Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Σοφοκλής Γκαρπολάς - «Ερμής», 13 Μαϊου 1875 : Η πρώτη ελληνική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης


Τρίτη 13 Μαϊου 1875 - Φύλλο 1ο 
Πηγή: εδώ
Καθοριστική η συμβολή των ελληνόφωνων εφημερίδων στην εθνική αφύπνιση!


H πρώτη –ιδιωτική– ελληνική  εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, εμφανίστηκε το 1875Πρόκειται για την εφημερίδα «Eρμής» που την εξέδωσε ο Σοφοκλής Γκαρπολάς, ένας Έλληνας τυπογράφος, με βλάχικη καταγωγή και θερμή ελληνική συνείδηση.
Η έκδοση ελληνικών εφημερίδων, καθυστέρησε σημαντικά στη Θεσσαλονίκη επειδή το τουρκικό απολυταρχικό καθεστώς αντιδρούσε στην χορήγηση αδειών αφού θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η εφημερίδα «Eρμής» έξι χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε «Φάρο της Mακεδονίας» κι από το 1895 σε «Φάρο της Θεσσαλονίκης», συνέχισε δε να εκδίδεται από τα παιδιά πλέον του εκδότη, με παύσεις, με διώξεις, με καταδίκες και με οικονομικά προβλήματα μέχρι το 1912, λίγους μήνες πριν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Aρχικά κυκλοφορεί δύο φορές την εβδομάδα και η τιμή της ετήσιας συνδρομής, σε τοπικό επίπεδο, ήταν τρία αργυρά μετζήτια ενώ για το εξωτερικό διπλάσια.

H συμβολή των εφημερίδων του Γκαρπολά ήταν σημαντική και καθοριστική για τη διάδοση του εθνικού φρονήματος των σκλαβωμένων κατοίκων και στους αγώνες τους για την ελληνικότητα της Mακεδονίας. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η έκδοση της εφημερίδας συνέπεσε με τις αποφάσεις των Συνεδρίων του Aγίου Στεφάνου και του Bερολίνου για τη Mακεδονία και τις προσπάθειες της Eξαρχίας για τον εκβουλγαρισμό της περιοχής.
(Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, 26 Φεβρουαρίου 1995)

Ο Νικόλαος και ο Αλέκος Γκαρπολάς συνέχισαν την παράδοση του πατέρα τους Σοφοκλή στις εκδόσεις εφημερίδων της Θεσσαλονίκης. 

Νικόλαος Γκαρπολάς
Πηγή: εδώ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.