Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Βλαχόστρατα - Η... "Εγνατία οδός" Ηπείρου - Θεσσαλίας !


Η Βλαχόστρατα χρησιμοποιούνταν απο τα αρχαία χρόνια ως μονοπάτι που συνέδεε την Θεσσαλία με την Ήπειρο αλλά και ως τα προηγούμενα χρόνια για την μεταφορά των εμπορευμάτων. 

Το μήκος της οδού που διασώζεται σήμερα είναι περίπου 1 χλμ και βρίσκεται παράλληλα στο δασικό δρόμο Νεραϊδοχωρίου – Βλάχας.

Φθάνοντας στο Νεραιδοχώρι και κατεβαίνοντας στο ποτάμι θα συναντήσετε τον παλιό μύλο του χωριού. Απο εκεί ξεκινάει το μονοπάτι της παλιάς Βλαχόστρατας ή Σκάλας το οποίο καταλήγει στο Ξυλογέφυρο. Λίγο μετά τον μύλο υπάρχει το παλιο μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Χατζηπέτρου το οποίο χτίστηκε περίπου το 1700 για να καλύψει τις τότε ανάγκες μετακίνησης.

Η θέα είναι μοναδική και παράλληλα μπορείτε να καθήσετε στα παγκάκια που διαθέτει για να την απολαύσετε. Στο τέλος του μονοπατιού θα συναντήσετε την Βρύση 'Σουλειμάν' ή Βρύση Φτελιά όπως ονομάζεται σήμερα. Το καθαρό και κρύο νερό της θα σας ξεδιψάσει.

Εικόνες από μια άλλη εποχή.. 

εικόνες της μετακίνησης των Βλάχων στην παραδοσιακή Βλαχόστρατα του Ασπροποτάμου με τις ενδιάμεσες στάσεις στα κονάκια. Αναβίωση του καραβανιού αυτού το 1988 με μετακίνηση προς το Ξυλογκέφυρο της Ελάτης για εκδήλωση με χορευτικά. Πρωτεργάτης ο Γαρδικιώτης Σωτήρης Γοργογέτας που, στη μουσική επένδυση του video, τραγουδά το "Για μένα βρέχουν τα βουνά". Κλαρίνο ο αξέχαστος Γιώργος Βούκιας, παλιός αυθεντικός μουσικός και άνθρωπος από το Γαρδίκι Ασπροποτάμου.

Επίσης, το δεύτερο βίντεο που γυρίστηκε το 1981 είναι από την "Σκάλα Χατζηπέτρου"





Δείτε το φωτογραφικό υλικό: 




Πηγή: fatsimare.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.