Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Σπαθόχορτο


Σπαθόχορτο
Ιάρμπα α Φούρλουι - Το Χόρτο του Κλέφτη

Το σπαθόχορτο είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα φυτά της Ελληνικής χλωρίδας που θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε να αναγνωρίζουμε. Ευκολότερη εποχή για να το αναζητήσουμε είναι στις αρχές του καλοκαιριού όπου σίγουρα θα τραβήξουν την προσοχή μας τα χρυσοκίτρινα υπέροχα άνθη του.
Η καλύτερη πηγή βέβαια για την αναγνώριση και τις θεραπευτικές ιδιότητες  βοτάνων είναι οι παλιότερες γενιές... 
Το φυτό αυτό γενικότερα είναι ένας κοντός θάμνος -περίπου μισό μέτρο- και στις κορυφές του σχηματίζει τα μπουκέτα των πανέμορφων λουλουδιών του που ξεχωρίζουν από μακριά. 
Το Υπερικό, όπως είναι επίσης γνωστό, λέγεται ότι πήρε το όνομα “Σπαθόχορτο” επειδή κατά τη διάρκεια των πολέμων επούλωναν τις πληγές από τα σπαθιά με την χρήση του λεγόμενου σπαθόλαδου αφού είναι πασίγνωστο για τις επουλωτικές του ιδιότητες σε πληγές και εγκαύματα. Άριστο επουλωτικό και αιμοστατικό βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως και για την ιδιότητα του να χαλαρώνει (ως αφέψημα) σε περιπτώσεις αϋπνίας χαρίζοντας μας ώρες γαλήνιου ύπνου.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Νότια Ν. Πέλλας


Πέντε χιλιόμετρα πάνω από το Αετοχώρι, στους πρόποδες της Τζένας, σε θέση επίκαιρη και σε υψόμετρο 595 μ., βρίσκεται το χωριό Νότια. 
Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα πείθουν ότι το χωριό έχει μεγάλη ιστορία. Εδώ βρέθηκαν μια IMAGO CLIPEATA της εποχής της Ρωμαιοκρατίας που παριστάνει τετραμελή οικογένεια, ένα μαρμάρινο ανάγλυφο με νεκρόδειπνο στο κάτω μέρος και τρεις μορφές στο άνω, από τις οποίες η μία κάθεται σε θρόνο, τμήμα κορμού αγάλματος ελληνιστικής εποχής, νόμισμα με τη μορφή του Μ. Αλεξάνδρου. Ακόμη, επισημάνθηκαν αρχαία μαρμάρινα αρχιτεκτονικά κομμάτια χτισμένα στα δύο τζαμιά του χωριού που δεν υπάρχουν πια. 

Κατά την Τουρκοκρατία το περιηγήθηκαν όλοι οι γνωστοί ξένοι περιηγητές. Ο Delacoulonche πρώτος το ταύτισε με τα βυζαντινά Ενώτια και Νότια. Το χωριό αναφέρεται πρώτη φορά από τον ιστορικό του 11ου αιώνα Κεδρηνό, ο οποίος αναφερόμενος στην πολιορκία και εκπόρθηση του κάστρου των Μογλενών από το Βασίλειο το Βουλγαροκτόνο προσθέτει ότι ο αυτοκράτορας απελευθέρωσε και το φρούριο «Ενώτια, γειτονούν τοις Μογλένοις». Δεύτερη αναφορά γίνεται από τον ιστορικό και αυτοκράτορα Ιωάννη Καντακουζηνό που γράφει ότι μετά την ανάκτηση της Έδεσσας από τον Σέρβο ηγεμόνα Ντουσάν το 1350 μ. Χ. παραδόθηκαν στους Βυζαντινούς και τα γύρω φρούρια, μεταξύ αυτών και τα Nότια. Πάνω από το χωριόνα απόκρημνο ύψωμα, όπου σώζεται ερειπωμένη οχυρωματική γραμμή, πιστεύεται ότι είναι το αναφερόμενο βυζαντινό φρούριο και ονομάζεται ‘Καστρί’.

