Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Κουλιάστραντο - Το πασχαλινό λουλούδι των βουνοκορφών


Σε πολλά ορεινά χωριά της Ηπείρου και της Δυτ. Μακεδονίας στολίζουν μ αυτό 
τον Επιτάφιο. Είναι το πρώτο λουλούδι της Άνοιξης στις όμορφες βουνοκορφές και συνδέεται με τα δάκρυα της 
Παναγίας για τον Ιησού!

Κουλιάστραντο ή αλλιώς Πρίμουλα η εαρινή, είναι το αλπικό κίτρινο λουλούδι που γίνεται περιζήτητο τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Κλεισούρα Καστοριάς αφού είναι το κυριότερο άνθος που κοσμεί τον Επιτάφιο. Από νωρίς οι κάτοικοι του χωριού ανεβαίνουν στο Μπιλιάνι, στο Τσαρτσάρι και στο Τσιρέσι για να μαζέψουν κουλιάστραντο για τον Επιτάφιο αλλά και για το σπίτι. 

Το εύοσμο λουλούδι τοποθετείται σε βάζα από τις νοικοκυρές και σηματοδοτεί με το άρωμα του τον ερχομό της Άνοιξης.
Η αναζήτηση για την πρωτιά της εξεύρεσης του πρώτου λουλουδιού της Άνοιξης δημιουργούσε και έναν αγνό παραδοσιακό συναγωνισμό ανάμεσα στους Κλεισουριώτες που "χτένιζαν" όλο το "Μουρίκι " και τη "Χαρούμπα" για το ποιος θα φέρει από νωρίς κουλιάστραντο στο χωριό.
Το βράδυ της Μεγ. Πέμπτης, ξημερώνοντας Μεγ. Παρασκευή, οι γυναίκες του χωριού "κεντούσαν"  με τα φυτά για να στολίσουν τον Επιτάφιο. 

Το κουλιάστραντο είναι ένα λουλούδι με πολύ δυνατό άρωμα το οποίο επειδή ανθίζει από τα μέσα του Aπρίλη μέχρι και το τέλος σχεδόν του Μάη και ο λαός μας το έχει συνδέσει με τη θρησκεία. Και σε άλλα χωριά ίσως με διαφορετικές ονομασίες ανά περιοχή (όπως Παναγίτσα, Παναγούδα, Πασχαλούδα, Ηρανθές, δακράκι) το έχουν συνδέσει με τα δάκρυα της Παναγίας για τον Ιησού, αφού συνήθως ανθίζει πάντα, κοντά στο Μεγαλοβδόμαδο.

Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι primoula veris ή επί το ελληνικότερο “πριμούλα η εαρινή”.
Το όνομά του πριμούλα, προέρχεται από τη λατινική λέξη “primus” που σημαίνει πρώτος και το “ver” που σημαίνει άνοιξη ή σε πιο ελεύθερη μετάφραση, το “πρώτο λουλούδι της άνοιξης”. (Πηγή: Εδώ)
Κουλιάστραντο ή πριμούλα: Πολυετές φυτό με πράσινες ροζέτες από ζαρωμένα φύλλα και λεπτό μίσκο, στεφανωμένο από κίτρινα λουλούδια με άρωμα μελιού που μοιάζουν χρυσά κηροπήγια και βγαίνουν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Τα μέρη που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς είναι η ρίζες και τα άνθη. Η ρίζα είναι καταπραϋντική, αποχρεμπτική και συνιστάται για την καταρροή και το βήχα. Τα άνθη κάνουν καλό στην αϋπνία και στην νευρική ένταση. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση αυτού του φυτού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί μπορεί να διεγείρει τη μήτρα. (Πηγή: Εδώ)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.