Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

"Oι Βλάχοι είμαστε γνήσιοι Έλληνες και ας λένε ό,τι θέλουν τα παράκεντρα"


"Κανείς δεν δικαιούται να μας χαρακτηρίζει ως μειονότητα". 
Τι είπε σε εκδήλωση στην Ηγουμενίτσα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων.

"Οι Βλάχοι είμαστε γνήσιοι Έλληνες και ας λένε ότι θέλουν τα παράκεντρα είτε στην Ελλάδα είτε στις βαλκανικές χώρες". Αυτά είπε στην Ηγουμενίτσα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας, παρουσιάζοντας το βιβλίο "Έλληνες Βλάχοι - Η αδιάλειπτη συνέχεια". 

Και πρόσθεσε: "Θέλουμε να εκφράσουμε για μια ακόμα φορά την απερίφραστη καταδίκη του συνόλου του βλαχόφωνου στοιχείου της χώρας μας απέναντι σε κάθε προσπάθεια αναγνώρισης των Αρμάνων ως αυθύπαρκτης και διακριτής εθνότητας, αποκομμένης από τον ιστορικό κορμό του Ελληνισμού, του οποίου άλλωστε αποτελεί διαχρονικά αναπόσπαστο τμήμα"

Ακόμη, ο κ. Μαγειρίας επεσήμανε ότι "η Ελλάδα και ειδικότερα η περιοχή της οροσειράς της Πίνδου, ανέκαθεν ήταν η ιστορική κοιτίδα της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης. Με την αρωγή της ελληνικής πολιτείας, εργαζόμαστε για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του βλαχόφωνου ελληνισμού και την συστηματική προβολή της πλούσιας και ιδιαίτερης βλάχικης λαογραφίας και μουσικής παράδοσης, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πολιτιστικής πολυμορφίας και της πολιτιστικής ταυτότητας του ελλαδικού χώρου και του σύγχρονου ελληνισμού"

Κατηγορηματικά τόνισε πως "ουδείς δικαιούται, να χαρακτηρίζει αυθαιρέτως ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού έθνους ως "μειονότητα" μέσα στην ίδια του την πατρίδα, της οποίας άλλωστε η ιστορία βρίθει από παραδείγματα μεγάλων Βλάχων εθνικών ευεργετών που αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή, το έργο και την περιουσία τους στο βωμό της ελευθερίας, της προκοπής και της ανάπτυξης της Ελλάδος και του ελληνισμού".
 Κατά τον κ. Μαγειρία είναι "αυθαίρετες και ανεδαφικές οι αναφορές που ταυτίζουν κάθε βλαχόφωνη ομάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τη ρουμανική διασπορά. Οι αναφορές αυτές θίγουν καταφανώς το αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα στον ατομικό και συλλογικό εθνικό αυτοπροσδιορισμό όλων των Ελλήνων Βλάχων στην Ελλάδα και τη διασπορά".
Πηγή: www.katoci.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.