Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Τιμητική εκδήλωση για τον Μοναστηριώτη Λόγιο και Ποιητή Πέτρο Κυριαζή στο Άργος Ορεστικό


Πέτρος Κυριαζής
Εκδήλωση προς τιμήν του Μοναστηριώτη δασκάλου, λογίου και ποιητή Πέτρου Κυριαζή, που υπηρέτησε επί σειρά ετών ως διευθυντής των εκπαιδευτηρίων Άργους Ορεστικού, από το 1912 έως το θάνατο του το 1925, οργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος ''Η Ορεστίς'' με ομιλήτρια την κ. Βιολέτα Σμυρνιού-Παπαθανασίου, Προέδρου του Συνδέσμου Μοναστηριωτών και Πέριξ «Η Καρτερία» Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, στην αίθουσα «Βασίλειος Αβραμίδης» του κτιρίου δωρεάς Δαμιανού Δούμα.
Παρέστησαν μεταξύ των άλλων, η Βουλευτής της Ν.Δ κ. Μαρία Αντωνίου, ο Αντιδήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Κανδύλης Κων/νος, η Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Μαρία Τερζοπούλου, ο Πρόεδρος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς κ. Χρυσόστομος Παπασταύρος, και τα μέλη της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας μας οι κ. Θωμάς Τσιάγγος και Ιωάννης Ουζούνης.


Στην αρχή ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Αδάμ αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης, παρουσίασε την εκλεκτή ομιλήτρια της εκδήλωσης και συμπατριώτισσα μας, κ. Βιολέτα Σμυρνιού-Παπαθανασίου, την οποία και ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης του συλλόγου.
Η κ. Βιολέτα Σμυρνιού-Παπαθανασίου εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την τιμητική πρόσκληση, να είναι αυτή η ομιλήτρια της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην φιλία της με τον αείμνηστο πρόεδρο του συλλόγου Βασίλη Αβραμίδη, απένειμε τον έπαινο της για την προσωπικότητα και το έργο που κατέλειπε ο εκλιπών πρόεδρος τόσο στον σύλλογο της Ορεστίδος όσο και στην πόλη του Άργους Ορεστικού και ευχήθηκε να υπάρξει ανάλογη συνέχεια από τους διαδόχους του. Τόνισε δε ότι και επιθυμία του αειμνήστου προέδρου ήταν η οργάνωση τιμητικής εκδήλωσης για τον Πέτρο Κυριαζή και εξέφρασε την ικανοποίηση της που το Δ.Σ της «Ορεστίδος» την υλοποίησε.

Η κ. Βιολέτα Σμυρνιού-Παπαθανασίου ξεκίνησε την ομιλία της με μία ευσύνοπτη αναφορά στην ιστορία του Μοναστηρίου της Πελαγωνίας, ενώ ταυτόχρονα στον φωτεινό πίνακα υπήρχε προβολή ιστορικών φωτογραφιών από το Μοναστήρι. Αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό, πνευματικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο της εποχής του Πέτρου Κυριαζή, που ανέδειξε το Μοναστήρι σε αξιόλογο κέντρο της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπου κυριαρχούσε το ελληνικό στοιχείο και η Ελληνική εκπαίδευση.


Κατόπιν αναφέρθηκε στη ζωή και στο σημαντικό πνευματικό έργο του Πέτρου Κυριαζή.

Ο Πέτρος Κυριαζής γεννήθηκε το 1876 στο γραφικό και ελληνικό Τύρνοβο του Μοναστηρίου.
Έμαθε τα πρώτα γράμματα στα ελληνικά εκπαιδευτήρια της πατρίδας του και το 1894 απεφοίτησε αριστούχος από το λαμπρό Γυμνάσιο Μοναστηρίου.
Ο Μακεδονικός αγώνας βρήκε τον Κυριαζή δάσκαλο στις ελληνικές επάλξεις της Πελαγωνίας. Μετά την αποφοίτηση του, υπηρέτησε επί οκτώ έτη στα σχολεία της πατρίδας του.

Μετά την απελευθέρωση του Μοναστηρίου από τον Οθωμανικό ζυγό και την Σερβική κυριαρχία της περιοχής, που είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων του Μοναστηρίου, ο Πέτρος Κυριαζής μεταναστεύει ως πρόσφυγας στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην τότε Χρούπιστα, νυν Άργος Ορεστικό. Εκεί διορίζεται δάσκαλος στα εκπαιδευτήρια της πόλης και υπηρετεί με λαμπρά αποτελέσματα μέχρι το 1925.
Αυτή την χρονιά, στις 2ο Αυγούστου του 1925 πεθαίνει έχοντας υπηρετήσει τα ελληνικά γράμματα επί 28 συναπτά έτη, σε ηλικία μόλις 49 ετών.

Ο Πέτρος Κυριαζής δεν υπήρξε μόνος φωτισμένος δάσκαλος, αλλά και αξιόλογος λόγιος και ποιητής.

