Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014

Γιώργος Τόλης - Ο καρδιοχειρουργός που έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα


Ο καταξιωμένος καρδιοχειρουργός 
κ. Γιώργος Τόλης, Βλάχος με καταγωγή από τα όμορφα βλαχοχώρια της ορεινής Καλαμπάκας, το Μαλακάσι και το Αμπελοχώρι του Ν. Τρικάλων, είναι 
αυτός που έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα!

Πάνω από τριάντα χρόνια σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Μία καριέρα με πολλές ανατροπές και δυσκολίες. Βάσισε τα θεμέλιά της στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αθήνας και των ΗΠΑ για να καταλήξει στο Ιατρικό Αθηνών και πιο πριν, στο θεραπευτήριο "Υγεία". Εκείνο το καθοριστικό πρωϊνό της 3ης Απριλίου 1990 που έμελλε να του αλλάξει τη ζωή. Ο Τύπος της εποχής ζητωκραύγαζε για την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση καρδιάς στη χώρα μας, από μία άγνωστη - έως τότε - ομάδα γιατρών.
Ο καταξιωμένος καρδιοχειρούργος Γιώργος Τόλης ήταν ο επικεφαλής. Στα 79 του χρόνια σήμερα, αν και δεν εξασκεί πλέον το επάγγελμα, αναπολεί τις στιγμές που έδινε ζωή σε ασθενείς με τα ίδια του τα χέρια.
Το NEWS 247 τον συνάντησε στο γραφείο του δίπλα στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, με αφορμή τη συμπλήρωση 24 χρόνων, από τότε που η καρδιά 63χρονου ασθενούς χτύπησε με "δανεικούς" παλμούς. Ο Γιώργος Καρεφύλλης ήταν ο πρώτος ασθενής με έμφραγμα του μυοκαρδίου που έζησε 2 ολόκληρες ημέρες επιπλέον, με την καρδιά της Κοραλίας Αργείτη. Η δική του θα είχε πάψει να λειτουργεί λογικά, νωρίτερα.
Το γραφείο του σήμερα είναι άδειο. Δεκαέξι χρόνια ωστόσο πριν, εκατοντάδες ασθενείς περνούσαν από εκεί και του εμπιστεύονταν κυριολεκτικά την... καρδιά τους. "Πώς είναι η ζωή μακριά από τα χειρουργεία;", τον ρωτάω. "Μα, χειρουργώ ακόμα. Κάθε βράδυ, στον ύπνο μου. Ποτέ δεν έπαψα να συνομιλώ με ασθενείς στη φαντασία μου. Μιλάω συχνά και με το γιο μου που είναι καρδιοχειρούργος στη Βοστώνη και έτσι νιώθω ότι είμαι ακόμα ενεργός".

Το χρονικό της πρώτης "ανταλλαγής" καρδιάς
Ήταν το φθινόπωρο του 1987 όταν ο κ. Γιώργος Τόλης δέχθηκε μια δελεαστική πρόταση από τον Ιωάννη Νανά που εξ' ονόματος του Σπύρου Μουλόπουλου του πρότεινε να συνεργαστούν για την έναρξη των καρδιακών μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.
Εκείνη την εποχή ο κ. Τόλης εργαζόταν στο "Υγεία" και οι δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος ήταν ασυγκράτητα περισσότερες και μεγαλύτερες απ' ο,τι σ' ένα δημόσιο νοσοκομείο.
Τρεις ήταν οι βασικές προϋποθέσεις, που έπρεπε να εξασφαλιστούν ώστε να μπορέσει να συνεργαστεί το Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" που αντιπροσώπευε ο κ. Νανάς με τον "Υγεία" στο οποίο εργαζόταν ο κ. Τόλης. 
Πρώτον, εάν συμφωνούσε ο καρδιοχειρουργός και η ομάδα του, δεύτερον εάν ένοιωθε έτοιμος να αναλάβει το εγχειρητικό μέρος της μεταμόσχευσης και τρίτον εάν το Υγεία ήταν διατεθειμένο ν' αναλάβει την οικονομική δαπάνη νοσηλείας-φαρμακευτικής αγωγής των μεταμοσχευθέντων τις πρώτες δέκα μετεγχειρητικές μέρες.
Έπρεπε να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι ώστε να πραγματοποιηθεί η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς η οποία έγινε τελικά στις 3 Απριλίου του 1990.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 24 ετών από την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα το News247.gr μίλησε με τον κ. Τόλη, ο οποίος μας διηγήθηκε το πώς έγινε η επέμβαση και ποιες δυσκολίες έπρεπε να ξεπεραστούν.

