Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Προτομή του βαρώνου Κωνσταντίνου Βέλλιου


ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΤΣΙΩΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Απόδοση τιμής από τον Δήμο Αθηναίων σε μια κορυφαία προσωπικότητα στο χώρο της Εθνικής Ευεργεσίας αποτελεί η φιλοτέχνηση της προτομής του βαρώνου Κωνσταντίνου Βέλλιου. 
Η προτομή στήθηκε στην είσοδο του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων και την Κυριακή 11 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης και τα αποκαλυπτήρια της προτομής, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Κώστα Αργύρη. 

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Εορδαίας και τον Σύλλογο Βλατσιωτών Νομού Λάρισας που πρωτοστάτησε στην ανέγερση της προτομής. Κατόπιν στον αύλειο χώρο του πνευματικού κέντρου θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια της προτομής, ενώ τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων. Στη συνέχεια η Χορευτική Ομάδα του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας, θα παρουσιάσει χορούς της Βλάστης και της Μακεδονίας, συνοδεία ορχήστρας χάλκινων πνευστών. Θα ακολουθήσει δεξίωση με εδέσματα που θα ετοιμάσουν οι κυρίες μέλη του συλλόγου Βλατσιωτών.

Στις εκδηλώσεις μνήμης Κων. Βέλλιου θα παραστεί και ο απόγονος της οικογένειας, ιατρός Βασίλειος Μπέλλιος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Ο βαρώνος Κων/νος Βέλλιος, όπως αναφέρει στη διαθήκη του, «είδε το πρώτο φως της ημέρας στη Βλάστη της Δυτ. Μακεδονίας» στα 1772. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Βλάστη και αργότερα μετανάστευσε στη Βιέννη όπου σπούδασε και κατόπιν ασχολήθηκε με το εμπόριο και τις τραπεζικές εργασίες. Απέκτησε αμέτρητα πλούτη και έγινε μεγάλος οικονομικός παράγων της Βιέννης και ολοκλήρου της Αυστρίας. Το 1817 του απενεμήθη από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α΄ ο υψηλότατος τίτλος ευγενείας του βαρώνου της Αυστρίας. Υπήρξε Μέγας Εθνικός Ευεργέτης. Οι δωρεές του προς το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος ήταν άπειρες. Μεταξύ αυτών:
Η ίδρυση και χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής εταιρείας Αθηνών της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος. Η χρηματοδότηση του κτιρίου της Αυστριακής πρεσβείας. Η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η χρηματοδότηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στην οποία χαρίζει δύο χιλιάδες τόμους. Η συγκρότηση του Βέλλειου κληροδοτήματος με το οποίο σπούδασαν μέχρι σήμερα πάνω από 3.000 νέοι. Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ήταν το πρώτο Δημοτικό Νοσοκομείο «Η ΕΛΠΙΣ» και κτίστηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνη του βαρώνου Κ. Βέλλιου και σε δικό του οικόπεδο.

΄Ετσι λοιπόν το 2001 ο Σύλλογος Βλατσιωτών Ν. Λάρισας, με αφορμή τις εργασίες ανακαίνισης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, έστειλε επιστολή-αναφορά στον τότε δήμαρχο Αθηναίων Δημ. Αβραμόπουλο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας του να εκπληρώσει την υπόσχεση του πρώτου δημάρχου Αθηναίων κ. Πετράκη. Ο δήμαρχος Πετράκης με επιστολή του προς τον βαρώνο Κ. Βέλλιο το 1836, αφού τον ευχαριστεί για τις πολλαπλές του ευεργεσίες προς το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος και ιδιαίτερα στην πόλη των Αθηνών, λέγοντάς του ότι είναι «άξιος της Εθνικής Ευγνωμοσύνης», του αναγγέλλει ότι «θα εντοιχίσει πλάκα από πεντελικόν λίθον με το όνομά του στην είσοδο του Νοσοκομείου Η ΕΛΠΙΣ» (νυν πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων) κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών της 4ης Ιουλίου 2002 όπου κλήθηκε να παραστεί και ο πρόεδρος του αιτούντος Συλλόγου Βλατσιωτών Νομού Λάρισας κ. Βασβατέκης, ο οποίος αφού ανέπτυξε το αίτημα του συλλόγου ζήτησε εκ μέρους όλων των Βλατσιωτών να τιμηθεί η μνήμη του βαρώνου Κων. Βέλλιου του Μεγάλου αυτού Εθνικού Ευεργέτη και συμπατριώτη του, με την τοποθέτηση προτομής στην είσοδο του πνευματικού κέντρου. Μετά από δύο προκηρύξεις καλλιτεχνικών διαγωνισμών το 2009 προκηρύχθηκε τρίτος διαγωνισμός, στον οποίο συμμετείχαν 30 καλλιτέχνες και υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση 30 γλυπτά. Επιλέχτηκε το γλυπτό του καλλιτέχνη Κώστα Αργύρη. Η προτομή φιλοτεχνήθηκε και τοποθετήθηκε στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου. Όσα μέλη του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας, επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης του βαρώνου Κ. Βέλλιου να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2410- 624321, 2410- 280368, 2410- 280352.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.