Σάββατο, 7 Μαΐου 2011

«Εξελληνισμός»


Ο επιφανής καθηγητής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου Ντούσαν Πόποβιτς, του οποίου το έργο «Αρμάνοι Βλάχοι στα Βαλκάνια» (Ο Cincarima) έχει εκδοθεί και κυκλοφορήσει στα ελληνικά από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με επιμελή υπομνηματισμό της κ. Κωνσταντίνας Καρακώστα, αναφερόμενος στη Μοσχόπολη, γράφει ότι «κατοικούνταν μόνο από Τσιντσάρους» (Αρμάνους Βλάχους, τους οποίους οι Σέρβοι ονομάζουν Τσιντσάρους). Και σημειώνει:
«Αν και πράγματι οι κάτοικοί της ήταν τσιντσαρικής καταγωγής, η Μοσχόπολη ήταν ένα από τα βασικά κέντρα της ελληνικής παιδείας και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ».
Ο ίδιος ωστόσο, στις επόμενες σελίδες, γράφοντας για το Μπλάτσι, τη Σιάτιστα και την Κοζάνη, καθώς και για τους κατοίκους της «Σισανιόνας» (του Σισανίου), χρησιμοποιεί επανειλημμένα την έκφραση «εξελληνισμένοι κάτοικοι» (των πόλεων αυτών, που ήταν προηγουμένως Τσιντσάροι), με το σαφές νόημα ότι ήταν (εθνολογικά) διαφορετικοί από τους Ελληνες.
Αν και η διαπίστωσή του ότι οι Βλάχοι κάτοικοι της Μοσχόπολης την είχαν καταστήσει βασικό κέντρο της ελληνικής εθνικής ιδέας είναι απόδειξη του εθνικού φρονήματος των Βλάχων, είναι ίσως χρήσιμο να επαναληφθεί ότι ο όρος «εξελληνισμός» είναι αδόκιμος, ειδικά για τους λατινοφωνήσαντες στα χρόνια της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ελληνικούς πληθυσμούς της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

Δόκιμη ιστορικά, εθνολογικά και γλωσσικά έκφραση είναι γι’ αυτούς η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΓΡΑΙΚΩΣΗ, που σημαίνει ότι ΔΕΝ εξελληνίζονται (αφού εξαρχής ήταν, παρέμειναν και είναι Ελληνες), αλλά ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ στη γλώσσα τους. Οπως ακριβώς οι τουρκοφωνήσαντες Ελληνες της Καππαδοκίας, ξαναμιλώντας τώρα την πατρώα ελληνική, επιστρέφουν σ’ αυτήν και φυσικά, ΔΕΝ «εξελληνίζονται».

Παραλληλισμοί με την απώλεια της γλώσσας των Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας είναι άστοχοι. Διότι, αυτοί προσχωρούν στην ξένη γλώσσα, ενώ οι Βλάχοι επέστρεψαν και επιστρέφουν στην ελληνική που, ως γραπτή, ουδέποτε εγκατέλειψαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.