Η διατήρηση του βυζαντινού ονόματος καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι ιστορικές μαρτυρίες και τα αρχαία ευρήματα συνήργησαν, ώστε να ονομαστεί αμέσως μετά την απελευθέρωση ολόκληρη η επαρχία με το όνομα του χωριού αυτού ‘Υποδιοίκησις Ενωτίας’ μέχρι το 1927 που μετονομάστηκε ‘Επαρχία Αλμωπίας’. Το όνομα του χωριού προήλθε από το ουδέτερο ουσιαστικό το ενώτιον (πληθ. τα ενώτια) που θα πει σκουλαρίκι, κόσμημα, στολίδι. Έτσι προέκυψε το σχήμα τα Ενώτια - τα Νώτια - τα Νότια - η Νότια

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Βαλκάνια 1913-2011: Εκατό Χρόνια Θύελλες και Χίμαιρες


Βαλκάνια 1913-2011: Εκατό Χρόνια Θύελλες και Χίμαιρες
Νέα μελέτη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών


Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη, κυκλοφόρησε τη νέα συλλογική επιστημονική μελέτη της με τίτλο Βαλκάνια 1913-2011: Εκατό Χρόνια Θύελλες και Χίμαιρες. 
Είναι κατά σειράν η πέμπτη από τις δεκαοκτώ αλλεπάλληλες ειδικές πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες που η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών αφιερώνει στην Εκατονταετηρίδα 1912-2012 από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Μακεδονίας. 
Η τύχη της Μακεδονίας κρίθηκε οριστικά στους Βαλκανικούς Πολέμους. Ωστόσο, κατά τα επόμενα εκατό χρόνια ο κρίσιμος γεωπολιτικός χώρος της υπήρξε −και στο μέλλον παραμένει− σημαντικός έως καθοριστικός παράγων στην πολιτική και στις σχέσεις των ομόρων βαλκανικών κρατών σε απόλυτη συνάρτηση με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις των εκάστοτε Μεγάλων Δυνάμεων και Συνασπισμών. Καθίσταται προφανές, λοιπόν, ότι στη σύγχρονη εποχή μας παρουσιάζουν στρατηγικό ενδιαφέρον η κατάσταση, η πολιτική και οι σχέσεις των ομόρων βαλκανικών κρατών σε εξίσου απόλυτη συνάρτηση με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις των σημερινών Μεγάλων Δυνάμεων και Συνασπισμών μετά τις σεισμικές μεταβολές που, από τα τέλη του 20ού αιώνα, σημειώθηκαν και εξακολουθούν να εξελίσσονται ραγδαία ή να κυοφορούνται εν δυνάμει στη Χερσόνησο του Αίμου, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια κλίμακα. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να έλθει σε μια πρώτη, συνοπτική αλλά έγκυρη επιστημονική επαφή με την οπτική και την προοπτική του προαναφερομένου πλέγματος ο κάθε πολίτης και προ πάντων η εν γένει ηγεσία της Ελλάδος. Οι λόγοι είναι προφανείς και πολλοί. Υπενθυμίζονται κυρίως οι εξής: 
1ον Η Θεσσαλονίκη κατέχει δεσπόζουσα γεωπολιτική θέση στα Βαλκάνια, δεν την έχει αξιοποιήσει και δεν διαθέτει ένα αξιόπιστο συνεκτικό και γενικά αποδεκτό στρατηγικό σχέδιο για το άμεσο μέλλον της στα Βαλκάνια. Επί πλέον είναι η πρωτεύουσα πόλη ανοικτή κατ’ εξοχήν στα σύγχρονα βαλκανικά ρεύματα και στους διεθνείς σχεδιασμούς της νέας βαλκανικής −και όχι μόνον− «αρχιτεκτονικής», ενώ, λόγω των συνθηκών, ιδιαίτερα λόγω του Μακεδονικού, βρίσκεται ταυτόχρονα εκτεθειμένη σε ισχυρά κλειστοφοβικά κηρύγματα. 

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Γλωσσικές εκφράσεις Ελλήνων - Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Λευκαδίων ''Αγία Παρασκευή''



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μαΐου 2012 στα Λευκάδια Νάουσας η εκδήλωση με θέμα “Γλωσσικές εκφράσεις Ελλήνων”.
Για περισσότερες πληροφορίες: εδώ 
Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση…


Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Αρνίσιες κοιλίτσες γεμιστές


Της Λιάνας Μπούρα Δαφούλα

Μια πεντανόστιμη συνταγή που σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα !!!

