Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ναούμ Καρνάρας (Наум Крнар)


Πορτρέτο Καραγιώργη 1816
Ο Ναούμ Καρνάρας (σερβικά Наум Крнар) 
ήταν Ελληνόβλαχος, υπήρξε στενός συνεργάτης του 
Καραγιώργη, αγωνιστής της Α΄ Σερβικής εξέγερσης και ήταν γνωστός για τα ελληνικά του εθνικά αισθήματα. 

Γεννήθηκε στη Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου γύρω στα 1780. Προέρχονταν από εύπορη οικογένεια εμπόρων. Στα νεανικά του χρόνια έλαβε σημαντική εκπαίδευση κι έμαθε πολλές γλώσσες. Παντρεύτηκε, στα 1800, κάποια Μαρία από τη Μοσχόπολη κι απέκτησαν έναν γιο και έπειτα, σε δεύτερο γάμο, μια Σέρβα αγνώστου ονόματος. Ο Ντούσαν Πόποβιτς, στο έργο του  "Ο Τσιντσάριμα", αναφέρει ότι με την πρώτη του σύζυγο, η οποία παρέμεινε στη Μοσχόπολη, χώρισε φιλικά στέλνοντας της μια επιστολή στα ελληνικά.

Την εποχή που ξέσπασε η επανάσταση ήταν έμπορος δερματίνων και γουναρικών στο Βελιγράδι, έπειτα γνωρίστηκε με τον Καραγιώργη όπου έγινε το δεξί του χέρι και γραμματέας του. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Σερβική επανάσταση, ασκούσε επιρροή στον Καραγιώργη που τον συμβουλευόταν. Το 1806 συμμετείχε μαζί μ' έναν ακόμη Έλληνα, τον Πέτρο Ίτσκο με καταγωγή από την Κατράνιτσα, στην διπλωματική ομάδα που διαπραγματεύτηκε εκ μέρους των Σέρβων με τους Οθωμανούς την ''Ειρήνη του Ίτσκου''.

Δολοφονήθηκε το 1817 με εντολή του Μίλος Ομπρένοβιτς όταν μαζί με τον Καραγιώργη προσπάθησαν να επιστρέψουν στην Σερβία, μετά από συνεννόηση με τη Φιλική Εταιρεία όπου ήταν μέλος, για την υποστήριξη των Σέρβων στην προετοιμαζόμενη Ελληνική Επανάσταση. Τούς έκοψαν τα κεφάλια και τα έστειλαν στον σουλτάνο στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο ρόλος του Ναούμ Καρνάρα στο κίνημα των ανταρτών αγνοείται συστηματικά στη σερβική βιβλιογραφία. Συνήθως, αναφέρεται ως άνθρωπος του περιβάλλοντος του Καραγιώργη ή, στην καλύτερη περίπτωση, ως γραμματέας του. Όπως δείχνουν όμως τα γεγονότα, ο ρόλος του ήταν πιο σημαντικός. Πιθανώς, ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας, άσκησε αποφασιστική πολιτική επιρροή στον Καραγιώργη, του οποίου ήταν πολιτικός και διπλωματικός σύμβουλος. Η σημαντικότητα του ρόλου του για την τουρκική κυβέρνηση εξηγείται κι από το γεγονός ότι το δικό του κεφάλι ''ταξίδεψε'', μαζί με του Καραγιώργη, στην Κωνσταντινούπολη. Οι αιτίες αυτής της αμέλειας, στη βιβλιογραφία των Σέρβων, πιθανόν να εντοπίζονται στο ότι το νεαρό σερβικό κράτος επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ισχυρό εθνικό αίσθημα, προσπαθώντας να καλύψει μια, ίσως, δέσμευση του Καραγιώργη για δημιουργία βαλκανικής υπερεθνικής ομοσπονδίας. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η αντιπάθεια που έχει αναπτυχθεί για τους Ελληνόβλαχους (Τσίντσαροι / Цинцари) που αποτελούσαν μια οικονομική και πολιτική ολιγαρχία, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της σερβικής κοινωνίας και του κράτους.
[Πηγή: Εδώ & Εδώ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.