Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ο Τόμας Φίλα (Toma Fila), ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος του Βελιγραδίου μιλάει στον Πέτρο Κασιμάτη


Ο Τόμας Φίλα, ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος του 
πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, μιλάει για τις δύσκολες 
ώρες του ''πελάτη'' του στη φυλακή του Βελιγραδίου

Ποιοί θέλουν τον αφανισμό του Μιλόσεβιτς

Σε ένα στενό δρομάκι, στην καρδιά του Βελιγραδίου, στην οδό Μουσιτζένα 7Α, βρίσκεται το γραφείο του ελληνικής καταγωγής δικηγόρου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Τόμας Φίλα, από την Κέρκυρα. Είναι ο κύριος ''110 δολάρια την ώρα''. Αυτή είναι η τιμή για τους πελάτες του στο Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου της Χάγης. Κληρονόμησε το γραφείο του από τον πατέρα του, Φιλώτα, και μαζί την καλή του φήμη.

Αποστολή στο Βελιγράδι
Πέτρος Κασιμάτης

Σήμερα υπερασπίζεται οπλαρχηγούς της Βοσνίας, κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου. Έχει υπό την καθοδήγησή του 16 δικηγόρους. Μιλάει απταίστως ελληνικά, είναι συλλέκτης παλαιών όπλων και έχει συγγενείς στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Υπερκινητικός. Του αρέσουν οι λεπτομέρειες στην κουβέντα. Κρύβει αλήθειες αλλά στις εκτιμήσεις του δείχνει να είναι ακριβής. Έχει πληροφορίες. Τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα. Δίνει εντολές στους συνεργάτες του στη Χάγη και εμψυχώνει τους οπλαρχηγούς από τη Βοσνία που σύρονται σιδεροδέσμιοι στην ολλανδική πόλη. Τώρα όμως είναι αφοσοιωμένος στο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Θέλει να σώσει τον πρώην πρόεδρο.

Η συνέντευξη μαζί του είναι αποκαλυπτική: ''Το πρωί ο πρώτος άνθρωπος που βλέπει είμαι εγώ. Τον συναντώ κάθε μέρα στις 10 το πρωί. Μετά έρχεται κάποιος από το Σοσιαλιστικό κόμμα. το κόμμα του. Τον μεταφέρουν στο Σλόμπο και τους αφήνουν μισή ώρα να μιλήσουν. Μετά τον ξαναβλέπω μέχρι στις 12 το μεσημέρι. Από εκεί και πέρα, για δύο με τρεις ώρες τον βλέπουν η γυναίκα του και η κόρη του. Τρώει το φαγητό που του φέρνουν, αλλά είναι βολικός, τρώει και τα φαγητά της φυλακής'', λέει ο Τόμας Φίλα.

''Τύπος της Κυριακής'': Δεν φοβάται για τη ζωή του;
Τόμας Φίλα: Έπρεπε να διαλέξει: Να τον σκοτώσουν, να αυτοκτονήσει ή να πάει στη φυλακή. Διάλεξε το τρίτο. Δεν σκέφθηκε ούτε στιγμή να αυτοκτονήσει. Το γράφουν βέβαια αυτό οι εφημερίδες αλλά δεν είναι αλήθεια. Τις τελευταίες τέσσερις ώρες πριν παραδοθεί ήμουν μαζί του. Η γυναίκα του κι εγώ. 

''Τύπος της Κυριακής'': Πιστεύετε ότι θα τον στείλουν τελικά στο Δικαστήριο της Χάγης; 
Τόμας Φίλα: Αυτό το διάστημα όχι. Δεν θα τον στείλουν στη Χάγη. Μετά από διάστημα πέντε-έξι μηνών θα ξέρουμε αν θα σταλεί τελικά στο Διεθνές Δικαστήριο. 

''Τύπος της Κυριακής'': Ένα σενάριο κυκλοφορεί στη Σερβία, ότι αν αποσχισθεί το Μαυροβούνιο και μικρύνει η Σερβία περισσότερο, ο Κοστούνιτσα θα αναγκαστεί να παραιτηθεί και θα αναλάβει τότε πρόεδρος ο Τζίντζιτς, ο άνθρωπος που θέλει και το δηλώνει κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία να οδηγηθεί ο Μιλόσεβιτς στη Χάγη. 
Τόμας Φίλα: Λάθος. Ο Τζίντζιτς είναι άνθρωπος που δηλώνει ότι θα τον στείλει στη Χάγη, αλλά που ο ίδιος δεν θέλει να τον στείλει.
Άλλο να το δηλώνει κι άλλο να το πιστεύει. Ακούστε αυτό που θα σας πω. Ούτε ο Κοστούνιτσα ούτε ο Τζίντζιτς θέλουν να πάει ο Μιλόσεβιτς στη Χάγη. Αυτός που πραγματικά θέλει την παραπομπή του Μιλόσεβιτς στη Χάγη είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο Βάκιντς. Γιατί θέλει να τον αφανίσει. Να εξοντώσει τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς.