Υλικά
3 κοιλιές αρνίσιες
2 κιλά κρέας αρνίσιο κομμένο σε μέγεθος κεμπάπ
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
4 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 κιλό ρύζι
2 ματσάκια άνηθο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας σάλτσα ντομάτας
πιπέρι μαύρο και αλάτι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε καλά τις κοιλιές και τις βράζουμε για λίγο σε σιγανή φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Προσθέτουμε τα κομματάκια αρνίσιου κρέατος, τον μοσχαρίσιο κιμά, το ρύζι, την σάλτσα ντομάτας, πιπέρι και αλάτι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Γεμίζουμε τις κοιλιές με αυτό το μείγμα και τις ράβουμε ώστε να κλείσουν καλά. 
Στην συνέχεια, τις τοποθετούμε σε ρηχή κατσαρόλα και προσθέτουμε δυο ποτήρια νερό και το ελαιόλαδο.
Τις ψήνουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς, αφαιρώντας προς το τέλος το καπάκι για να ροδίσουν. 
Σερβίρονται ζεστές, γαρνιρισμένες με πατάτες τηγανητές... Απολαύστε !

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Το Διαδικτυακό Ραδιόφωνο του Συλλόγου Βλάχων Προσοτσάνης



Συνδεθείτε με το Διαδικτυακό Ραδιόφωνο του Συλλόγου Βλάχων Προσοτσάνης και ακούστε παραδοσιακή μουσική όλο το 24ωρο !!!

Μπορείτε να συνδεθείτε μέσω της ιστοσελίδας 
επιλέγοντας το εικονίδιο που βρίσκεται αριστερά στην σελίδα 
ή πατώντας επάνω στο link 

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου


19 Μαΐου - Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Η γενοκτονία στο μικρασιατικό Πόντο, όπως και σ΄ όλη την Ανατολή, από τον τουρκικό εθνικισμό, αποτελεί μια από τις “λευκές σελίδες” της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η αποσιώπηση είχε ηθική και πολιτική σημασία. Δεν αποτίσαμε κατ’ αρχάς τον οφειλόμενο σεβασμό στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς που εξοντώθηκαν στον μικρασιατικό Πόντο κατά τις εκτεταμένες εθνικές εκκαθαρίσεις που έκαναν οι Νεότουρκοι σωβινιστές. Η αποσιώπηση μας στέρησε επιπλέον την δυνατότητα να κατανοήσουμε τις μεθόδους με τις οποίες δημιουργήθηκαν τα έθνη-κράτη και τον τρόπο διαμόρφωσης των σύγχρονων γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή μας με την επικράτηση της “νέας τάξης πραγμάτων του 1922“. 
Για αυτούς τους λόγους, η ομόφωνη αναγνώριση από την Βουλή των Ελλήνων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού το 1994 και η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης, αποτελεί την οφειλόμενη απόδοση τιμής στην ιστορική μας μνήμη.
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε: εδώ


Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Οικιακά αντικείμενα μιας άλλης εποχής...


«Μια στάμνα»... 
Αυτοί είμασταν σαν λαός... έτσι και γι αυτό μεγαλουργήσαμε


Ανεβοκατέβαινε παρά την ηλικία της με μια στάμνα στον ώμο της στις απάτητες βουνοκορφές της Πίνδου, με θυμό και ευγενή συναισθήματα, με ταραγμένο πρόσωπο, πρησμένο από το κρύο, προσφέροντας νερό στους μαχόμενους στρατιώτες.
Κάποια στιγμή γλίστρησε στους βράχους και κατατσακίστηκε σπάζοντας τη στάμνα της.
Οι ελάχιστοι τραυματιοφορείς έσπευσαν, την σήκωσαν και την απόθεσαν στην πρόχειρη σκηνή του Διοικητή. 
Έτρεξε τότε εκείνος, την αγκάλιασε και ξέσπασε:
- «Γιαγιούλα μου» της είπε «τι έπαθες; Πού πονάς; Τι θέλεις να σου δώσω;» 
Τον κοίταξε εκείνη με παγωμένα μάτια και λίγο πριν φύγει του ψιθύρισε:
- «Στρατηγέ μου… μια στάμνα» και σώπασε. 
«Όταν τα γεγονότα φωνάζουν – οι λόγοι περιττεύουν»

