Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011

27ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων - Bλάχοι απ' όλη την Ελλάδα έσμιξαν ενωτικά στο Μέτσοβο !!!


Χιλιάδες Βλάχοι, απ΄ oλόκληρη την Ελλάδα, βρέθηκαν στο Μέτσοβο, στο πλαίσιο του 27ου Πανελλήνιου Ανταμώματος. Έσμιξαν ενωτικά, στο ίδιο σημείο, όπου είχαν συγκεντρωθεί και πέρυσι, και διατράνωσαν την ελληνικότητά τους. Έλαβαν μέρος βλάχικοι πολιτιστικοί σύλλογοι απ' ολόκληρη την Ελλάδα. 

Στο πλαίσιο του Ανταμώματος παρουσιάστηκαν πολιτιστικά δρώμενα, ενώ χορευτικά συγκροτήματα χόρεψαν βλάχικους χορούς. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναπαράσταση του ολοκαυτώματος της Παναγίας της Κουτσούφλιανης, καθώς και εθίμων από την βλάχικη ζωή. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρουσίαση των χορευτικών των πολιτιστικών συλλόγων ανά την Ελλάδα και τον "Τρανό Χορό". 

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ.Μιχάλης Μαγειρίας τόνισε ότι οι βλάχοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Έθνους, στο οποίο προσέφεραν και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες. 
"Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις δραστηριότητες των Βλάχων", υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Σέργιος Λαμπρόπουλος.
"Η καρδιά των Βλάχων χτυπά στην Ελλάδα και στο Μέτσοβο", υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στον βλαχόφωνο Ελληνισμό της Μοσχόπολης. 
"Η βλάχικη παράδοση είναι μέσα μας", επεσήμανε ο δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος, ο οποίος φιλοξένησε το Αντάμωμα (όλοι έμειναν ικανοποιημένοι από τον τρόπο οργάνωσής του). 
Τη Ν.Δ. εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας Κώστας Τασούλας, ο οποίος απηύθυνε στους συγκεντρωμένους μήνυμα εκ μέρους του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Τασούλας θυμήθηκε και τον αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ, που πρωτοστατούσε στις βλάχικες εκδηλώσεις. Τέλος, υποστήριξε ότι η Ν.Δ. θα δώσει λύση στο αδιέξοδο της χώρας. Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αστέριος Ροντούλης είπε ότι "τα ποντιακά, τα αρβανίτικα και τα βλάχικα δεν είναι ξένες γλώσσες, όπως διατείνεται η ιστοσελίδα "Ανοιχτή Διακυβέρνηση" του πρωθυπουργικού γραφείου". Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου και οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλογιάννης, ο πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι Σκοπίων κ. Τριπολιτάκης, οι Δήμαρχοι Καλαμπάκας Τάκης Σακελαρίου, Ρ. Φεραίου Ελένη Λαϊτσου, ο οι αντιπεριφερειάρχες Ιωαννίνων Οδυσσέας Πότσης και Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρίτος, ο αντιπρόεδρος του ΚΕΑΔ Θανάσης Πότσης (κόμμα των Ελλήνων της Αλβανίας) κ.ά. 

Η Παννελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων έστειλε το μήνυμα, μέσω του δραστήριου προέδρου της Μιχάλη Μαγειρία (ο οποίος φρόντισε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου) για την άριστη διεξαγωγή των εκδηλώσεων, ότι οι βλάχοι είναι Έλληνες, Ελληνόβλαχοι. 
Ίσως κάποιοι άλλοι, Βαλκάνιοι, αντέγραψαν τον τρόπο ζωής τους. Αλλά δεν γίνανε ίδιοι ούτε μαζί τους, ούτε με την ιστορία τους. Όσο και αν τους αρνούνται κατά διαστήματα την ελληνικότητα, οι βλάχοι επιμένουν, αγωνίζονται να τη διατηρήσουν αψεγάδιαστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.