Με τη συμμετοχή ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού προσκυνητών , αλλά και αποδήμων Βλατσιωτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, η Βλάστη γιόρτασε με λαμπρότητα τη γιορτή της Παναγιάς.
Ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία της πρέσβειρας της Αυστρίας στην Ελλάδα κας Μελίττα Σούμπερτ, η οποία επισκέφθηκε τη Βλάστη μετά από επίσημη πρόσκληση που της απηύθυνε ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας.
Η πρέσβειρα της Αυστρίας δέχθηκε με ενθουσιασμό την πρόσκληση γνωρίζοντας και τιμώντας τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στη Βλάστη και τη Βιέννη και επιθυμώντας να γνωρίσει τη γενέτειρα των ευεργετών Ελλάδας και Αυστρίας, βαρόνου Κων/νου Βέλλιου, βαρόνου Στέργιου Δούμπα, τον τόπο καταγωγής του Μαικήνα των Τεχνών Νικολ. Δούμπα, και του τελευταίου πρέσβη της Αυστροουγγαρίας στην Ουάσιγκτων Κων/νου Δούμπα.
Τον τόπο όπου ο γενάρχης της οικογένειας Σίνα, παπα-Γιώργης Σίνας εγκαταστάθηκε μετά την καταστροφή της Μοσχόπολης το 1769, μεταφέροντας και τοποθετώντας το τέμπλο του Αϊ Νικόλα της Μοσχόπολης στον ΄Αγιο Νικόλαο της Βλάστης.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου προγραμμάτισε με τον καλύτερο τρόπο την παραμονή της πρέσβειρας στη Βλάστη. Είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το αρχοντικό Κοζάττι και το αρχοντικό Βαρβαρούση. Εντυπωσιάστηκε από τη αρχιτεκτονική τους και την διακόσμηση με φωτιστικά, πίνακες, λάμπες, πορσελάνες και άλλα αντικείμενα φερμένα από τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι.
Παρακολούθησε την πανηγυρική θεία λειτουργία της Παναγίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου, όπου ο Μητροπολίτης Ιώπης και Αντιοχείας κ.κ. Δαμασκηνός την καλωσόρισε θερμά. Προσκύνησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου όπου ο Στέργιος Δούμπας έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο Κρυφό Σκολειό που λειτουργούσε εκεί, από τον παπα-Γιώργη Σίνα.
Ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά της Βλάστης και συνοδευόμενη από τις κυρίες μέλη του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας συμμετείχε στον τρανό χορό, κι όταν το βράδυ έσυρε το χορό στην πλατεία του χωριού με τους ήχους των χάλκινων πνευστών, εισέπραξε το θερμό χειροκρότημα όλων των Βλατσιωτών που θεώρησαν εξαιρετική τιμή την επίσκεψή της στη Βλάστη.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας που φιλοξένησε την πρέσβειρα με τον παραδοσιακό Μακεδονικό τρόπο φιλοξενίας, της δώρισε αλυσίδα με τρείς σειρές φλουριά, αντίγραφα από τα Αυστριακά δυομισόλιρα και τα Κωσταντινοπουλίτικα πεντόλιρα που έφερναν οι ξενιτεμένοι της Βλάστης στις φαμίλιες τους.
Η Βιέννη υπήρξε ο μεγάλος προορισμός των ξενιτεμένων Μακεδόνων στη μεγάλη αποδημία τους προς την περιοχή της Αυστροουγγαρίας. Οι Δυτικομακεδόνες της Βιέννης διακρίθηκαν στην οικονομική ζωή της πόλης. ΄Εγιναν μεγαλέμποροι, βιομήχανοι, εντάχθηκαν στην αστική κοινωνία της Βιέννης , υιοθέτησαν τα πρότυπα και τους πολιτιστικούς της κανόνες. Ο πρόεδρος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών Θεόδωρος Καραγιάννης κατάγονταν από την Κοζάνη.
Ο Κων/νος Χριστομάνος καθηγητής νεοελληνικών στο πανεπιστήμιο της Βιέννης και δάσκαλος της αυτοκράτειρας Ελισάβετ κατάγονταν από τους Πύργους Εορδαίας. Ο Ρούσος Ρουσόπουλος επίσης δάσκαλος της Ελισάβετ κατάγονταν από το Βογατσικό της Καστοριάς.
Οι αδελφοί Μαρκίδες Πούλιου, το τυπογραφείο των οποίων εξέδιδε την ελληνική εφημερίδα «Λόγιος Ερμής», όπου τυπώθηκαν τα επαναστατικά φυλλάδια του Ρήγα Βελεστινλή καθώς και τα άπαντα του Φαρμακίδη και του Κούμα κατάγονταν από τη Σιάτιστα.
Ενεκα όλων αυτών των δεσμών των Δυτικομακεδόνων με τη Βιέννη , η πρέσβειρα έκρινε σκόπιμο, πριν από τη μετάβασή της στη Βλάστη, να συναντήσει στην Κοζάνη, τον νεοεκλεγέντα και τον απερχόμενο περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Εορδαίας, συνοδευόμενη πάντα από τον πρόεδρο του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας κ. Κώστα Βασβατέκη και χρησιμοποιώντας την Ελληνική γλώσσα σε όλες τις επαφές και τις συναντήσεις της.
Πηγή: onlarissa.gr
Η ορεινή Βλάστη, κοιτίδα ιστορικού πολιτισμού, συνιστά αναντίλεκτα πρότυπο εθνικής και πολιτισμικής θεώρησης της ζωής στο πλαίσιο της καθημερινότητας. Ηπιόθυμοι άνθρωποι, ηπειρώτικης κυρίως καταγωγής, με πολιτισμένη υφολογία και ηθολογία συναπαντώνται τους θερινούς μήνες στα λιβάδια της Βλάστης, όπου τραγουδούν και χορεύουν με έναν αδευτέρωτο αυθορμητισμό τα ιδεώδη του Έθνους και του ανθρώπου της Βλάστης, που το πολυδιάστατο έργο του κοσμεί το πανελλήνιο.
ΑπάντησηΔιαγραφή