Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Η μετακινούμενη κτηνοτροφία κάποτε...


Tο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας συμμετείχε στην 10η Πανελλήνια Γεωργική Κτηνοτροφική Περιβαλλοντική Έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στον σκεπαστό εκθεσιακό χώρο στη Νεάπολη.

Το θέμα της έκθεσης του μουσείου ήταν «Η μετακινούμενη κτηνοτροφία, από τη θεσσαλική πεδιάδα προς τα ορεινά της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Ηπείρου».

Η έκθεση διήρκησε μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και περιλάμβανε φωτογραφίες από το αρχείο του μουσείου και σχετικά αντικείμενα από τις συλλογές του, με κεντρικό την τσαντήρα, πρόχειρη τέντα που έστηναν οι κτηνοτρόφοι για τη διανυκτέρευσή τους κατά τη μετακίνηση.

Στο θεσσαλικό χώρο την κτηνοτροφία ασκούν κατά παράδοση οι μετακινούμενοι πληθυσμοί, ενώ με μικρής κλίμακας κτηνοτροφία ασχολούνται και οι μόνιμα εγκαταστημένοι ορεινοί πληθυσμοί. Σαρακατσάνοι, Βλάχοι, Κουπατσαραίοι, Αρβανιτόβλαχοι, νομάδες και ημινομάδες, είναι οι ελληνικές πληθυσμιακές ομάδες που μέσω της μετακινούμενης κτηνοτροφίας αιγοπροβάτων διαχειρίζονται τα γαλακτοκομικά και τα άλλα προϊόντα της ζωοκομίας.
Μέχρι τα μέσα του 20ού αι., κατοικούν το χειμώνα στις πεδιάδες και το καλοκαίρι στα ορεινά.
Πηγή: Ελευθερία Λάρισας
* Περισσότερες πληροφορίες για τους Σαρακατσάνους: Εδώ



Πηγή φωτο: agrocosmos.com



Εικόνες από μια άλλη εποχή, εικόνες της μετακίνησης των βλάχων στην παραδοσιακή βλαχόστρατα του Ασπροποτάμου, με τις ενδιάμεσες στάσεις στα κονάκια. Αναβίωση του καραβανιού αυτού το 1988, με μετακίνηση προς το Ξυλογκέφυρο της Ελάτης για εκδήλωση με χορευτικά.
Πρωτεργάτης ο Γαρδικιώτης Σωτήρης Γοργογέτας, που στη μουσική επένδυση του video τραγουδά το "Την άνοιξη την κάλεσα". Κλαρίνο ο αξέχαστος Γιώργος Βούκιας, παλιός αυθεντικός μουσικός και άνθρωπος από το Γαρδίκι Ασπροποτάμου.
Revival of the old and customary way of life of the greek aromanians in Pindos mountains, also called a "hemi-nomadic" way. We talk about the translocation of the entire population of mountainous villages to the lowlands of Thessaly during hard winter and their return in their place during spring, summer and fall. In the same time we hear a traditional song "Tin anoiksi tin kalesa", interpreted by Giorgos Voukias (clarinet) and Sotiris Gorgogetas (vocals):



Φώτης Τράσιας, Αρβανιτοβλάχικο τραγούδι - Ζουρίκα


Πηγή βίντεο: farserota (youtube)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.