Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Αυτοί οι Βλάχοι είναι «εθνικές μειονότητες»;


«Μειονοτικός» ήταν ο βλάχος από τη Μοσχοπολη 
εθνικός ευεργέτης Σΐμων Σίναςμε τα λεφτά του 
οποίου ιδρύθηκαν η Ακαδημία και το Αστεροσκοπείο. 
Θα περίμενε ποτέ, άραγε,ότι θα τον «έβριζε» 
κιόλας ο κ. Τερλεξής;
Η οργισμένη απάντηση του Δημήτρη Στεργίου στον Πανταζή Τερλεξή το 1994, όταν ο δεύτερος χαρακτήριζε σε άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» ως «εθνικές μειονότητες» τους Βλάχους και τους Σαρακατσαναίους.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πανταζής Τερλεξής και μερικοί άλλοι «ομοϊδεάτες» του επέμεναν ότι οι Ελληνόβλαχοι είναι «εθνικές μειονότητες». Η έμμονη ιδέα αυτή του Πανταζή Τερλεξή κορυφώθηκε σε άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» την πρωταπριλιά (τη σημαδιακή ημέρα!) του 1994. Στο άρθρο αυτό ο Τερλεξής χαρακτήριζε ως «εθνικές μειονότητες» τους Βλάχους, αλλά και τους Σαρακατσαναίους!

Ο τότε αρχισυντάκτης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» Δημήτρης Στεργίου παρενέβη με ένα οργισμένο άρθρο – σχόλιο στο ιστορικό περιοδικό, το οποίο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 7ης Απριλίου 1994. 

Σε σχετική λεζάντα στη φωτογραφία του παππού του ο κ. Στεργίου αφήνει υπαινιγμούς ότι αν τα άκουγε όλα αυτά ο πρόγονός του θα … άνοιγε το κεφάλι του Τερλεξή με το κηρύκο του (τη γκλίτσα)!

Ολόκληρο το άρθρο του Δημήτρη Στεργίου στην στήλη
"Δεν είναι έτσι, αν έτσι νομίζετε ..."ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ''  7 Απριλίου 1994: 

Μέλος «εθνικής μειονότητας» ήταν,
 κατά τον κ. Τερλεξή, ο εθνεγέρτης
Ρήγας Φεραίος, ο «εκ Περιβολιού ορμώμενος»
φλογερός πατριώτης και εθνομάρτυρας
Σήμερα παραχωρώ ευχαρί­στως τη στήλη μου στον αρχι­συντάκτη μου Δημήτρη Στέργιου, του οποίου συμμερίζομαι την «ιε­ρή» αγανάκτηση για τα όσα έγρα­ψε σε άρθρο του στην «Ελευθερο­τυπία» για τους Βλάχους ο καθη­γητής του Πανεπιστημίου Θεσσα­λίας κ. Πανταζής Τερλεξής. Άλλω­στε, ταιριάζει απολύτως στη στή­λη μου η σημερινή συνεισφορά του Δημήτρη Στέργιου, αφού «δεν εί­ναι έτσι, αν έτσι νομίζει» ο κ. Τερλε­ξής για τους Βλάχους και μάλιστα αυτές τις «πονηρές» ημέρες:

* «...Επίσης, υπάρχουν Φιλιππινέζοι που ξεπερνούν τους 30.000 εργαζόμενους (85% είναι γυ­ναίκες) και αρκετοί Αρμένιοι, μια από τις παλαιότερες κοινότητες αλλοδαπών με βαθιές οικονομικές και πολιτιστικές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Και όλοι αυτοί, πέρα από τις παλαιότερες θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες ή ομάδες, όπως οι μουσουλμάνοι, οι Πομά­κοι, οι Βλάχοι, οι Σαρακατσαναίοι ή οι Τσιγγάνοι...» (η υπογράμμιση είναι δική μου). 
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην «Ελευθεροτυπία» την 1η Απριλίου 1994 ο καθηγητής της Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Πανταζής Τερλεξής και μάλιστα την ίδια ημέρα που πάλι γνωστά ανθελληνικά κέντρα στο εξωτερικό προσπαθούσαν να ξαναδημιουργήσουν ή να οξύνουν το γνωστό Βλαχικό ή Κουτσοβλαχικό θέμα. 

