Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Νικόλαος και Ευγενία Κίκη (Никола и Евгенија Кики)


Κληροδότημα Κίκη στην οδό Μιχαϊλοβα
Ο Νικόλαος Π. Κίκης ήταν Έλληνας έμπορος που γεννήθηκε το 1797 στην βλαχόφωνη Κλεισούρα (γνωστή και ως Βλαχοκλεισούρα) της Καστοριάς απ' όπου μετοίκησε στο Βελιγράδι και ίδρυσε, το 1832, αποθήκη εμπορευμάτων. Ασχολήθηκε με εμπόριο ρυζιού και στη συνέχεια καπνού. Tον καπνό τον προμηθευόταν μέσω του ρουμανικού και του ρωσικού μονοπωλίου. Είχε εργοστάσιο τσιγάρων στην Οδησσό, με το όνομα του, το οποίο και διατήρησε μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχικά ήταν παντρεμένος με την κόρη του Δούκα Πέσικ και έπειτα με την κόρη του, επίσης Ελληνόβλαχου Χατζή Τζόρτζε Πέτροβιτς, εμπόρου από το ΜπεσένοβοΟ D. Popovic αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, ήταν πάντα κοντά στους Έλληνες και προστάτευε και βοηθούσε ιδιαίτερα τους φτωχούς συγχωριανούς του, Κλεισουριώτες, όταν ερχόταν στο Βελιγράδι

Ο Νικόλαος Δ. Κίκης γεννήθηκε στην Κλεισούρα το 1841. Μετοίκησε στο Βελιγράδι όπου, το πρώτο διάστημα, με την καθοδήγηση του θείου του ανέπτυξε, επιτυχώς, εμπορικές δραστηριότητες και κατάφερε τελικά να ξεπεράσει τον μέντορά του. Το ζευγάρι, Νικόλαος και Ευγενία Κίκη, έδωσε χρήματα και κτίστηκε ένα μεγαλοπρεπές νοσοκομείο στο Βελιγράδι, στην οδό Μιχαΐλοβα 50, το οποίο δώρισε στους δεινοπαθούντες Σέρβους και Έλληνες εμπόρους.

Κληροδότημα Κίκη στην οδό Hilandar
Πατέρας της Ευγενίας Κίκη ήταν ο Νικόλας Ναούμοβιτς (Ναούμ), Ελληνόβλαχος κι αυτός από το Κρούσοβο της Πελαγονίας, που μετοίκησε, μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Γιώργο στο Βελιγράδι, και άνοιξαν κατάστημα στην περιοχή Dortsolu (Zercu) και στη συνέχεια αγόρασαν ένα ακίνητο στην οδό Hilandar. H Ευγενία είχε κι έναν αδερφό, τον Ναούμ.

Ο Νικόλαος και η Ευγενία Κίκη κληροδότησαν το κτίριο της οδού Hilandar στο Βελιγράδι στην εμπορική νεολαία
Η μονοκατοικία της οικογένειας Κίκη στο Βελιγράδι βρίσκεται στην οδό Μιχαϊλοβα στη γωνία με την οδό Βασιλιά Πέτρου.
Ο Νικόλαος Κίκης πέθανε στις 1 Φεβρουαρίου 1918 στο Βελιγράδι. 

Πηγές:
- Ιωάννης Α. Παπαδριανός, Aπό τα Bαλκάνια και την Kεντρική Eυρώπη, Βλ. Εδώ
- Dusan J. Popovic, O Cincarima,  Beograd 1937.
- Кики, wikipedia, Βλ. Εδώ


Νικόλαος Π. Κίκης
(Никола П. Кики)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.