Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Στίχοι Βλάχικων Τραγουδιών - Gogas Mishiu


Facebook: Gogas Mishiu
Youtube: Gogas Mishiu


Η παράδοση είναι ό,τι αναπτύσσεται ιστορικά και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, δεν είναι μουσειακό είδος αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που ζει και εξελίσσεται ! Η μουσική είναι η τέχνη που προστατεύεται από τις Μούσες και καθρεφτίζει, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη αδελφή της τέχνη, την ψυχή ενός λαού. Μας τραγουδάει τους πόνους, τις χαρές, τους θρύλους, τα όνειρα και τους πόθους, από τους μικρούς καημούς που ανθούν σαν ταπεινά ανθάκια στις καρδιές των ανθρώπων ως τα πιο υψηλά ιδανικά τους. 
Πάνω από όλα όμως έχουμε τις εθνικές και λαϊκές μας παραδόσεις, τους θρύλους, τα παραμύθια μας, όλη την ποίηση του ελληνισμού και την ιστορία του, έχουμε τη μαγευτική ελληνική φύση, τ’ ακρογιάλια μας, τα κορφοβούνια, τους λόγγους και τις ρεματιές μας. Όλα αυτά, όταν μιλήσουν στην ψυχή ενός αληθινού τεχνίτη, θα του χαρίσουν τη θεία έμπνευση που γεννά τ’ αληθινά και μεγάλα έργα. 
Η διάσωση των βλάχικων τραγουδιών -είτε αυτά είναι στην ελληνική γλώσσα είτε στα διάφορα βλάχικα ιδιώματα- αποτελεί υποχρέωση μας για την διατήρηση και ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού. Οι στίχοι τους κρύβουν έναν ανεκτίμητο θησαυρό ιστορικών, λαογραφικών, γλωσσολογικών  στοιχείων και προφορικών παραδόσεων... 
« Οι δίγλωσσοι πληθυσμοί, επιγέννημα των ιστορικών συνθηκών, προσφέραν σ' όλους τους τομείς της εθνικής, πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας ανεκτίμητες θυσίες και πολύτιμες υπηρεσίες. Έτσι, η καταγραφή των γλωσσικών και πολιτιστικών τους συστατικών δεν αποτελεί μόνο ιστορική επιταγή αλλά και παρακαταθήκη για την σύγχρονη νεοελληνική ζωή ».
(Ν. Κατσάνης - Κ. Ντίνας)

Ας θυμηθούμε λοιπόν τα λόγια του Σολωμού: 
«Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθείς κάθε μεγαλείο».


Παρακάτω παραθέτουμε στίχους τραγουδιών στα βλάχικα ιδιώματα που επιμελήθηκε με μεράκι ο Gogas Mishiu και αναρτήθηκαν από την ομάδα των φίλων του στο Facebook :
Gogas Mishiu (Άλμπουμ) - Βλάχικα Τραγούδια

Επίσης, στο κανάλι του Goga Mishiu στο youtube μπορείτε να απολαύσετε υπέροχα βίντεο με παραδοσιακά τραγούδια Βλάχων, στην ελληνική γλώσσα και στα βλάχικα ιδιώματα :
Gogas Mishiu (youtube)  

1 σχόλιο:

  1. Γίνομαι νύφη και θα ήθελα να χορέψω για πρώτο χορό το ντουμενικα ταχινα, αλλά δεν γνωρίζω τα λόγια στα βλάχικα. Θα ήθελα να τα έχω για να τα δώσω στους οργανοπαίχτες να τα μάθουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.