Άλλος ένας «μειονοτικός» σύμφωνα
με το «μάθημα» του κ. Τερλεξή. 
Είναι ο Βλάχος βαρώνος Μιχαήλ 
Τοσίτσας, εθνικός ευεργέτης εκ Μετσόβου
Ώστε, λοιπόν, κύριε κα­θηγητά, είναι εθνικές μειονότητες οι Βλάχοι και οι Σαρακατσάνοι; Και μας προτρέπετε κιόλας να «μιλήσουμε ανοιχτά για τις μειονότητες» (αυτός ήταν ο τίτλος του άρθρου του κ. Τερλεξή). 

Πρόκειται για ένα μείζον ψέμα που μόνο η ημέρα δημοσίευσής του στην παραπάνω εφημερίδα το δικαιολογεί. 

Και δεν γνωρίζουμε ποια θα ήταν η τύχη του κ. Τερλεξή αν ζούσαν όλοι εκεί­νοι οι επιφανείς, αγωνιστές, ευεργέτες, εθνεγέρτες Βλάχοι και άκουγαν αυτά τα ψεύδη που μας προτρέπει κιόλας να μάθουμε ο καθηγητής της κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. 
Και τα γράφει αυτά ένας καθηγη­τής Πανεπιστημίου μιας περιοχής της χώρας μας, στην οποία ζουν αρκετοί Βλάχοι και Σαρακατσάνοι και η οποία έχει δοκιμασθεί πάρα πολύ από τη γνωστή προπαγάνδα «ρουμανιζόντων» ή «ιταλιζό­ντων».
Ήταν, λοιπόν, κ. Τουρλεξή, μέλη «εθνικής μειονότητας» οι εθνικοί ευεργέτες Βλάχοι: Γ. Αβέρωφ, Νικ. Στουρνάρας, Ευάγγελος και Κων. Ζάππας, Γεώργιος και Σίμων Σί­νας, Νικ. Δούμπας, Αρσόκης, Μ. Τοσίτσας, Ριζάρης, με τα λεφτά των οποίων έγιναν πάμπολλα έρ­γα που κοσμούν και σήμερα ακόμη την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας μας, όπως το Παναθη­ναϊκό Στάδιο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ζάππειο Μέγαρο, η Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Αρσάκειο, η Ριζάρειος Σχολή, η Σχολή Ευελπί­δων, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Σωφρονιστικό Κατάστημα Αβέρωφ, το θωρηκτό «Αβέρωφ» και πολλά άλλα. 


Ο Νικόλαος Στουρνάρας (ο εικονιζόμενος δεξιά).
«Μειονοτικός» κι εκείνος, σύμφωνα με τον κ. Τερλεξή. Γι'αυτό ίδρυσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Άλλος ένας εθνικός ευεργέτης που «υβρίζεται»...

Γεώργιος Αβέρωφ

«Μειονοτικός» ήταν και ο ευεργέτης Βλάχος εκ Μετσόβου Γεώργιος Αβέρωφ. Σίγουρα θα υπομειδιούσε αν άκουγε όλα αυτά που λέει ο κ. Τερλεξής...


Ήταν, λοιπόν, μέλη «εθνικής μειονότητας», κ. Τερλεξή, ο εθνε­γέρτης Ρήγας Φεραίος ή Βελεστιν­λής, οι εθνομάρτυρες του 1821 Ιωάννης Φαρμάκης και Γιωργάκης Ολύμπιος, ο Νικ. Κασομούλης, ο ιδρυτής της Εθνικής Τράπεζας Γεώργιος Σταύρου, οι ποιητές Βα­λαωρίτης, Κρυστάλλης και Μαλακάσης, ο πρωθυπουργός I. Κωλέττης, ο πρωθυπουργός και καθη­γητής Σπ. Λάμπρου και αμέτρητες άλλες προσωπικότητες που έχουν συμβάλει σημαντικά στην πολιτι­στική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας;





Δημήτρης Στεργίου
Δημοσιεύθηκε στον ''Οικονομικό Ταχυδρόμο''  στις 7-4-1994

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.