Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Η Φωνή της Γης, Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας



Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων

Νοστάλγησα να ξαναδιαβάσω ένα βιβλίο που ευωδιάζει νοτισμένο χώμα και ελληνική ύπαιθρο. Ξανάπιασα λοιπόν το ιστορικό μυθιστόρημα «Η φωνή της γης» , το οποίο έγραψε το 1963 ο αείμνηστος πολιτικός και διακεκριμένος λογοτέχνης Ευάγγελος Αβέρωφ.
Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στα δραματικά γεγονότα που έζησε ο Θεσσαλικός κάμπος κατά την περίοδο της Κατοχής και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν τότε που η Ιταλική Μεραρχία Φορλί με την συνεργασία ελαχίστων ατόμων αμβλυμένης εθνικής συνειδήσεως προσπάθησε να δημιουργήσει το Πριγκηπάτο της Πίνδου προπαγανδίζοντας την λατινική καταγωγή των Βλαχοφώνων Ελλήνων. Με αρχηγό της «Λεγεώνας» τον Αλκιβιάδη Διαμάντη οι λίγοι αυτοί εθνικοί μειοδότες συνέπραξαν στην προσπάθεια της προπαγάνδας του Μουσσολίνι που ήθελε να εμφανίσει τους Ελληνόβλαχους ως παιδιά της ρωμαϊκής λύκαινας και να κατασκευάσει ένα τεχνητό εθνολογικό προγεφύρωμα στον ελλαδικό χώρο. Το σχέδιο του ιταλικού φασισμού βασιζόταν στο ελληνολατινικό ιδίωμα των Βλαχοφώνων. Μόνο που λησμόνησαν οι προπαγανδιστές ότι επί αιώνες οι Βλάχοι του ελληνικού και γενικότερα του βαλκανικού χώρου μιλούσαν μεν στο σπίτι τους ένα ελληνολατινικό ιδίωμα, τελούσαν όμως την Θεία Λειτουργία μόνο στα ελληνικά και έκτιζαν σχολεία για την εκμάθηση των ελληνικών γραμμάτων. Θα έτριζαν τα κόκκαλα των μεγάλων Ελληνοβλάχων Εθνικών Ευεργετών, του Σίνα, του Ζάππα, του Γεωργίου Αβέρωφ κ.α, αν μάθαιναν τι βυσσοδομούσαν οι επηρμένοι θιασώτες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εις βάρος των Βλαχοφώνων Ελλήνων.
Ευτυχώς η αντίδραση και η αντίσταση ήλθε αυθόρμητα και αποτελεσματικά από την ίδια την ηγεσία των Βλάχων της Θεσσαλίας. Με επικεφαλής τον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα, τον μετέπειτα Υπουργό και συγγραφέα του βιβλίου, τον Λαρισαίο γιατρό Νίκο Ράπτη και πολλούς άλλους μία ομάδα διακεκριμένων Βλαχοφώνων επιστημόνων εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση, με την οποία τόνιζαν την ιστορικά τεκμηριωμένη ελληνικότητά τους και κατήγγελλαν την προπαγάνδα των Ιταλών και των εντοπίων λεγεωναρίων. Η στάση τους αυτή καταδίκασε σε αποτυχία την Λεγεώνα. Οι επικεφαλής της ελληνοπρεπούς αυτής αντιδράσεως συνελήφθησαν και εστάλησαν με τραίνο σε ιταλικό στρατόπεδο συγκεντρώσεως. Δραπέτευσαν όταν η Ιταλία αποφάσισε να απαλλαγεί από τον Μουσσολίνι και να συνθηκολογήσει με τους Συμμάχους. Όλες αυτές τις δραματικές στιγμές της αντιστάσεως, της συλλήψεως και της εξορίας των πατριωτών Ελληνοβλάχων διηγείται ένας εκ των συλληφθέντων, δηλαδή ο Ευάγγελος Αβέρωφ, στη «Φωνή της Γης» . 
Πρόκειται για ιστορικά γεγονότα, τα οποία σήμερα δεν είναι γνωστά στους περισσότερους Έλληνες αν και τα παιδιά των ηρωικών πρωταγωνιστών ζουν και διαπρέπουν στις θεσσαλικές πόλεις. Κι έχει σημασία να τα θυμόμαστε για να συνειδητοποιήσουμε ότι στην εποχή μας υπό το πρόσχημα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάποιοι θέλουν να αναβιώσουν τις προπαγάνδες των δύο ολοκληρωτισμών. Ο ιταλικός φασισμός επεχείρησε να βαπτίσει Λατίνους τους Βλάχους και απέτυχε πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. 
Η ίδια μορφή ολοκληρωτισμού αναζωπύρωσε το 1941-44 τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό παραχωρώντας την Θεσπρωτία στην αλβανική επιρροή και υποκινώντας τους μουσουλμάνους Τσάμηδες κατά των Ελλήνων της Ηπείρου. Και ήταν ο Γιουγκοσλάβος παρτιζάνος Τίτο σε συνεργασία με τον Σοβιετικό δικτάτορα Στάλιν που κατασκεύασαν το «Μακεδονικό Εθνος» , όπως ο ίδιος ο Στάλιν παραδέχθηκε σε δημοσιευμένη συνομιλία του με στελέχη του Βουλγαρικού Κ.Κ. 
Σήμερα, λοιπόν, που η Ανθρωπότητα είναι ευτυχής, διότι απηλλάγη από τον φαιό και τον ερυθρό ολοκληρωτισμό, καλούμεθα εμείς οι Έλληνες να αναγνωρίσουμε τα προϊόντα της ολοκληρωτικής προπαγάνδας. Μας καλούν διάφορες ανιστόρητες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αναγνωρίσουμε «Βλαχική» και «Μακεδονική» μειονότητα και να θρηνήσουμε για τα δικαιώματα των …. καημένων των Τσάμηδων εγκληματιών πολέμου! Επικαλούνται την δημοκρατία και τον φιλελευθερισμό για να νομιμοποιήσουν και να μονιμοποιήσουν τα κατασκευάσματα των αντιδημοκρατικών καθεστώτων. Ωραία αντίληψη περί δημοκρατίας έχουν! Φέτος μας καλούν να κλάψουμε για τους Τσάμηδες και να ηρωοποιήσουμε τον Ιούδα. Δεν αποκλείεται του χρόνου να μας ζητήσουν να αγιοποιήσουμε τον Εφιάλτη και να στήσουμε άγαλμα στον Πήλιο Γούση.
Παρ’ όλα αυτά η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων παραμένουμε αισιόδοξοι και Ορθόδοξοι. Διότι αντλούμε ελπίδα και δύναμη από την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, την φωνή της γης, όπως την ονομάζει ο Αβέρωφ.
Πηγή: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.