''Τύπος της Κυριακής'': Γιατί αυτή η εμμονή;
Τόμας Φίλα: Γιατί τον μισεί. Νοιάζεται μόνο πως θα του κάνει κακό. Με αυτόν έχω προβλήματα. Τρέχω εδώ και επτά μέρες για να φέρω ένα καλοριφέρ στο κελί. Για να έχει θέρμανση ο Μιλόσεβιτς.

''Τύπος της Κυριακής'': Στο κελί των κεντρικών φυλακών Βελιγραδίου γράφει την απολογία του ο Μιλόσεβιτς; 
Τόμας Φίλα: Όχι. Μόνο διαβάζει εφημερίδες και βιβλία που του φέρνει η γυναίκα του. Δεν ξέρω τι θέλει το κομμουνιστικό μυαλό του να διαβάσει. 

Εγκλήματα έκαναν και οι δυο πλευρές

''Τύπος της Κυριακής'': Η εισαγγελέας Κάρλα Ντελ Πόντε ερευνά αν παραβίασε τη νομοθεσία του πολέμου κι ο περιβόητος Χασίμ Θάτσι, ο αρχηγός των Αλβανών ανταρτών.
Τόμας Φίλα: Σκότωσε κόσμο. Και οι δυο πλευρές έκαναν εγκλήματα.
''Τύπος της Κυριακής'': Παρακολουθούν το τηλέφωνο του γραφείου σας; 
Τόμας Φίλα: Βεβαίως, και πρώτα, επί Μιλόσεβιτς, αλλά και τώρα. 

''Τύπος της Κυριακής'': Ο διάσημος πελάτης σας έχει μεταφέρει τη φήμη σας και όλοι μιλούν για τον ελληνικής καταγωγής δικηγόρο. 
Τόμας Φίλα: Είμαι ελληνοβλαχικής καταγωγής. Πατέρας μου ήταν ο Φιλώτας Φίλα από τα Γιάννενα. Η ρίζα της οικογένειας μου ξεκινά από την Κέρκυρα. Μετά πήγαμε στα Γιάννενα.
Από εκεί, όταν μας έδιωξε ο Αλή Πασάς, πήγαμε στο Μοναστήρι. Εγώ είμαι τρίτη γενιά. Έχω συγγενείς στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Επισκέπτομαι την Ελλάδα, έχω πάει στο Άγιον Όρος. Είναι αλήθεια ότι πληρώνομαι για τις υποθέσεις μου στη Χάγη με 110 δολάρια την ώρα.

''Τύπος της Κυριακής'': Σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Μιλόσεβιτς σε Κύπρο, Ελλάδα και Ελβετία, ποιά είναι η αλήθεια; Τι συμβαίνει;
Τόμας Φίλα: Δεν βρήκαν ούτε ένα λογαριασμό. Λέγανε πολλά πράγματα, ότι μετέφερε αεροπορικώς 170 κιλά χρυσού, ότι άρπαξε δυο δισεκατομμύρια δολάρια κ.λπ. 
''Τύπος της Κυριακής'': Βρέθηκαν όμως κάποιοι λογαριασμοί στην Κύπρο. Αλλά και αλλού.
 Τόμας Φίλα: Ότι λογαριασμοί υπήρχαν βγήκαν. Δεν υπάρχουν άλλοι ούτε στην Κύπρο ούτε στην Ελλάδα. 

''Τύπος της Κυριακής'': Υπήρχε κάποιο σχέδιο διαφυγής του, λίγο πριν συλληφθεί, το οποίο ήταν αδύνατον βέβαια να εφαρμοστεί από τον ίδιον; 
 Τόμας Φίλα: Που μπορεί να πήγαινε; Δεν υπάρχει κράτος που να αγαπά κανέναν όταν πέφτει από την εξουσία. Όταν ήταν πρόεδρος ήταν εκλεκτός της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά όταν τον φυλάκισαν ούτε ένας δεν ρώτησε αν ήταν ζωντανός ή όχι. Τελείωσε η ιστορία παιδί μου. Έχασε τις εκλογές. Ήταν σαν να πέθανε. 

''Τύπος της Κυριακής'': Λέγεται ότι αν επιμείνουν οι Δυτικοί και οδηγηθεί στη Χάγη, τότε θα γίνει κάτι σαν εθνικός ήρωας στη χώρα σας. 
Τόμας Φίλα: Το σενάριο λέει να είναι κάθε μέρα μέσα στη  φυλακή. Κάθε μέρα κάτι άλλο να βρίσκουν εναντίον του. Ότι σκότωσε κάποιον, ότι έκλεψε θησαυρούς της χώρας... και έτσι να αμαυρώσουν τη φήμη του. Κι έτσι να πει ο λαός: ''Στείλτε τον στη Χάγη, να γλιτώσουμε απ' αυτόν''.

