Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Οι Βλάχοι “πλημμύρισαν” τους δρόμους της Κατερίνης, εντυπωσιακό σκηνικό με χιλιάδες θεατές


Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση θεατών διοργανώθηκαν στον Δήμο Κατερίνης οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το 29ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων. 

Χιλιάδες Βλάχοι στην καταγωγή και φίλοι, επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολούθησαν τα δρώμενα, η αυλαία των οποίων άνοιξε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στην κεντρική Πλατεία. Όπως είναι γνωστό, το Αντάμωμα συνδιοργάνωσαν η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, ο Δήμος Κατερίνης, ο Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ο Δήμος Δίου – Ολύμπου, το Επιμελητήριο Πιερίας, ο Σύλλογος Κοκινοπλιτών Ν. Πιερίας «Ο Όλυμπος». Τις εκδηλώσεις στήριξαν, οι Σύλλογοι Λιβαδιωτών Κατερίνης, Φτέρης, Καρίτσας  Δήμου Δίου Ολύμπου.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Αναμφισβήτητα, η κορύφωση των εκδήλώσεων στην Κατερίνη έγινε παρουσία χιλιάδων θεατών το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Δημαρχείου. Περισσότεροι από 2500 χιλιάδες χορευτές , χορεύτριες όλων των συλλόγων που συμμετείχαν στο Αντάμωμα σε ένα μοναδικό πραγματικά θέαμα παρήλασαν με τις αυθεντικές βλάχικες φορεσιές στον κεντρικό πεζόδρομο, με κατάληξη - μέσω του κεντρικού πεζόδρομου - την Πλατεία Δημαρχείου. Εκεί οι σύλλογοι παρουσιάστηκαν ανά ομάδες με βάση την κοινή τους καταγωγή χόρεψαν χαρακτηριστικούς βλάχικους χορούς ξετυλίγοντας μια παράδοση αιώνων, μία παράδοση στενά συνυφασμένη με τις δύσκολες, αλλά και τις καλές στιγμές του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.

Σάββας Χιονίδης: “Μεγάλο γεγονός που προάγει τον πολιτισμό”

Ο οικοδεσπότης των εκδηλώσεων Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης καλωσόρισε όλους τους επισκεπτες και τόνισε μεταξύ άλλων: “Εκδηλώσεις όπως το Αντάμωμα προάγουν τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Οι βλάχοι συνέβαλαν καθοριστικά για την πρόοδο αυτής της πόλης και τους οφείλουμε πολλά. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για την άρτια διοργάνωση αυτού του μεγάλου γεγονότος¨”.

Μιχάλης Μαγειρίας: “Κορυφαία εκδήλωση με πανελλαδική εμβέλεια”

“Το Αντάμωμα είναι κορυφαία εκδήλωση και αναμφισβήτητα έχει πανελλαδική εμβέλεια. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει το πλήθος των συμμετεχόντων, των επισκεπτών αλλά και το υψηλό επίπεδο των εκδηλώσεων“ σημείωσε μεταξύ άλλων σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας, ο οποίος ευχαρίστησε για την συνεργασία τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΠΠΑΠ Θωμά Παπαδημητρίου, ενώ απένειμε στον κο Χιονίδη αναμνηστική πλακέτα.


Απ. Τζιτζικώστας: “Δίνουμε ενωμένοι την μάχη για ένα ελπιδοφόρο αύριο”

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας σημείωσε μεταξύ άλλων “εκδηλώσεις όπως το Αντάμωμα στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε εδώ όλοι ενωμένοι να δώσουμε μάχη για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την πατρίδα μας”.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους & Κατερίνης π.Ιωακείμ Οικονομίκος, η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Σιαμάτρας Δημήτριος κ.α.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, η Βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η βουλευτής Πιερίας Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ.Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ.Καχριμάνης, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δημάρχων από όλη την Ελλάδα, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κατερίνης, η πρώην βουλευτής Πιερίας Μαρία Μίχου, ο πρώην Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτών, συλλόγων και φορέων. Παρόντες ήταν ο Αντιστράτηγος της Π.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας Καραλιάς Ι., ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας Αθανάσιος Μαντζούκας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης Γ. Παπαπολύκαρπος, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Μ.Τρίτος κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η εκδήλωση του Σαββάτου μεταδόθηκε ζωντανά μέσω τηλεοπτικών δικτύων αλλά και μέσω του διαδικτύου στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η δεύτερη ημέρα του Πανελληνίου Ανταμώματος ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου με την ημερίδα που διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης με θέμα :”Λατινόφωνη Ρωμιοσύνη” και κεντρικό ομιλητή τον γνωστό Δημοσιογράφο – Συγγραφέα και Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικόλαο Μέρτζο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης π. Βαρνάβας Λεοντιάδης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης π.Ιωακείμ Οικονομίκος, ο Γεν. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αθ.Καρούντζος, η Πρόξενος του Μοναστηρίου Ελένη Πορίχη, ο Δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος, οι Αντιδήμαρχοι Κατερίνης Αναστάσιος Παπαζήσης, Νίκος Παπαζιώγας, Θανάσης Λιακόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θωμάς Παπαδημητρίου, ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας Δημήτριος Ρουκάς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Στέλιος Μπουσνάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Ίτσιος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης Παρθένα Μακρίδου – Παρτσαλίδου, ο πρώην Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, εκπρόσωποι Βουλευτών, εκπρόσωποι συλλόγων Βλάχων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

Τον κο Μέρτζο ευχαρίστησε για την συμμετοχή του στην ημερίδα και την εξαιρετικά εμπεριστατωμένη ομιλία του ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο οποίος δώρισε στον Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών τις εκδόσεις με θέμα την Κατερίνη του Ιωάννη Καζταρίδη, καθώς και το βιβλίο του Γιώργου Ράπτη για την ιστορική Μάχη της Πύδνας.

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΘΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Όπως προαναφέρθηκε, η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στην κατάμεστη Κεντρική Πλατεία της Κατερίνης. Εκεί, τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων Κοκκινοπλιτών, Λιβαδιωτών Πιερίας και Φτέρης, Καρίτσας Δήμου Δίου - Ολύμπου συνεργάστηκαν αρμονικά και αναβίωσαν με αυθεντικό τρόπο όλο το τελετουργικό του βλάχικου γάμου, που κατέληξε σε ένα μαραθώνιο γλέντι υπό τους ήχους παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Χαιρετισμό – καλωσόρισμα απήυθυναν ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θωμάς Παπαδημητρίου, ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας Δημήτριος Ρουκάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Δημήτριος Σιαμάτρας.






























Πηγή: KATERINI News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.