Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014

Αγριογούρουνο με πατάτες, μανιτάρια και πατέ από κράνα στη γάστρα


Μια λαχταριστή συνταγή από το Παλαιοχώρι Συρράκου για το γιορτινό μας τραπέζι!

Της Ελευθερίας Μπούτζα

~ Υλικά
2 κιλά αγριογούρουνο κομμένο σε μεγάλες μερίδες 
1/2 κούπα ελαιόλαδο 
6 καρότα σε χοντρές ροδέλες 
3 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα 
10 βασιλομανίταρα 
4 κλωνάρια σέλινο 
10 μοσχοκάρφια/γαρίφαλα 
10 κόκκοι μπαχάρι 
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί κατώγι Αβέρωφ 
3 κ.σ. αλεύρι 
2 κ.σ. μέλι 
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
1½ κιλό μικρές πατάτες για φούρνο 
3 κ.σ. πατέ κράνων

~ Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας Σε μεγάλο γυάλινο μπωλ τοποθετούμε το κρέας, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλινο, το μπαχάρι, τα μοσχοκάρφια, και τα περιχύνουμε με το κρασί. Σκεπάζουμε το μπωλ και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες Αφαιρούμε το κρέας, τα κρεμμύδια και τα καρότα από τη μαρινάδα, πετάμε το σέλινο και σουρώνουμε τη μαρινάδα κρατώντας το κρασί σε άλλο σκεύος. Σε μαντεμένια γάστρα ή σε σκεύος με χοντρό πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σωτάρουμε το κρέας με τα κρεμμύδια και τα καρότα -αν δεν είναι εύκολο να σωτάρουμε όλο το κρέας και τα λαχανικά μαζί το σωτάρουμε σε δύο ή περισσότερες δόσεις. Πασπαλίζουμε με αλεύρι, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με τη μαρινάδα. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί. Κλείνουμε τη γάστρα, τη βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 2 1/2 – 3 ώρες ανακατεύοντας κάθε μια ώρα περίπου. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα βασιλομανίταρα και ψήνουμε για μια ώρα ακόμα. Αν καταλάβουμε ότι το κρέας έχει ψηθεί, ενώ οι πατάτες όχι, το αποσύρουμε στην πιατέλα που θα το σερβίρουμε, τυλίγοντας το καλά με αλουμινόχαρτο. Στο τελευταίο στάδιο, αν η σάλτσα του φαγητού μας είναι αρκετή την αφαιρούμε από τη γάστρα και τη βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα μαζί με το πατέ να σιγοβράσει και να δέσει ακόμα περισσότερο. Αν αφήσουμε μόνο τις πατάτες στη γάστρα μπορούμε να την ξεσκεπάσουμε για να γίνουν πιο τραγανές. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα κρέας, καρότα και πατάτες και περιχύνουμε το φαγητό με σάλτσα.

Για περισσότερες απολαυστικές συνταγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.