Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Τιμές στον αρχαιολόγο Στ. Μίλλερ που διαψεύδει τους Σκοπιανούς


Ο ΜΕΓΑΛΟΣ φιλέλληνας αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ θα τιμηθεί την προσεχή Κυριακή στις 18.30 στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου. Αφορμή είναι η παρουσίαση του βιβλίου ''Αρχαία Μακεδονία: Εθνολογία, Αρχαιολογία, Ιστορία'' του Δημήτρη Ευαγγελίδη από τις εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ. 

Στην εκδήλωση, που θα συντονίσει ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης, θα μιλήσει, πέρα από τον συγγραφέα και το τιμώμενο πρόσωπο, ο πολιτικός επιστήμονας Κωνσταντίνος Χολέβας

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μίλλερ το 2009 είχε αναλάβει την πετυχημένη πρωτοβουλία να στείλει μια επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, συνυπογραφόμενη από πανεπιστημιακούς και κορυφαίους επιστήμονες, όπου με πολύ ισχυρά επιχειρήματα αποδεικνυόταν ότι οι Σκοπιανοί έχουν παραποιήσει την ιστορία και άδικα παρουσιάζονται ως απόγονοι της ελληνικής φυλής των αρχαίων Μακεδόνων.  Στην επιστολή ζητούσαν από την αμερικανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της στο Σκοπιανό, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή. 

Το βιογραφικό του κ. Μίλλερ είναι ιδιαίτερα πλούσιο και φανερώνει έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αρχαιολογία και τη μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με πλούσιο συγγραφικό έργο. Γεννήθηκε στο Goshen της Indiana το 1942, πήρε το πρώτο πτυχίο στα αρχαία ελληνικά στο Wabash College και το διδακτορικό του στην κλασική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Princeton. Συνεργάστηκε σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών και στη συνέχεια ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα, όπου εργάστηκε επί 35 χρόνια, ανακάλυψε το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα και παράλληλα δημιούργησε το αρχαιολογικό πάρκο και το αρχαιολογικό μουσείο. Έχει αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος το 2005, με Προεδρικό Διάταγμα.



Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ''Δημοκρατία'' στις 5-12-2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.