Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

Ο Νικόλαος Θέμελης για τον Αχιλλέα Λαζάρου


Μόλις ιδρύθηκε από τον ακαδημαϊκό και πρώτο μεταπολιτευτικά Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλο το αναγνωρισμένο σωματείο ''Επιτροπή Ενημέρωσης επί των Εθνικών Θεμάτων'', όλα τα μέλη του Δ.Σ έσπευσαν να επισημάνουν την ανάγκη εξευρέσεως του τελειότερα ειδικευμένου και της προσλήψεως του.
Εξ άλλου με την πάροδο του χρόνου, συνάμα δε τις αιφνίδιες και αδιάλειπτες αναδύσεις εθνικών θεμάτων, συνειδητοποιήθηκε ότι χωρίς τον ειδήμονα η Επιτροπή δεν είχε λόγο υπάρξεως. Εύλογα κατά την πρώτη αναδιάρθρωση του Δ.Σ αποφασίσθηκε η πάση θυσία εξασφάλισή του, την οποία ανέλαβε ο νέος γενικός γραμματέας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και νυν πρύτανις, Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Μετά σχετική διερεύνηση πρότεινε τον συγγραφέα του παρόντος βιβλίου Αχιλλέα Γ. Λαζάρου, ο οποίος είχε ολοκληρώσει λαμπρές μεταπανεπιστημιακές σπουδές, τριετείς στην Ελλάδα και τριετείς ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. σε τέσσερα Α.Ε.Ι της Γαλλίας με ειδικεύσεις στην Ιστορία, φιλολογία, γλωσσολογία, εθνολογία λαών ΝΑ Ευρώπης. Ήταν ήδη Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών και διαδοχικά είχε διετελέσει charge de cours a la Sorbonne (Paris IV) βαλκανικής ρωμανολογίας και ρουμανικής διαλεκτολογίας, επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους (Εκδοτική Αθηνών, Α.Ε), γενικός επιθεωρητής Μ. Ε. - διευθυντής της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής, καθηγητής ιστορίας - εθνολογίας των Σχολών Μετεκπαιδεύσεως Λειτουργών Μ.Ε και Δ.Ε. (ΣΕΛΜΕ-ΣΕΛΔΕ), του Τμήματος Μετεκπαιδεύσεως Μοιράρχων με γνωστικό αντικείμενο ''Μειονότητες - Μειονοτικά Ζητήματα'', Σχολής Αξιωματικών Αδελφών Νοσοκόμων ''Εθνολογικά και Ιστορικά Ζητήματα του Ελληνισμού'', των Μορφωτικών Κύκλων της Χ.Ε.Ν. ''Εθνικά και Μειονοτικά Ζητήματα  της Ν.Α Ευρώπης'', της Ναυτικής Σχολής Πολέμου ''Εθνικά και Μειονοτικά Ευρώπης''. 

Ο γενικός γραμματέας της Επιτροπής, κατά την αποκλειστική συνεδρία της, στην οποία ήσαν παρόντες και οι δύο αντιπρόεδροι, ακαδημαϊκοί Γ. Μιχαηλίδης-Νουάρος και Άγγελος Βλάχος, παρουσιάζοντας τον υποψήφιο επιστημονικό συνεργάτη ''αναφέρθηκε στην επιστημονική κατάρτιση αυτού, στην αποθησαυρισμένη εμπειρία του στα Εθνικά Θέματα υπό την ευρύτερη έννοια τους, στις ικανότητες του ως διδάκτορα της Φιλοσοφικής, στις παρασχεθείσες υπηρεσίες του ως επιστημονικού συνεργάτη και συμβούλου στο Υπ. Εξωτερικών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα προσόντα του αυτά, θα καταστεί πολύτιμος συνεργάτης του Σωματείου μας''. Προσωπικά δε ασκώντας τα προεδρικά καθήκοντα χαρακτήρισα την εισήγηση του γενικού γραμματέα ''εντυπωσιακή γιατί κατέδειξε πράγματι ότι ο κ. Λαζάρου είναι κάτοχος των εθνικών μας θεμάτων, έχει εισδύσει στον πυρήνα των προβλημάτων και έχει αποκομίσει τεράστιες γνώσεις και εμπειρίες σε τρόπο ώστε να προσβλέπουμε στον καταξιωμένο αυτόν επιστήμονα, ως τον πλέον επιφανή και σπουδαίο συνεργάτη μας. Στους χαρακτηρισμούς αυτούς συμφώνησαν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πρόσθεσαν ότι ο καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης με την επιλογή που έκανε στο πρόσωπο του κ. Λαζάρου, η Επιτροπή μας βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση.

