εύκολα! 
Τις παρακάτω συνταγές μου της έμαθε η πολυαγαπημένη μου γιαγιά, από τα Μεγάλα Λιβάδια του Πάικου, όταν ήμουν οκτώ ετών και για να απαλλαγεί από την γκρίνια μου, μου είχε πάρει στσάλα (πλάστη) και σινία (σινί, ως τραπέζι για να απλώνουμε το φύλλο), ώστε να φτιάχνουμε ταυτόχρονα τις πίτες μας!

Γαλατόπιτα (πίτα ντι λάπτι)

Υλικά (για ένα μεγάλο ταψί κουζίνας):
Για την ζύμη: 
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
1       //            //     αλάτι
2 κουτάλια βούτυρο
1 και 1/4 κούπας χλιαρό νερό
και αλεύρι όσο πάρει ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας αλλά να είναι αφράτη και όχι πολύ σφιχτή. 

Αφού ζυμωθεί καλά την χωρίζουμε σε μια μεγάλη μπάλα και τέσσερα μικρά μπαλάκια. Παίρνουμε την ζύμη της μεγάλης μπάλας και την απλώνουμε με τον πλάστη, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο και πολύ λεπτό φύλλο. Στην συνέχεια αλείφουμε το φύλλο αυτό με (φυτικό) βούτυρο ή λάδι και το διπλώνουμε πολλές φορές. Κάθε φορά που διπλώνουμε θα πρέπει να το αλείφουμε με βούτυρο. Όταν διπλωθεί και δημιουργηθεί ένα μικρό τετράγωνο κομμάτι από τα διπλωμένα φύλλα, το αφήνουμε για λίγα λεπτά. Επειτα απλώνουμε το φύλλο σε μέγεθος ενός μεγάλου ταψιού κουζίνας, ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα του ταψιού ως πάνω. 
Αν ψηθεί θα δημιουργηθούν πολλά λεπτά φύλλα, επειδή καθώς διπλωνόταν κάθε φορά το βουτυρώναμε. Λαδώνουμε το ταψί μόνο κάτω και όχι στα τοιχώματα για να μην γλιστράει το φύλλο από τα τοιχώματα και να μπορεί να κολλήσει καλά..Τα τέσσερα μικρά μπαλάκια ζύμης θα τα απλώσουμε με τον πλάστη και θα φτιάξουμε τέσσερα φύλλα λεπτά και μικρά, τα οποία θα πρέπει στην συνέχεια να ψήσουμε ένα ένα ξεχωριστά στον φούρνο, ώστε να ροδίσουν και να μπορούμε να τα σπάσουμε σε κομματάκια (να είναι κριτσινιστά). 

Για το μείγμα:
9 αυγά 
2 και 1/2 κιλά γάλα 
1 κουτάλα (όχι γεμάτη) λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα και τα υπόλοιπα και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε αυτό το μείγμα στο ταψί, αφού προηγουμένως έχουμε στρώσει το μεγάλο φύλλο που καλύπτει και τα τοιχώματα του ταψιού ως πάνω. Επίσης, προσθέτουμε και τα θρυματισμένα φύλλα από τα τέσσερα μπαλάκια ζύμης που είχαμε ψήσει και ανακατεύουμε ελαφρώς.Τέλος, ψήνουμε στους 180 βαθμούς.....
Η γαλατόπιτα μπορεί να γίνει και γλυκιά, αν στο μείγμα προσθέτουμε, αντί για αλάτι, λίγη ζάχαρη και την λιώσουμε μέσα στο γάλα.

Σπανακόπιτα (πίτα ντι σπανάκου)

Για τα φύλλα θα χρειαστούμε 2 μεγάλες μπάλες ζύμης και την κάθε μια την απλώνουμε με τον ίδιο τρόπο, όπως το φύλλο της μεγάλης μπάλας παραπάνω. Έτσι θα φτιάξουμε ένα φύλλο για επάνω και ένα για κάτω, τα οποία όταν ψηθούν θα φαίνονται πολλά. Φυσικά, το φύλλο που θα βάλουμε επάνω θα πρέπει στο τέλος να το αλείψουμε με βούτυρο.
Στην μέση θα βάλουμε το παρακάτω μείγμα:
Σπανάκι, μαϊντανό, άνηθο, κρεμμυδάκι φρέσκο, τα σωτάρουμε ελαφρώς, χωρίς να βάλουμε νερό, προσθέτοντας μόνο λίγο λάδι και αλάτι. Στο τέλος χτυπάμε ένα αυγό και το προσθέτουμε στο μείγμα. Αφού βάλουμε το μείγμα στο ταψί μπορούμε επάνω του να προσθέσουμε και τυρί (φέτα) σε μικρά κυβάκια.
Σημείωση: με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χόρτα της αρεσκείας μας, όπως τσουκνίδα, παπαρούνα (την άνοιξη, για να είναι τρυφερά) κλπ και να φτιάξουμε μια θρεπτικότατη πίτα λαχανικών (χορτόπιτα - πίτα ντι βιάρτζι) ...

Κολοκυθόπιτα (πίτα ντι κουρκουμπέτα)

Χρησιμοποιούμε κίτρινο κολοκύθι, που είναι κατάλληλο για πίτες, το κόβουμε σε μικρούς κύβους και το σωτάρουμε. Προσθέτουμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού γάλα, λίγο αλάτι και 3-4 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη. 
Αν θέλουμε, όταν αδειάσουμε το μείγμα στο ταψί, μπορούμε να προσθέσουμε και τριμμένο τυρί (φέτα). 
Η κολοκυθόπιτα επίσης μπορεί να γίνει και γλυκιά, αν στο μείγμα βάλουμε αντί για αλάτι, λίγη ζάχαρη, αλλά φυσικά δεν θα προσθέσουμε τυρί. Επίσης, προσθέτουμε κανέλα και καρύδια. Όταν ψηθεί και κρυώσει την πασπαλίζουμε με κανέλα και άχνη.

Πισπιλίτα 

Πανεύκολη και πολύ νόστιμη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο!:
Ευχαριστώ την φίλη μου Δέσπω από την Αετομηλίτσα που μου έδωσε αυτή την υπέροχη συνταγή!!

Υλικά:
4 κολοκυθάκια (τριμμένα χοντρά)
1 κούπα φέτα τριμμένη
1/2 κούπα βιτάμ
1/2 κούπα λάδι (σπορέλαιο)
1/2 φακελάκι μαγιά σκόνη
4 κουταλιές σούπας αλεύρι
4  <<  << φρυγανιά τριμμένη
2 κούπες γάλα
4 αυγά
λίγο αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, άνηθο

Εκτέλεση:
Αχνίζουμε τα κολοκυθάκια και προσθέτουμε μισή κούπα βιτάμ, λίγο αλάτι, πιπέρι και το γάλα. Έπειτα το τραβάμε στην άκρη και προσθέτουμε τριμμένο τυρί, δυόσμο, άνηθο, μαγιά και αλεύρι. Θα πρέπει να κρυώσει λίγο το μείγμα για να προσθέσουμε και τα αυγά, αφού τα έχουμε προηγουμένως χτυπήσει.
Λαδώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά. Προσθέτουμε το μείγμα και επάνω το πασπαλίζουμε πάλι με λίγη φρυγανιά. [Σ'αυτό το σημείο θα χρησιμοποιήσουμε επιπλέον φρυγανιά και όχι από την ποσότητα που αναγράφεται παραπάνω στα υλικά μας].
Ψήνουμε την πισπιλίτα μας στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Καλή επιτυχία !!
                                                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.