Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Κρούσοβο - Περιηγητές της Μακεδονίας: Sir Frazer Foster John


Το Κρούσοβο μετά την καταστροφή που
υπέστη τον Αύγουστο του 1903
''Το φοβερό φθινόπωρο του 1903 όταν η βουλγαρική εξέγερση ξέσπασε στη Μακεδονία οι δυνάμεις των στασιαστών υπολογίζονταν σε 32.000 εκπαιδευμένους και ένοπλους άνδρες, οι οποίοι έριχναν βόμβες και ανατίναζαν γέφυρες. Το Κρούσοβο κατελήφθη από τους επαναστάτες εναντίον των οποίων κινήθηκαν οι Τούρκοι με τους μπασι-μποζούκους, οι οποίοι αφού τους νίκησαν μπήκαν στην πόλη, σκότωσαν 77 ανθρώπους, έκαψαν και λεηλάτησαν 570 μαγαζιά και σπίτια. Χτύπησαν και βασάνισαν εκατοντάδες ανθρώπους ενώ βίασαν τις γυναίκες. Οι Τούρκοι δεν έπιασαν κανέναν από τους επαναστάτες, οι οποίοι έφυγαν από τη μια άκρη της πόλης ενώ οι ίδιοι έμπαιναν από την άλλη. Η λεηλασία του χωριού διήρκεσε τέσσερις μέρες. Η βουλγαρική συνοικία έμεινε ανέπαφη χάριν –όπως λέγεται– στη δωροδοκία των Τούρκων στρατιωτών. Οι υπόλοιποι κάτοικοι –κυρίως Βλάχοι υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή και εξαγριώθηκαν με τους Βούλγαρους που γλίτωσαν. Θεωρήθηκε ότι ο Τούρκος διοικητής είχε έρθει σε συνεννόηση με τους επαναστάτες, ώστε σκόπιμα να επιτεθεί στους Έλληνες. Οι έρευνες δεν είχαν αποτέλεσμα. Τα πράγματα στη Μακεδονία ήταν πολύ περίπλοκα.'' (Frazer, σ. 209)

* Ο Sir Frazer Foster John γεννήθηκε το 1860 στην Αγγλία. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος και συγγραφέας. Το 1896 ξεκίνησε τον γύρω του κόσμου, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα συγκοινωνίας που υπήρχαν διαθέσιμα εκείνη την εποχή, και τον ολοκλήρωσε σε 774 ημέρες.
Ο Frazer επισκέφθηκε διάφορες χώρες της Ευρώπης, την Αμερική και τα Βαλκάνια (1905) ως ειδικός απεσταλμένος εφημερίδων. Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου έφερε σε πέρας πολλές αποστολές που του ανατέθηκαν από την αγγλική κυβέρνηση. Μερικά από τα έργα του είναι: Ο γύρος του κόσμου επί τροχού, Η πραγματική Σιβηρία, Εικόνες από τα Βαλκάνια κλπ.

Σχετικές αναρτήσεις: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.