Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Μασόντρα - χορτόπιτα από το Παλαιοχώρι Συρράκου


Της Ελευθερίας Μπούτζα 

Μασόντρα, η βλάχικη ονομασία της λαχανόπιτας (όπως λένε στην Ήπειρο την χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο. Μια πίτα από το Παλαιοχώρι Συρράκου, πρωτότυπη και εύκολη ως προς την κατασκευή της και φυσικά πεντανόστιμη !!!

~ Υλικά
Για το χυλό
3 φλυτζάνια τσαγιού καλαμποκάλευρο
1 γιαούρτι αγελάδος 3.5%
3 κ. σ ελαιόλαδο
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού νερό 
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι


Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι
2 πράσα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
1 ματσάκι λάπαθα
1 ματσάκι άνηθος
1 αυγό
200 ml ελαιόλαδο
250 γρ. τυρί φέτα
αλάτι 
πιπέρι






Λαδώνουμε και ρίχνουμε λίγο καλαμποκάλευρο στο ταψί μας...


Πλένουμε καλά το σπανάκι, το ψιλοκόβουμε και το στραγγίζουμε καλά ώστε να μην έχει υγρά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τη  τριμμένη φέτα, το αυγό και το λάδι.
Λαδώνουμε ένα ταψί 40 εκ. ρίχνουμε λίγο καλαμποκάλευρο και στρώνουμε το μισό χυλό σε μια πολύ λεπτή στρώση.
Βάζουμε από πάνω τη γέμιση, τη πατάμε με τη παλάμη μας για να γίνει επίπεδη και στη συνέχεια στρώνουμε τον υπόλοιπο χυλό ώστε να καλυφθούν τα χόρτα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε 2 κ. σ. καλαμποκάλευρο βροχηδόν.
Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.


Ψημένη μασόντρα.


Σερβίρουμε τη μασόντρα με γιαούρτι και καλή σας όρεξη!!!



Παλαιοχώρι Συρράκου


~ Για περισσότερες λαχταριστές συνταγές,
ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.