Σε ανοικτή επικοινωνία με το Αλεξάνδρα για να βρεθεί λήπτης και δότης
Ποίος ήταν ο δότης ρώτησα τον κ.Τόλη: " Ήταν Κυριακή 1η Απριλίου όταν στην Μ.Ε.Θ ήταν εγκεφαλικά νεκρή η σαραντάχρονη Κοραλία Αργείτη. Σε συνομιλία που είχα με τον Νανά τον ρώτησα αν στο νοσοκομείο τους υπήρχε πιθανός υποψήφιος για μεταμόσχευση με ομάδα αίματος (Α+). Ο Νανάς μου απάντησε ότι πιθανότατα υπήρχε κάποιος που ωστόσο έχει ομάδα αίματος (Ο+)."
Τι συνέβη στη συνέχεια μιας και δεν υπήρχε συμβατότητα ρώτησα:
"Την επομένη ημέρα μου τηλεφώνησε στο σπίτι μου στις έξι το απόγευμα ο Νανάς και με ρώτησε εάν υπάρχει η εγκεφαλικά νεκρή γυναίκα για την οποία τον είχα ενημερώσει πριν 24 ώρες. Όταν του είπα ότι εξακολουθούμε να την διατηρούμε σε καλή κατάσταση με ρώτησε αν θα συγκατετίθεντο οι συγγενείς της να γίνει δότρια, γιατί υπήρχε ένας 63χρονος άνδρας ο οποίος λόγω εκτεταμένου πρόσφατου εμφράγματος του μυοκαρδίου, είχε εμφανίσει αιφνιδίως σοβαρή επιδείνωση και κινδύνευε να πεθάνει.
Ο καρδιοχειρουργός Γιώργος Τόλης στο News247.gr  

Στο Υγεία για να πείσω τους συγγενείς
Ο κ. Τόλης μας εξιστορεί πως επέτρεψαν οι συγγενείς την Κοραλίας Αργείτη να γίνει δότρια: "Όταν έφτασα στο Υγεία ουδείς συγγενής της Κοραλίας υπήρχε έξω από την Μ.Ε.Θ, παρά μόνο ένα φιλικό ζευγάρι. Τους παρακάλεσα να έρθουν στο γραφείο μου και αφού τους εξήγησα ότι είναι κλινικά νεκρή τους ζήτησα να συμβάλουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, στην παράκλησή μου να πείσουν τους συγγενείς της Κοραλίας να μας επιτρέψουν ν' αφαιρέσουμε την Καρδιά της για μεταμόσχευση.
Αυτοί ήρθαν σε επικοινωνία με τον σύζυγό της. Ποια ήταν η αντίδρασή του ρώτησα: "Ζήτησε ένα περιθώριο χρόνου να σκεφτεί.  Επέστρεψα στο γραφείο μου και περίπου στις εννέα μου τηλεφώνησε ο σύζυγος του φιλικού ζεύγους και μου ανήγγειλε ότι οι γονείς της Κοραλίας δεν επέτρεπαν την αφαίρεση των οργάνων της κόρης τους.
Το επόμενο πρωί όλα είχαν αλλάξει θυμάται ο γιατρός: "Το μεσημέρι της 3ης Απριλίου βρισκόμουν στην Μ.Ε.Θ όταν με αναζήτησε στο τηλέφωνο το φιλικό ζευγάρι της Κοραλίας. Τότε μου ανήγγειλαν ότι η οικογένειά της είχε αλλάξει γνώμη επιτρέποντας  την δωρεά των οργάνων της."
Για την συνέχεια του άρθρου: 
Εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.