Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Τραϊανός Γάγος (1960-2010)


Τραϊανός Γάγος - Ένας από 
τους κορυφαίους Παπυρολόγους επιστήμονες, διεθνώς 

Γεννήθηκε το 1960 στην Κάρπη Κιλκίς και μεγάλωσε στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απ' όπου αποφοίτησε το 1983. Αναγορεύτηκε διδάκτορας Παπυρολογίας από το Πανεπιστήμιο του Durham της Αγγλίας, το 1987. Διατέλεσε καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ann Arbor Michigan από το 2008. Έχασε τη ζωή του σε ατύχημα στο σπίτι του, στο Ann Arbor, στις 24 Απριλίου 2010 και κηδεύτηκε στη γενέτειρα του, την Κάρπη.

Ο Τραϊανός Γάγος ήταν καθηγητής της Παπυρολογίας και της Ελληνικής στο Παν/μιο Ann Arbor Michigan, Αρχειοφύλακας της Παπυρολογικής Συλλογής του Michigan, ερευνητής συνεργάτης του Αρχαιολογικού Μουσείου Kelsey. Είναι ένας από τους ερευνητές που ενεργά συμμετείχε στη δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων Duke Data Bank of Documentary Papyri (DDBDP) καθώς επίσης του προγράμματος Advanced Papyrological Information System (APIS). Δημοσίευσε πολλούς από τους παπύρους της συλλογής του Michigan αλλά και της Πέτρας της Ιορδανίας. 
Κατά τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με την αξιοποίηση νέων καινοτόμων τεχνολογιών στη μελέτη των παπύρων (Multispectral Imaging, CAT-scanning & ακτίνες Χ, φωτογραφία ΙR). Στο ενεργητικό του βιβλία, δεκάδες δημοσιεύσεις, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συνεντεύξεις. Για το ερευνητικό, ακαδημαϊκό και συγγραφικό του έργο έλαβε πάνω από 30 τιμητικές διακρίσεις και επαίνους. 
Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διοργάνωσε διήμερο συμπόσιο, τον Οκτώβριο του 2010, για να τιμήσει τη μνήμη του.
Ο Τραϊανός Γάγος ήταν ένας από εκείνους του ερευνητές στους οποίους όλοι όσοι ασχολούνται με παπύρους και επιγραφές χρωστούν μεγάλη ευγνωμοσύνη, γιατί τους ανοίγουν σιωπηλά και με επιμέλεια το δρόμο και τους παρέχουν το πρώτο υλικό για την έρευνα.

Τραϊανός Γάγος - Βιογραφικό σημείωμα

Πηγές: 

2 σχόλια:

  1. Αγαπημένος αδελφικός φίλος. Έφυγε πολύ νωρίς, αλλά συνεχίζει να ζει στη μνήμη και στην καρδιά όλων όσων τον γνωρίσαμε και τον συναναστραφήκαμε.
    Σπουδαίος επιστήμονας και άνθρωπος που τιμάται στο εξωτερικό αλλά όχι στην πατρίδα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένας εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας!Σπουδαίο το έργο του αλλά δυσανάλογα μικρή η αναγνώρισή του,ειδικά στην Ελλάδα. Αιωνία η μνήμη του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.