Ομολογουμένως με τις επικίνδυνα επίπονες, πολλαπλές και πολυσχιδείς δραστηριότητες του, συνεντεύξεις, διαλέξεις και ανακοινώσεις σε στρογγυλές τράπεζες, ημερίδες, διημερίδες και συνέδρια, τοπικά, περιφερειακά και διεθνή, στο Εσωτερικό και στο Εξωτερικό, συνάμα δε συγγραφές, γλαφυρές, διδακτικές, εποικοδομητικές, πάντοτε πειστικές, τόσο οι μικρές, σύντομες, άρθρα, όσο και οι εκτεταμένες, μελετήματα, μονογραφίες, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αλλά το πλέον εκπληκτικό, αξιοθαύμαστο, προ πάντων δε αξιέπαινο, έγκειται στο γεγονός ότι, αν και η Επιτροπή βρέθηκε σε πλήρη αδυναμία εκπληρώσεως της υπεσχημένης από τον γενικό γραμματέα αντιμισθίας, δεν επηρεάστηκε διόλου. Τουναντίον επαύξησε την προσφορά των εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων του. Συνεχίζει ακόμη τον καλόν αγώνα ως ειδικός επιστημονικός σύμβουλος της Επιτροπής επί των εθνικών θεμάτων. Νυχθημερόν πασχίζει για την αντίκρουση προπαγανδιστικών ή αναίρεση επιστημονικοφανών δημοσιευμάτων, εθνικά επιβλαβών, που χαλκεύονται είτε στην ημεδαπή είτε στην αλλοδαπή. Εσπευσμένα ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες και τους ταγούς του τόπου οποιασδήποτε βαθμίδας, χωρίς να αποθαρρύνεται από την έκδηλη αδιαφορία των τελευταίων. Δικαιώνεται δε τελευταία. Διότι σημειώνονται και κάποιες ευαισθησίες, ικανές για την αναστροφή των δυσμενών για την χώρα μας εξελίξεων στα εθνικά θέματα.
Η επαλήθευση της μαρτυρίας μου πραγματώνεται περίτρανα και επισημότατα με την πρόσφατη απονομή στον εξαίρετο επιστήμονα και υπέροχο Έλληνα Αχιλλέα Γ. Λαζάρου του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Βραβείου από την Ακαδημία Αθηνών.

Το βιβλίο, που έχω την τιμή να προλογίζω, αποτελεί πειστήριο των προηγουμένων μολονότι απαρτίζεται από εκλαϊκευτικά σε μεγάλη αναλογία κείμενα, δυσεύρετα στο μεγαλύτερο μέρος, διάσπαρτα σε περιοδικά και εφημερίδες, μερικά δε και διαφορετικά επιγραφόμενα σε περισσότερα ενίοτε του ενός έντυπα, που εδώ εμφαίνονται στο τέλος του κάθε κεφαλαίου.
Πάντως, όσοι υποβληθούν στον κόπο να τα διαβάσουν, ας είναι βέβαιοι ότι για τα εθνικά θέματα θα ενημερωθούν υπεύθυνα και έγκριτα, θα έχουν σημαντική ωφέλεια, θα ευχαριστηθούν και ιδιαίτερα θα αισιοδοξήσουν διαπιστώνοντας την επιβίωση στην πατρίδα μας ελευθέρων επιστημόνων, αληθινών δημοκρατών, συνειδητών Ελληνορθοδόξων Ευρωπαίων!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ 
Πρόεδρος Επιτροπής Ενημερώσεως 
επί των Εθνικών Θεμάτων
επίτιμος Πρόεδρος
του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Πηγή: ΑΧ. Γ. ΛΑΖΑΡΟΥ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΚΗΔΙΑ (Πρόλογος, σελ. 7-10), Εκδόσεις Πελασγός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.