Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

Δύο πόλεις - Δύο λίμνες - Μία ιστορία


Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και  Εορδαίας κ. Θεόκλητος, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος και η ΑΝΦΛΩ, έχουν την ιδιαίτερη τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του τόμου-λευκώματος:

«Δύο πόλεις - Δύο λίμνες - Μία ιστορία»,

εκδόσεως της Ιερας Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 Μαίου 2011 και ώρα 7.30 μ.μ.
στο κινηματοθέατρο «ΑΡΙΣΤΌΤΕΛΕΙΟΝ» της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
στη Θεσσαλονίκη (Εθνικής Αμύνης 2).

Επί περίπου δέκα χρόνια, κατόπιν εντολής της Ιεράς  Μητρόπολης Φλωρίνης–Πρεσπών & Εορδαίας, «οργώναμε» κυριολεκτικά την ''Άνω Μακεδονία*'' και αποτυπώσαμε σε φωτογραφίες και βίντεο την ενότητα του χώρου και την συνέχεια της ιστορίας του,  με την Ελληνικότητα να θριαμβεύει επί χιλιάδες χρόνια. Εκατοντάδες επιγραφές και μνημεία διατρανώνουν τους πραγματικούς Κυρίους του τόπου καθώς επίσης και τους εισβολείς (Σλάβους – Αβάρους – Γότθους), οι οποίοι, μέχρι να εκχριστιανιστούν από τους Έλληνες Ιεραπόστολους Κύριλλο και Μεθόδιο, ερήμωσαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα τον τόπο και οδήγησαν στην αφάνεια περίλαμπρες ελληνικές  πόλεις. Το χειρότερο από όλα, διεκδικείται σήμερα, όχι μόνο η πατρότητα του χώρου αλλά και του πολιτισμού της περιοχής της «Άνω Μακεδονίας»,   η οποία επί χιλιάδες χρόνια ήταν μέρος  της Ελληνικής Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και οι κάτοικοι της οι Έλληνες Μακεδόνες είχαν γίνει  Ρωμαίοι Πολίτες (Ρωμιοί).

Ιδιαίτερα καταδεικνύεται μέσα από φωτογραφικά ντοκουμέντα η Ελληνορθόδοξη Παράδοση του Χώρου, η εξέλιξη της τέχνης στα χριστιανικά μνημεία, η ενότητα της λατρείας, παράδοσης και γενικότερα του πολιτισμού της, που δεν είναι άλλος από Ελληνικός.

Ο τόμος – λεύκωμα με τίτλο «Δύο πόλεις, δύο λίμνες, μία ιστορία, Φλώρινα - Μοναστήρι, Πρέσπα - Αχρίδα», έκδοση της Ιεράς Μητρόπολης Φλώρινας,  με φωτογραφίες - σχεδιασμό - εκδοτική παραγωγή του εκδοτικού οργανισμού του Ιωάννη Παπακαρμέζη, ILP productions,  περιλαμβάνει τριακόσιες (300) και πλέον έγχρωμες φωτογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν τη Φλώρινα, κάποια από τα χωριά της, τις Πρέσπες, το Μοναστήρι, την Αχρίδα, τον Πρίλαπο και άλλες περιοχές της Πελαγονίας. Το φωτογραφικό υλικό του Ιωάννη Παπακαρμέζη συνοδεύεται από ιστορική περιγραφή της περιοχής που συνέταξε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, από σχολιασμό των μνημείων της επικούρου καθηγήτριας του ΑΠΘ αρχαιολόγου κ. Γλυκερίας Χατζούλη, από λογοτεχνικό κείμενο που αφορά στην περιοχή με συντάκτη τον Πρωτοσύγκελλό της Ι. Μ. Φλωρίνης,  αρχιμ. κ. Ιουστίνο Μπαρδάκα. Το λεύκωμα κοσμούν ζωγραφιές του εικαστικού Νικόλα Μπλιάτκα, η μετάφραση του κειμένου στην αγγλική γλώσσα έγινε από την κ. Βασιλική Καραθανάση και τέλος την φιλολογική επιμέλεια του τόμου είχε η λέκτορας του ΑΠΘ κ. Σουλτάνα Λάμπρου.

Το ομότιτλο ντοκιμαντέρ του Ιωάννη Παπακαρμέζη, που συνοδεύει το Λεύκωμα, βασίζεται στο κείμενο «Για πέντε μέτρα» του Πρωτοσύγκελλου της Ι. Μ. Φλωρίνης,  αρχιμ. κ. Ιουστίνου Μπαρδάκα και τη μουσική του υπογράφει ο καθηγητής του ΑΠΘ και συνθέτης Χρυσόστομος Σταμούλης.
Πηγή: http://www.ilp.gr/

*  Η Άνω Μακεδονία ήταν η ΒΔ Μακεδονία (σημερινή Δυτική και μέρος της εκτός Ελληνικών συνόρων, περιελάμβανε τον ποταμό Εριγώνα, τις λίμνες Αχρίδα και Πρέσπες και τις περιοχές μέχρι τα όρη Dautika, Babuna, Dren στα βόρεια, δείτε εδώ), όρος που χρησιμοποιείται από τον Ηρόδοτο ως και τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο και ως σήμερα στην εκκλησιαστική ορολογία. ΔΕΝ είναι γεωγραφικός όρος, είναι ιστορικός, δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.