Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Βλάχοι βοσκοί στο διαδίκτυοΤης Χριστίνας Ταχιάου

Η περιοχή είναι μαγική. Λάθος: είναι θεϊκή. Αυτό είναι έργο του Ολύμπου και των θεών που το φιλοξενούν στα πόδια τους. Ή, μήπως, των μουσών, που σεργιανούσαν στα Πιέρια;
Βλέπετε το Λιβάδι βρίσκεται στην οροσειρά του Ολύμπου ενώ πίσω στέκουν περήφανα τα Πιέρια.
Στην ουσία πρόκειται για ένα ορεινό ακρωτήρι του Τιτάριου Όρους και δεσπόζει της κοιλάδας της αρχαίας Τριπολίτιδας. 

Απίθανοι άνθρωποι οι Λιβαδιώτες. Βλάχοι, παιδί μου, περίμενες τίποτα λιγότερο; Με πολύ χιούμορ, ιδέες και δραστηριοποίηση. Κι αλληλοϋποστήριξη και συνεργασία. Και κέφι. Πως είπατε; Δεν σας ταιριάζει με το προφίλ του βουνίσιου κτηνοτρόφου, του αποκομμένου από τον πολύ τον κόσμο;
Αν γνωρίσετε Λιβαδιώτες, θα αλλάξετε γνώμη για το στερεότυπο του Βλάχου.


Το De Facto, ένα από τα παλαιότερα καφέ-μπαρ της Θεσσαλονίκης, είναι «άντρο» Λιβαδιωτών, καθώς ο ιδιοκτήτης κατάγεται από το χαϊδεμένο απ’ τους θεούς και τις μούσες χωριό. Αποτελεί επίσης στέκι των μελών του Συλλόγου Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης και των φίλων αυτών. Τα τυριά που σερβίρει έρχονται κατευθείαν από το Λιβάδι, από το συνεταιρισμό που ίδρυσαν 10 νέοι κτηνοτρόφοι του χωριού:
Ο νεότερος 22 κι ο μεγαλύτερος 39. Ο πρόεδρός τους, Αναστάσιος Αντωνίου, κοντά στα 30.

«Όλοι μας καταγόμαστε από οικογένειες κτηνοτρόφων. Σκεφτήκαμε να συνεταιριστούμε γιατί βγήκαμε στο εξωτερικό, είδαμε πέντε πράγματα και θελήσαμε να περάσουμε στην μεταποίηση. Δουλεύουμε με όρεξη και μεράκι και πάμε καλά. Βγάζουμε 800 τόνους γάλα το χρόνο και φτιάχνουμε βούτυρο, γιαούρτι και τυριά. Πρόσφατα φτιάξαμε το δικό μας τυροκομείο: βρήκαμε ένα παλιό, το ανακαινίσαμε, το εξοπλίσαμε και ξεκινήσαμε».

Όπως γράφουν στο site voskos.gr «Όραμά μας είναι ν’ αντισταθούμε στην αστυφιλία, στην κοινωνική και οικονομική συρρίκνωση του τόπου μας». Μέσω των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων τους προωθούν τον τόπο τους και τη βλάχικη παράδοση. Και δηλώνουν ικανοποιημένοι οικονομικά. Αργότερα, θα ανοιχτούν κι άλλο.
Φυσικά δουλεύουν πολύ και κάνουν τα πάντα: «Και βόσκουμε και αρμέγουμε και ταΐζουμε. Οι μονάδες μας είναι οικογενειακές, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα ζώα μας ανεξέλεγκτα στους βοηθούς. Πρέπει να είμαστε εκεί να ελέγχουμε. Μια τυπική ημέρα, ο πατέρας μου πηγαίνει με το άλογο στη βοσκή, ο αδερφός μου θα επιβλέπει, κάποιος θα πάει για χαρτιά, μετά θα γυρίσει άλλος να πάει στη βοσκή κι έτσι πάει η δουλειά!».


Κι οι γυναίκες τους; «Κάνουν τις δημόσιες σχέσεις! Εκείνες οργανώνουν συναντήσεις, προώθηση των προϊόντων, απαντούν στα τηλέφωνα και την αλληλογραφία». Είπατε κάτι για τους Βλάχους;

Συνεταιρισμός Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου
Λιβάδι Ολύμπου Ελασσόνας, ΤΚ 40002
voskos.gr
E-mail: info@voskos.gr
Tηλ. και Φαξ: +30 24930 41341
Πηγή: bostanistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.