Είχε εκφωνήσει τον πρώτο πανηγυρικό επί τη απελευθερώσει από τον Οθωμανικό ζυγό την 11 Νοεμβρίου 1913, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Άργους Ορεστικού.
Είχε μία σημαντικότατη παρουσία στα ελληνικά γράμματα με την δημοσίευση τριών ποιητικών συλλογών. Η πρώτη δημοσιεύτηκε την περίοδο της παρουσίας του στην περιοχή του Μοναστηρίου από το τυπογραφείο των Αφων Πίλλη, με τίτλο «Η Μούσα της Νεότητος» το 1910 αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον κανένα αντίτυπο, λόγω της καταστροφής των βιβλίων του εν λόγω τυπογραφείου από το καθεστώς των Σκοπίων, για ευνόητους λόγους. Η δεύτερη ποιητική του συλλογή υπό τον τίτλο «Παιάνες» εκδίδεται το 1913. Η ποιητική συλλογή του «Οι Βόγγοι του Μοναστηρίου» εκδίδεται το 1924 στη Θεσσαλονίκη από τον δραστήριο Σύνδεσμο Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης & Πέριξ «Η Καρτερία», ενώ η Τρίτη εκδίδεται μεταθανάτια το 1991 πάλι στη Θεσσαλονίκη σε επιμέλεια Κ. Ν. Πλαστήρα.

(Φωτο) Οι κυρίες Μαυρίδου Θέα, Τσουμαροπούλου Μαρία και Μπέσιου Λόλα.

Μετά το πέρας της ομιλίας της κ. Βιολέτας Σμυρνιού-Παπαθανασίου, η οποία εντυπωσίασε το ακροατήριο με την γλαφυρότητα, καθαρότητα και σαφήνεια του λόγου της, ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων του Πέτρου Κυριαζή, με πρώτη την ομιλήτρια απαγγέλλοντας το ποίημα «Τ΄ ανέλπιστο» που αναφέρεται στην απώλεια του Μοναστηρίου. Ακολούθησε η απαγγελία των μελών του συλλόγου μας, Μαυρίδου Θέας, Τσουμαροπούλου Μαρίας και Μπέσιου Λόλλας, οι οποίες με ιδιαίτερη ευαισθησία απήγγειλαν τα ποιήματα Η αγάπη, Χωρισμός, Γαλήνη, Χαρά Σοφία και Ασύλληπτα.

Πριν το κλείσιμο της εκδήλωσης τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Χρυσόστομος Παπασταύρος ο οποίος συγκινημένος αναφέρθηκε στον αείμνηστο Πρόεδρο, φίλο και συνεργάτη Βασίλη Αβραμίδη εκθειάζοντας το έργο του και την μεγάλη του προσφορά στον σύλλογο της «Ορεστίδος» του Αργους Ορεστικού και της ευρύτερης περιοχής.

(Φωτο) Ο Πρόεδρος της «Ορεστίδος» Κων/νος Αδάμ απονέμει τιμητική πλακέτα στην κ. Βιολέτα Σμυρνιού-Παπαθανασίου.

Τέλος ο Πρόεδρος της «Ορεστίδος» Κωνσταντίνος Αδάμ αφού συνεχάρη και ευχαρίστησε την κ. Βιολέτα Σμυρνιού - Παπαθανασίου για την σημερινή από καρδιάς βιωματική της ομιλία, της απένειμε τιμητική πλακέτα, ως δείγμα αναγνώρισης του σημαντικού εθνικού, κοινωνικού και πνευματικού της έργου.

Η κ. Βιολέτα Σμυρνιού Παπαθανασίου γεννήθηκε στη Φλώρινα, όπου είχε καταφύγει ο κύριος όγκος των Μοναστηριωτών προσφύγων, και σε ηλικία τριών χρονών ήρθε κι εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στο δικό μας Άργος, το οποίο επίσης θεωρεί πατρίδα της.
Σπούδασε στη Παιδαγωγική Ακαδημία της Φλώρινας και μετεκπαιδεύτηκε στα παιδαγωγικά στο πανεπιστήμιο της Θεσ/νίκης ενώ παρακολούθησε εκπαιδευτικά σεμινάρια στη Γερμανία. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δασκάλα από το ιστορικό χωριό Παύλος Μελάς της Καστοριάς, που υπηρέτησε για 10 χρόνια και ανακηρύχτηκε επίτιμη δημότης του.
Έχει πλούσια δραστηριότητα στον κοινωνικό τομέα και είναι μέλος εθνικών και διεθνών οργανισμών.

Από το 1978 και μέχρι σήμερα είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Μοναστηριωτών και των πέριξ η «Καρτερία», υλοποιώντας δράσεις με στόχο την καταγραφή και την μελέτη της ιστορικής παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή της Πελαγονίας, την διατήρηση και διάσωση της Ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην ίδια περιοχή.
Είναι συγγραφέας του ιστορικού ντοκουμέντου «Μάννα η Μακεδόνισσα», που περιγράφει την ιστορία μιας λησμονημένης ηρωίδας, ενώ το βιβλίο της «Μοναστήρι, ιστορική περιπλάνηση στην πάτρια γη», τιμήθηκε με διάκριση από την Ακαδημία Αθηνών.
Για τη δράση της έχει λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων όπως από την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσ/νίκης, την Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων, το Υπουργείο Παιδείας, τον Δήμο Αμπελοκήπων, τον Δήμο Θεσ/νίκης καθώς και από την Ακαδημία Αθηνών.

Αναμνηστική φωτο μετά την εκδήλωση. Θωμάς Τσιάγγος, Χρήστος Παπαγεωργίου, Κων/νος Αδάμ, Βιολέτα Σμυρνιού - Παπαθανασίου και Χρυσόστομος Παπασταύρος.

Η μεγαλύτερη τιμή απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος της απένειμε το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος της Εποποιίας.
Η εκδήλωση τιμής πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ελληνικού προξενείου στα BITOLA – Μοναστήρι, στην οποία παραβρέθηκαν, η πρέσβης μας στα Σκόπια Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και ο Πρόξενος στο Γραφείο Προξενικών Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδος στο Μοναστήρι Μάρκος Τριπολιτάκης.

Ο Αργίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.