Σάββατο, 6 Αυγούστου 2011

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας της Γράμμουστας στην Προσοτσάνη Δράμας


Η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας κατασκευάστηκε το 1600-1650 σε εργαστήριο της Καστοριάς. Ήταν τοποθετημένη σε ένα ναό της Παναγίας στο Άργος Ορεστικό ο οποίος καταστράφηκε στον πόλεμο.

Την εικόνα τιμούσαν ιδιαίτερα οι βλάχοι κτηνοτρόφοι της περιοχής για αυτό και κάθε καλοκαίρι μαζί με τα ζώα τους ανέβαζαν και την εικόνα στο χωριό Γράμμουστα στον ορεινό όγκο του Γράμμου. Εκεί με λαμπρότητα εόρταζαν τον δεκαπενταύγουστο. Στο τέλος έβγαζαν την εικόνα στην κεντρική πηγή του χωριού και εκεί ο ιερέας τελούσε αγιασμό από τον οποίο οι κτηνοτρόφοι δίνανε στα ζωντανά τους. Όταν κατέβαζαν τον Οκτώβριο τα ζώα, κατέβαζαν και την εικόνα της Θεοτόκου. Σήμερα η εικόνα μεταφέρεται στη Γράμμουστα μόνο για την ημέρα του Παναγίας.

Στις 3 - 6 Σεπτεμβρίου 2011 θα υποδεχθούν στον Ι.Ν. Αγίων Ταξιαρχών στην Προσοτσάνη την "Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας της Γράμμουστας" απο τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού.


Ομιλητές: 
Νικόλαος Μέρτζος (Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών)
με θέμα "Η Βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη"
Μιχαήλ Τρίτος (Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.)
με θέμα "Βλάχοι και Ορθοδοξία"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.