Η οργισμένη απάντηση του Δημήτρη Στεργίου στον Πανταζή Τερλεξή το 1994, όταν ο δεύτερος χαρακτήριζε σε άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» ως «εθνικές μειονότητες» τους Βλάχους και τους Σαρακατσαναίους.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πανταζής Τερλεξής και μερικοί άλλοι «ομοϊδεάτες» του επέμεναν ότι οι Ελληνόβλαχοι είναι «εθνικές μειονότητες». Η έμμονη ιδέα αυτή του Πανταζή Τερλεξή κορυφώθηκε σε άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» την πρωταπριλιά (τη σημαδιακή ημέρα!) του 1994. Στο άρθρο αυτό ο Τερλεξής χαρακτήριζε ως «εθνικές μειονότητες» τους Βλάχους, αλλά και τους Σαρακατσαναίους!
Ο τότε αρχισυντάκτης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» Δημήτρης Στεργίου παρενέβη με ένα οργισμένο άρθρο – σχόλιο στο ιστορικό περιοδικό, το οποίο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 7ης Απριλίου 1994.
Σε σχετική λεζάντα στη φωτογραφία του παππού του ο κ. Στεργίου αφήνει υπαινιγμούς ότι αν τα άκουγε όλα αυτά ο πρόγονός του θα … άνοιγε το κεφάλι του Τερλεξή με το κηρύκο του (τη γκλίτσα)!
Ολόκληρο το άρθρο του Δημήτρη Στεργίου στην στήλη
Μέλος «εθνικής μειονότητας» ήταν, κατά τον κ. Τερλεξή, ο εθνεγέρτης Ρήγας Φεραίος, ο «εκ Περιβολιού ορμώμενος» φλογερός πατριώτης και εθνομάρτυρας |
Σήμερα παραχωρώ ευχαρίστως τη στήλη μου στον αρχισυντάκτη μου Δημήτρη Στέργιου, του οποίου συμμερίζομαι την «ιερή» αγανάκτηση για τα όσα έγραψε σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» για τους Βλάχους ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Πανταζής Τερλεξής. Άλλωστε, ταιριάζει απολύτως στη στήλη μου η σημερινή συνεισφορά του Δημήτρη Στέργιου, αφού «δεν είναι έτσι, αν έτσι νομίζει» ο κ. Τερλεξής για τους Βλάχους και μάλιστα αυτές τις «πονηρές» ημέρες:
* «...Επίσης, υπάρχουν Φιλιππινέζοι που ξεπερνούν τους 30.000 εργαζόμενους (85% είναι γυναίκες) και αρκετοί Αρμένιοι, μια από τις παλαιότερες κοινότητες αλλοδαπών με βαθιές οικονομικές και πολιτιστικές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Και όλοι αυτοί, πέρα από τις παλαιότερες θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες ή ομάδες, όπως οι μουσουλμάνοι, οι Πομάκοι, οι Βλάχοι, οι Σαρακατσαναίοι ή οι Τσιγγάνοι...» (η υπογράμμιση είναι δική μου).
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην «Ελευθεροτυπία» την 1η Απριλίου 1994 ο καθηγητής της Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Πανταζής Τερλεξής και μάλιστα την ίδια ημέρα που πάλι γνωστά ανθελληνικά κέντρα στο εξωτερικό προσπαθούσαν να ξαναδημιουργήσουν ή να οξύνουν το γνωστό Βλαχικό ή Κουτσοβλαχικό θέμα.
Άλλος ένας «μειονοτικός» σύμφωνα
με το «μάθημα» του κ. Τερλεξή.
Είναι ο Βλάχος βαρώνος Μιχαήλ
Τοσίτσας, εθνικός ευεργέτης εκ Μετσόβου
|
Ώστε, λοιπόν, κύριε καθηγητά, είναι εθνικές μειονότητες οι Βλάχοι και οι Σαρακατσάνοι; Και μας προτρέπετε κιόλας να «μιλήσουμε ανοιχτά για τις μειονότητες» (αυτός ήταν ο τίτλος του άρθρου του κ. Τερλεξή).
Πρόκειται για ένα μείζον ψέμα που μόνο η ημέρα δημοσίευσής του στην παραπάνω εφημερίδα το δικαιολογεί.
Και δεν γνωρίζουμε ποια θα ήταν η τύχη του κ. Τερλεξή αν ζούσαν όλοι εκείνοι οι επιφανείς, αγωνιστές, ευεργέτες, εθνεγέρτες Βλάχοι και άκουγαν αυτά τα ψεύδη που μας προτρέπει κιόλας να μάθουμε ο καθηγητής της κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.
Και τα γράφει αυτά ένας καθηγητής Πανεπιστημίου μιας περιοχής της χώρας μας, στην οποία ζουν αρκετοί Βλάχοι και Σαρακατσάνοι και η οποία έχει δοκιμασθεί πάρα πολύ από τη γνωστή προπαγάνδα «ρουμανιζόντων» ή «ιταλιζόντων».
Ήταν, λοιπόν, κ. Τουρλεξή, μέλη «εθνικής μειονότητας» οι εθνικοί ευεργέτες Βλάχοι: Γ. Αβέρωφ, Νικ. Στουρνάρας, Ευάγγελος και Κων. Ζάππας, Γεώργιος και Σίμων Σίνας, Νικ. Δούμπας, Αρσόκης, Μ. Τοσίτσας, Ριζάρης, με τα λεφτά των οποίων έγιναν πάμπολλα έργα που κοσμούν και σήμερα ακόμη την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας μας, όπως το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ζάππειο Μέγαρο, η Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Αρσάκειο, η Ριζάρειος Σχολή, η Σχολή Ευελπίδων, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Σωφρονιστικό Κατάστημα Αβέρωφ, το θωρηκτό «Αβέρωφ» και πολλά άλλα.
Ο Νικόλαος Στουρνάρας (ο εικονιζόμενος δεξιά).
«Μειονοτικός» κι εκείνος, σύμφωνα με τον κ. Τερλεξή. Γι'αυτό ίδρυσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Άλλος ένας εθνικός ευεργέτης που «υβρίζεται»...
Γεώργιος Αβέρωφ |
«Μειονοτικός» ήταν και ο ευεργέτης Βλάχος εκ Μετσόβου Γεώργιος Αβέρωφ. Σίγουρα θα υπομειδιούσε αν άκουγε όλα αυτά που λέει ο κ. Τερλεξής...
Ήταν, λοιπόν, μέλη «εθνικής μειονότητας», κ. Τερλεξή, ο εθνεγέρτης Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής, οι εθνομάρτυρες του 1821 Ιωάννης Φαρμάκης και Γιωργάκης Ολύμπιος, ο Νικ. Κασομούλης, ο ιδρυτής της Εθνικής Τράπεζας Γεώργιος Σταύρου, οι ποιητές Βαλαωρίτης, Κρυστάλλης και Μαλακάσης, ο πρωθυπουργός I. Κωλέττης, ο πρωθυπουργός και καθηγητής Σπ. Λάμπρου και αμέτρητες άλλες προσωπικότητες που έχουν συμβάλει σημαντικά στην πολιτιστική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας;
Δημήτρης Στεργίου
Δημοσιεύθηκε στον ''Οικονομικό Ταχυδρόμο'' στις 7-4-1994
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.