Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

IZVOARELE (Πηγές) - Μια μικρή ΕΛΛΑΔΑ στο δέλτα του Δούναβη !!!Izvoarele - Πηγές
Ένα χωριό στη Ρουμανία, στο Δέλτα του Δούναβη, στα σύνορα με την Ουκρανία που κατοικείται αποκλειστικά από Έλληνες !!!

Το χωριό δημιουργήθηκε στα 1820 από Έλληνες της Θράκης όταν αυτοί για να αποφύγουν τις Τούρκικες θηριωδίες, ακολούθησαν τον Ρώσικο στρατό (ο οποίος είχε φτάσει μέχρι την Ανδριανούπολη) και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αυτή.
Aρχικά εγκαταστάθηκαν κάπου στην Ρωσία αλλά το 1830 αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Στην πορεία τους προς την πατρίδα αναγκάστηκαν να σταματήσουν στο χωριό αυτό κι έκτοτε έμειναν εκεί.
Μέχρι σήμερα, όχι μόνο έχουν παραμείνει Έλληνες αλλά μιλούν ακόμη την Ελληνική Γλώσσα και μάλιστα με τους ιδιωματισμούς της Θράκης.
Κατοικείται από 2.500 Έλληνες ενώ άλλοι 1.500 ζουν σε διπλανά χωριά. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη αμιγή Ελληνική Κοινότητα στην Ευρώπη.

Με παραδοσιακές φορεσιές από το φεστιβάλ της ''Ημέρας
της ηλικιωμένης'' (αρχαϊκό έθιμο αφιερωμένο στις
ηλικιωμένες του χωριού)
Ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι του, όλοι Έλληνες, μιλάνε Ελληνικά και έχουν άσβεστη μέσα τους την φλόγα και την αγάπη για την πατρίδα τους, την Ελλάδα !!!
Το χωριό είναι παραμελημένο και οι συνθήκες διαβίωσης πολύ δύσκολες. Υπάρχει ελληνικό σχολείο το οποίο ενώ παλιότερα στεγαζόταν στο κτίριο του ρουμάνικου σχολείου, τώρα για κάποιους λόγους έχει απαγορευτεί η χρήση του. 
Τα μαθήματα του ελληνικού σχολείου συνεχίζονται σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας σε 2-3 αίθουσες που έχουν. Φοιτούν περίπου 100 παιδιά ενώ στην περιοχή υπάρχουν συνολικά περίπου 300 που λόγω έλλειψης χώρου δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.


Tα βίντεο που ακολουθούν είναι από την εκπομπή του Θοδωρή Σδρούλια στο TRT
"ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ" :

Ο Ηλίας Τσοπάνου από το αμιγές Ελληνικό χωριό Izvoarele (Πηγές) της Ρουμανίας τραγουδά βλάχικα τραγούδια:Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ : 


Πηγή: GogaMishiu
Ευχαριστούμε τον Goga Mishiu για τις πληροφορίες και τα εξαιρετικά βίντεο !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.