Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Δημήτριος Πανταζής


Ο Δημήτριος Πανταζής (1813 - 1884) ήταν λόγιος, διδάσκαλος, λογογράφος, αρχαιολόγος, θεολόγος, δημοσιογράφος και ανώτερος λειτουργός του κράτους.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1813. Η καταγωγή του ήταν από το Κρούσοβο της Πελαγονίας (σημ. ΠΓΔΜ). Εκπαιδεύτηκε στην Ύδρα, Αίγινα και στην Αθήνα.

~ (Φωτο αριστερά) Ξυλογραφία του Δημήτριου Πανταζή από το περιοδικό Ποικίλη Στοά του 1884.

Χρημάτισε διαδοχικά διδάσκαλος, ιδρυτής και διευθυντής ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, γραμματέας στο Υπουργείο των Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως, και τελευταία τμηματάρχης του Υπουργείου Εκπαιδεύσεως.

Επί τριάντα χρόνια και παραπάνω που εργάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας συντέλεσε πάρα πολύ με τις γνώσεις του και την πείρα του στην ανάπτυξη της θεσμοθεσίας της εθνικής εκπαίδευσης.

Πέθανε στην Αθήνα στις 24 Μαρτίου 1884, 71 ετών.

Συγγραφικό έργο
Εργάστηκε σχεδόν πενήντα χρόνια, γράφοντας σημαντικό αριθμό δοκιμίων. Έκδωσε πολλά διδακτικά και φιλολογικά συγγράμματα. Επί 28 έτη έγραφε και εξέδιδε την φιλολογική εβδομαδιαία «Εφημερίδα των μαθητών», την οποία αργότερα μετονόμασε σε «Εφημερίδα των φιλομαθών». Δημοσίευσε, επίσης, περίπου 150 φιλολογικές διατριβές. (Περισσότερες πληροφορίες: Εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.