Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Καθέλκυση “Θωρηκτού Αβέρωφ” (1910)


Το ελληνικό πολεμικό-καταδρομικό πλοίο «Γεώργιος Αβέρωφ» ήταν γνωστό σε όλο τον ελληνισμό ως «Θωρηκτό Αβέρωφ» και χαρακτηρίστηκε ως η «δόξα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού», λόγω της πλούσιας εθνικής δράσης του (κατάληψη Λήμνου, Αγίου Όρους, νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, το 1912· παρουσία στην Κωνσταντινούπολη με άλλα πλοία των νικητήριων δυνάμεων, το 1918· συμμετοχή κατά τον Μικρασιατικό πόλεμο, το 1922· δράση από την Αλεξάνδρεια έως τον Ινδικό Ωκεανό, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Με το «Θωρηκτό Αβέρωφ» επέστρεψε στην Ελλάδα στις 17 Οκτωβρίου 1944, η Ελληνική Κυβέρνηση. Το πολεμικό παροπλίστηκε το 1952 και πολύ αργότερα αποκαταστάθηκε ως μουσείο (ανάμεσα στους χορηγούς αποκατάστασής του ήταν και η Κυπριακή Δημοκρατία).

Το θωρηκτό κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Ορλάντο, στο Λιβόρνο, και καθελκύστηκε στις 27 Φεβρουαρίου/12 Μαρτίου 1910. Την τελετή καθέλκυσής του παρουσιάζουν τα δύο ταχυδρομικά δελτάρια που κυκλοφόρησαν αμέσως μετά, σταλμένα προς τον Λαρνακέα Μ. Καρεμφυλάκη, γνωστό και από εκδόσεις δικών του κυπριακών ταχυδρομικών δελταρίων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το συνοδευτικό σημείωμα του ενός δελταρίου, το οποίο επίσης περιλαμβάνεται πιο κάτω.






“Αγαπητέ κύριε Καρεμφυλάκη,

Χθες έγινε μεγάλος εορτασμός στο Λιβόρνο για την καθέλκυση του πολεμικού πλοίου που κατασκευάστηκε για την Ελλάδα. Για αυτό το πλοιο χρησιμοποιήθηκαν και δικά μου χρώματα. Χθες ήλθαν στο Λιβόρνο πολλοί Έλληνες.

Με θερμούς χαιρετισμούς

Pietro Perbellini”.

Πηγή: ΛΑΡΝΑΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.