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Το πλύσιμο των ρούχων


Το πλύσιμο των ρούχων
Φόρτωναν στο γαϊδουράκι τα ρούχα, το καζάνι, τη στάχτη για αλισίβα, τον κόπανο κι έφταναν στο φυσικό πλυσταριό. Πήγαιναν δύο τρεις μαζί οι νοικοκυρές. Άναβαν τη φωτιά κι άρχιζαν το πλύσιμο λέγοντας ταυτόχρονα κι όλα τα νέα του χωριού.
Για τoν καθαρισμό των ρούχων χρησιμοποιούσαν στάχτη την αλισίβα. Έβαζαν τα ρούχα σε μια κόφα με διάτρητη βάση πάνω σ΄ένα ταψί ή μια σκάφη για να μαζεύουν τα νερά. Μετά το πρώτο χέρι πλυσίματος με σαπούνι τα βάζανε στη κόφα. Από πάνω στρώνανε ένα σταχτοπάνι πάνω στο λευκό πανί έριχναν δύο χούφτες κοσκινισμένη στάχτη. Παράλληλα έβραζαν στο καζάνι νερό στο οποίο είχαν ρίξει κοσκινισμένη στάχτη για να φτιάξουν αλισίβα. Με το βράσιμο του νερού η στάχτη καθότανε στον πάτο του καζανιού.
Ρίχνανε καυτό νερό πολύ συχνά που περνούσε μέσα από την στάχτη και πότιζε τα ρούχα σιγά- σιγά, ώστε να περάσει από όλα τα ρούχα και τα αφήνανε 1,5 με 2 ώρες ή όλο το βράδυ. Στη συνέχεια έπλεναν τα ρούχα και δεύτερο χέρι. Στο κάτω μέρος έβαζαν τα σκούρα χρωματιστά ρούχα και επάνω τα λευκά. Μετά τα ξεπλένανε με άφθονο νερό.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Γλωσσικές Εκφράσεις Ελλήνων (Εντόπικα, Ποντιακά, Βλάχικα)


Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ
«Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» 
σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει με θέμα:

ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ (ΕΝΤΟΠΙΚΑ, ΠΟΝΤΙΑΚΑ, ΒΛΑΧΙΚΑ

με ομιλητές τους:

Ευαγγελίδη Δημήτριο:
Συγγραφέα του βιβλίου «Μακεδονικά» που αναφέρεται στην δομή και την ιστορία των ‘Εντόπικων’ και
Γιουματζίδη Δημήτριο:
Συντονιστή του «Κοινού των Μακεδόνων»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού της ‘Αγίας Παρασκευής’ Λευκαδίων την Κυριακή 20 Μαϊου 2012 στις 11.30 π.μ.

Ο Άγιος Νεομάρτυς Νικόλαος ο εκ Μετσόβου


ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΕΚ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

Ἡ μνήμη του τιμᾶται στὶς 17 Μαΐου

(Τρίτου Μιχαήλ: Ὁ Μετσοβίτης Νεομάρτυς Νικόλαος
Ἔκδοση Λαογραφικοῦ-Μορφωτικοῦ Συλλόγου Μετσόβου 
«Ὁ Νικόλαος Τζαρτζούλης», Ἰωάννινα, 2005)


Α) Ἡ ζωή καὶ τὸ μαρτύριο τοῦ Νεομάρτυρος Νικολάου.

Ὁ Νεομάρτυς Νικόλαος Μπασδάνης ἢ Βλαχονικόλας[1] ἢ Ἑξηντατρίχης[2], ὅπως ἀλλιῶς ὀνομάζεται, γεννήθηκε στὸ Μέτσοβο[3] τῆς Ἠπείρου ἀπὸ φτωχούς, ἀλλὰ πολὺ πιστοὺς γονεῖς. Ἔζησε σὲ μιὰ περίοδο δύσκολη καὶ ταραγμένη, ἀφοῦ μετὰ τὴν ἀποτυχία τῶν ἐπαναστατικῶν κινημάτων τοῦ Μητροπολίτου Τρίκκης Διονυσίου τοῦ Φιλοσόφου, οἱ διώξεις καὶ οἱ πιέσεις τῶν Μουσουλμάνων κατὰ τῶν χριστιανῶν, εἶχαν φτάσει στὸ ἀποκορύφωμά τους[4].

