Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις της Π.Ο.Π.Σ.Βλάχων για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης!


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων οι ετήσιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ 2012. Οι εκδηλώσεις της ΠΟΠΣΒ φέτος ήταν αφιερωμένες στα 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Τις διήμερες εκδηλώσεις πλαισίωσαν χιλιάδες πολιτών βλαχικής και μη καταγωγής.
Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012 στην κατάμεστη αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών διεξήχθη ημερίδα με θέμα: «Η κοινωνική, εκπαιδευτική και φιλανθρωπική συμβολή των Βλάχων χθες και σήμερα». Σ' αυτή μίλησαν οι Βλάχοι καθηγητές του ΑΠΘ κ. Θεόδ. Δαρδαβέσης και Νικ. Κατσάνης για την προσφορά των Βλάχων τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στον όλο Ελληνισμό.
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012, πλαισιωμένη από 1500 χορευτές των Συλλόγων μελών της, η διοίκηση της ΠΟΠΣΒ τέλεσε το έθιμο της ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ για το 2012. Στην κατάμεστη αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τους παρακείμενους χρόνους παραβρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση περίπου πέντε χιλιάδες πολίτες καθώς και Βλάχοι επισκέπτες από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Κατά την εκδήλωση, που πλαισιώθηκε από βλαχικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας. Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ αναφέρθηκε ενδεικτικά στις δράσεις της Ομοσπονδίας κατά το παρελθόν έτος, υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει με τον ίδιο δυναμισμό και κατέληξε ελληνικά και βλαχικά:

"Όλοι μαζί, Βλάχοι ελλαδικοί και της Διασποράς, στέλνουμε μήνυμα Αισιοδοξίας κι Ελπίδας! Για την ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και τον απανταχού ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ! Όπως ταιριάζει στη ζωντανή λατινόφωνη Ρωμιοσύνη, στο Γένος των Ελλήνων. Ασί κουμ πρίντι λα Νόϊ Ελλάσλι ντι του μούντζι!''

Στη συνέχεια της εκδήλωσης της ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ 2012 στο ΑΠΘ τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον Βλαχόφωνο Ελληνισμό:

Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης για τη μεγάλη της κοινωνική και φιλανθρωπική δράση.
Η κα Βιολέτα Παπαθανασίου, πρόεδρος του Συλλόγου Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης ʽΗ Καρτερίαʼ, για την μεγάλη και πολυετή της προσφορά στον βλαχόφωνο Ελληνισμό.
Ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης ʽΟ Γεωργάκης Ολύμπιοςʼ, ο πρώτος ιδρυθείς βλαχικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης το 1908 (επί Τουρκοκρατίας), για την υπεραιωνόβια και πολύπτυχη προσφορά του στην ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό. Επίσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του αδικοχαμένου πρόωρα Δημάρχου Δέλτα Νίκου Γιουτίκα, Βλάχου στην καταγωγή.

Στις εκδηλώσεις πήραν μέρος από τη Διασπορά οι πρόεδροι των βλάχικων συλλόγων από την ΠΓΔΜ κι ομογενειακά στελέχη από την Αλβανία.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι βουλευτές: Νίκος Λέγκας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Γιάννης, Ιωαννίδης, Ιωάννης Μαγκριώτης, Σταύρος Καλαφάτης, Ιωάννης Ζιώγας, Άγγελος Κολοκοτρώνης, Κυριακή-Βούλα Τεκτονίδου-Τσαχιρίδου. Από την Αυτοδιοίκηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας κι ο πρώην Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δ. Πανοζάχος. Οι Δήμαρχοι: Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαϊτσου, Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος, Καλαμπάκας Δημήτρης Σακελλαρίου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, και Προσοτσάνης Δράμας Α. Λύσσελης. Παρεβρέθησαν επίσης ο κ. Θάνος Κοτσιώνης Διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών κι ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι κ. Μάρκος Τριπολιτάκης καθώς κι ο Νεβεσκάνος πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Νικόλαος Μέρτζος. Την εκδήλωση τίμησαν πολιτικά πρόσωπα όπως ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι απ' όλη τη Χώρα.
Τον χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις έστειλε ο καταγόμενος από το Περιβόλι της Πίνδου Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Λαρίσης, κ. Βασίλης Έξαρχος.
Πηγή: www.pliroforiodotis.gr

ΠΟΠΣΒ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2012
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων τιμά τα 100 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης!!!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΤΟΜΗΛΙΤΣΙΩΤΩΝ ΓΡΑΜΜΟΥ (Η ΑΕΤΟΜΗΛΙΤΣΑ)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.