Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

Τάνα - Η αληθινή ιστορία ενός ακόμη άτυχου έρωτα που έγινε τραγούδι


Δημήτρης Κουκούδης

Ένας αστικός μύθος των Βλάχων από το Σέλι της Βέροιας. Η Τάνα!!! (Σουλτάνα)

Η Τάνα αλί Κόγκα (του Κόγκα). Ένα υπαρκτό άτομο μιας ερωτικής ιστορίας, από εκείνες που αλλού γινόταν βιβλία κι αλλού τραγούδια. Η Τάνα που έγινε τραγούδι και χορευόταν σε κάθε περίσταση στα βλαχογλέντια της περιοχής. Η Τάνα που γελάστηκε ...από έρωτα.
Η Τάνα που ερωτεύτηκε κάποιον Σωτηράκη και άφησε το όνομά της σε ένα τραγούδι και έφυγε στην Αμερική φορώντας τα βλάχικα ρούχα με το ...λιμπαντέ (κοντό γελεκάκι με χρυσοκέντημα), ενώ ο Σωτηράκης χάθηκε πίνοντας ...τον περίφημο καφέ που λέει και το τραγούδι.
Το βρήκα να το τραγουδάει ο Νίκος Ζιώγαλας και θυμήθηκα τον Γιώργο τον Κόγκα που μας μάθαινε χορό τότε και μου έλεγε χαμογελώντας ...θεία μου ήταν η Τάνα...!!!

Τότε οι έρωτες γινόταν και ...τραγούδια εκτός από αιτία καταστροφής. Ή μάλλον, η καταστροφή του έρωτα γινόταν τραγούδι. Τέτοιες ιστορίες, οι Ιταλοί τις κάναν Όπερες ...!

Διασκευή παραδοσιακού βλάχικου τραγουδιού της Βέροιας
''Tάνα''


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.