Σὲ νεαρὴ ἡλικία πῆγε στὰ Τρίκαλα τῆς Θεσσαλίας, ὅπου ἐργαζόταν σὲ τοῦρκικο ἀρτοποιεῖο[5]. Ὕστερα ἀπὸ λίγο χρονικὸ διάστημα, οἱ Τοῦρκοι, χρησιμοποιώντας τρομοκρατικὲς μεθόδους, τὸν ἀνάγκασαν νὰ ἐξισλαμιστεῖ[6]. Ὅταν ὅμως ὁ Νικόλαος συνειδητοποίησε τὸ μεγάλο χριστιανικὸ καὶ ἐθνικό του ὀλίσθημα, ἐπέστρεψε στὸ Μέτσοβο, ὅπου ζοῦσε χριστιανικά[7].

Ἡ φτώχεια ὅμως, καὶ οἰ δύσκολες συνθῆκες διαβιώσεως, ποὺ ἐπικρατοῦν αὐτὴ τὴν περίοδο στὸ Μέτσοβο, ἀναγκάζουν τὸν Νικόλαο νὰ ξαναπάει στὰ Τρίκαλα, γιὰ νὰ πουλήσει δαδί[8]. Ἐκεῖ, ἔγινε ἀντιληπτὸς ἀπὸ κάποιον Τοῦρκο κουρέα, ποὺ γειτόνευε μὲ τὸν ἀρτοποιό, στὸν ὁποῖο ἐργαζόταν ὁ Ἅγιος. Ὁ Τοῦρκος κουρέας συλλαμβάνει τὸν Νικόλαο, τὸν σέρνει βίαια στὸν δρόμο, καὶ τὸν βρίζει δημόσια, γιατὶ πρόδωσε τὸ Ἰσλάμ, καὶ ἔγινε πάλι χριστιανός. Ὁ Νικόλαος, ἐπειδὴ φοβήθηκε τὶς συνέπειες, ἔδωσε στὸν Τοῦρκο κουρέα τὸ φόρτωμα τοῦ δαδιοῦ καῖ δεσμεύτηκε μαζί του νὰ τοῦ φέρνει κάθε χρόνο ἀπὸ ἕνα φόρτωμα δαδί[9]. Μετὰ τὴν συμφωνία αὐτή, ὁ Τοῦρκος ἄφησε ἐλεύθερα τὸν Νικόλαο.

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

«Η μάνα στο δημοτικό τραγούδι» - Εκδήλωση από την ΕΣΤΙΑ Λαογραφικών Μελετών Ν. Τρικάλων


Την Κυριακή 13 Μαΐου και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Τρικκαίων η ΕΣΤΙΑ Λαογραφικών Μελετών Ν. Τρικάλων θα πραγματοποιήσει χορευτική εκδήλωση με θέμα: 

«Η μάνα στο δημοτικό τραγούδι». 

Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστούν τραγούδια για την μάνα και χοροί από την ελληνική παράδοση. Η συνάντηση του χορού με την μουσική και το τραγούδι θα ταξιδέψει τον θεατή σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Το πλούσιο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί απ' τους χορευτές όλων των τμημάτων του συλλόγου ενώ η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής με μοναδική δεξιοτεχνία θα αποδώσει το ηχόχρωμα της κάθε περιοχής. Οι ποικίλες φορεσιές θα συμπληρώσουν το παζλ της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράστασης και θα ξετυλίξουν την απ' άκρο σ' άκρο πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Η ετήσια αυτή εκδήλωση, που έγινε θεσμός, συνεχίζεται κάθε χρόνο με όλο και περισσότερο μεράκι και αγάπη για την διάδοση όλων των πτυχών της παράδοσης, παντρεύοντας επιτυχημένα το χθες με το σήμερα. Ο λαογραφικός πλούτος, η παράδοση, ο πολιτισμός δίνουν το στίγμα τους με γνησιότητα και πιστότητα και σε μια ζεστή ατμόσφαιρα την ερχόμενη Κυριακή στο πνευματικό κέντρο του δήμου μας.