Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014

Πίτα ''κοντράρι''


Της Ελευθερίας Μπούτζα 


Οι βλάχικες πίτες φημίζονται για το λεπτό και τραγανό τους φύλλο. Με χόρτα, τυρί, κρέας, τραχανά, αυγά, ρύζι... αμέτρητοι συνδυασμοί! Μια από τις πιο εντυπωσιακές πίτες στο Παλαιοχώρι Συρράκου είναι 
η πίτα ''κοντράρι'' (φύλλα). 

Είναι μια πίτα με ψημένα φύλλα και κρέας, αναλόγως με το γούστο του κάθε νοικοκύρη... αρνί, αγριογούρουνο ή κόκκορα αλανιάρη. Είναι μια πίτα δύσκολη στη παρασκευή αλλά πολύ νόστιμη στη γεύση. Συνήθιζαν να την κάνουν τη πρωτοχρονιά βάζοντας μέσα και το ''φλουρί''... τι άλλο θα μπορούσε να ήταν η βασιλόπιτα τους!!

~Υλικά:
2 κιλά κόκκορα αλανιάρη 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
2 κ.σ φρέσκο βούτυρο
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα 
μερικούς κόκκους μπαχάρι
10 ψημένα φύλλα

Για τα φύλλα θα χρειαστούμε: 
1 κιλό αλεύρι για φύλλο
λίγο αλάτι και λίγο ξύδι
1 1/2 φλυτζ. νερό 
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Θα ανοίξουμε 12 φύλλα, τα 10 θα τα ψήσουμε και τα δυο θα τα κρατήσουμε για το στήσιμο της πίτας. Κάθε φύλλο που ανοίγουμε το βάζουμε στη σχάρα και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Τα φύλλα πρέπει να είναι λίγο χοντρά για αυτό και δεν είναι κατάλληλα αυτά του εμπορίου.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα κομμάτια του κόκκορα, σβήνουμε με κρασί και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, αρκετή πάπρικα και μπαχάρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε αρκετό νερό για να βράσει καλά. Έπειτα ξεκοκαλίζουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Τα δυο άψητα φύλλα μας, που θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα και πιο λεπτά από τα υπόλοιπα, τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί με τις άκρες τους να εξέχουν από τα χείλη του. Παίρνουμε τα ψημένα φύλλα, τα σπάμε σε 5-6 κομμάτια το καθένα και αρχίζουμε να τα τοποθετούμε στο ταψί. Όταν μ αυτό τον τρόπο έχουμε στρώσει τα μισά φύλλα μοιράζουμε τα κομμάτια κρέατος σε όλη την επιφάνεια και τα σκεπάζουμε με τα άλλα μισά σπασμένα φύλλα. Γυρίζουμε τις άκρες από τα άψητα φύλλα και βάζουμε το ταψί στο φούρνο μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν τα άψητα φύλλα.
Ρίχνουμε στο ταψί το καυτό ζουμί από το κρέας που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 λίτρα και το αφήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά ώστε να απορροφηθεί και η πίτα είναι έτοιμη.






Για περισσότερες λαχταριστές συνταγές, επισκεφτείτε την σελίδα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.