''Τύπος της Κυριακής'': Τι φοβάται ο Σλ. Μιλόσεβιτς; 
Τόμας Φίλα: Τίποτα δεν φοβάται. Έχει την πεποίθηση ότι δεν έκανε τίποτα κακό. Δεν ξέρω να σας πω ποιός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του. Τώρα αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους... 

''Τύπος της Κυριακής'': Έχει διατυπωθεί ο ισχυρισμός για εγκλήματα πολέμου. Τότε θα μιλήσει για Δυτικούς ηγέτες που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα και είχαν εμπλακεί στην υπόθεση του πολέμου της Βοσνίας. Τότε ο Μιλόσεβιτς ήταν ο επίσημος συνομιλητής της Δύσης. 
Τόμας Φίλα: Δεν θα πει τίποτα σε κανέναν. Αυτό που είναι σίγουρο ήταν ότι βοηθούσε τους Σερβοβόσνιους. Πως νομίζετε ότι πολεμούσαν πέντε χρόνια, χωρίς βοήθεια από τη Σερβία; Από που έπαιρναν όπλα, χρήματα, ότι χρειαζόταν; Μόλις πριν από δέκα μέρες σταμάτησε η ροή των χρημάτων στους Σέρβους της Βοσνίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία. 
Τις εκλογές τις κέρδισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Κι αυτοί πλήρωναν το στρατό των Σερβοβόσνιων. Σταμάτησαν τις πληρωμές μετά τη σύλληψη Μιλόσεβιτς γιατί το απαίτησαν οι ΗΠΑ. 

''Τύπος της Κυριακής'': Ο Μιλόσεβιτς στη Συμφωνία του Ντέιτον ήταν το καλό παιδί της Δύσης. Φαντάζομαι ότι πολλοί Δυτικοί ηγέτες θα χάσουν τον ύπνο τους. 
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται εδώ στο Βελιγράδι. 
Τόμας Φίλα: Δεν θα πάει αυτός στη Χάγη ζωντανός. Αυτό μου λέει συνέχεια. Δεν αναγνωρίζει το Δικαστήριο της Χάγης. 
''Τύπος της Κυριακής'': Δηλαδή θα αυτοκτονήσει; 
Τόμας Φίλα: Δεν ξέρω τι θα κάνει. Δεν είμαι γιατρός του αλλά δικηγόρος του. Πάντως δεν τον ενδιαφέρουν οι κατηγορίες που απαγγέλλονται. 

''Τύπος της Κυριακής'': Ο διάσημος καθηγητής του ΜΙΤ Τσόμσκι τάσσεται κατά της παραπομπής Μιλόσεβιτς στη Χάγη. Πιστεύει ότι εκεί θα γίνει ένα σόου και όχι απονομή δικαιοσύνης. 
Τόμας Φίλα: Έχει δίκιο, Έτσι είναι.

''Τύπος της Κυριακής'': Ο Κάρατζιτς γράφει αυτό τον καιρό τη βιογραφία του και στρέφεται και κατά του Μιλόσεβιτς. 
Τόμας Φίλα: Το εμπάργκο που έγινε ήταν στα χαρτιά. Ουσιαστικά εμείς τους βοηθούσαμε τους Σέρβους της Βοσνίας. Ο Κάρατζιτς μιλάει εναντίον του γιατί πρέπει να μιλήσει εναντίον του. Μην ξεχνάτε ότι είναι πολιτικοί...
''Τύπος της Κυριακής'': Ο Κάρατζιτς δήλωνε στον υπογράφοντα και σε αυτή την εφημερίδα ότι δεν θα τον πιάσουν ζωντανό ποτέ.
Τόμας Φίλα: Το ίδιο έλεγε και ο Κράισνικ. Και τον πιάσανε ζωντανό. 
''Τύπος της Κυριακής'': Ο Κάρατζιτς ισχυριζόταν ότι διαθέτει 200 σωματοφύλακες που θα υπερασπιστούν τον ηγέτη τους μέχρι τελικής πτώσεως. 
Τόμας Φίλα: Είχε 200 τότε. Τώρα έχει μόνο 20. Για να τον πιάσουν θα πρέπει να ξέρουν που βρίσκεται. Πριν από λίγες ημέρες έναν Σερβοβόσνιο καταζητούμενο στη Χάγη προσπάθησαν να τον πιάσουν στο Μπότζακ και σκότωσε τρεις Γερμανούς νατοϊκούς. Και από τότε σταμάτησαν. 
''Τύπος της Κυριακής'': Υπάρχει κόστος πολιτικό, που καμία κυβέρνηση μέσω του ΝΑΤΟ δεν θα θελήσει να υποστεί. 
Τόμας Φίλα: Βεβαίως, μεγάλο κόστος. Αλλά έχουν καιρό. Πιστεύω ότι θα περιμένουν δυο-τρία χρόνια...



Δημοσιεύθηκε στον "Ελεύθερο Τύπο" στις 14 Απριλίου 2001.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Πέτρο Κασιμάτη και τους συνεργάτες του για την ευγενή καλοσύνη να μας αποστείλουν την συνέντευξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.