Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Το Παλάτι ''Αθήνα" (Palata Atina) στο Βελιγράδι και η ιστορία του


Παλάτι Αθήνα
Το παλάτι Αθήνα (Palata Atina) βρίσκεται στην οδό Terazije Νο 28, στον δήμο Stari grad της πόλης του Βελιγραδίου. Πρόκειται για κτίριο που κατασκευάστηκε το 1902 και λόγω της αρχιτεκτονικής του αξίας χαρακτηρίστηκε ως πολιτιστικό μνημείο μεγάλης σημασίας. Χτίστηκε το 1902 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Δημητρίου Θ. Λέκκου (Dimitrije T. Leko) για τον πλούσιο έμπορο Γεώργιο Βούτσιου (Đorđe Vučo). Είναι κατασκευασμένο σε ακαδημαϊκό ύφος και αποτελεί τμήμα της αστικής ατμόσφαιρας της Terazije.

O ιδιοκτήτης όπως και ο αρχιτέκτων κατάγονταν από Ελληνοβλαχικές οικογένειες της Κλεισούρας που είχαν μετοικήσει στη Σερβία. 

Η οικία της οικογένειας Vučo
στην οδό Deligradska
Ο Γεώργιος Βούτσιου άφησε την γενέτειρα του κι αφού ασχολήθηκε με το εμπόριο στο εξωτερικό βρέθηκε, μετά από δεκαπέντε χρόνια, στο Βελιγράδι. Όταν πήγε εκεί δεν ήξερε σερβικά. Έφτασε όμως σε μια εποχή που ο πρίγκηπας Mihailo, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, άρχισε να χτίζει το εθνικό θέατρο ως σύμβολο της ανεξάρτητης κρατικής υπόστασης. 

Η οικία της οικογένειας Vučo
στο Σάβο
Ξεκίνησε να μεταφέρει εμπορεύματα από τον ποταμό Σάβο και στη συνέχεια δημιούργησε εταιρεία εισαγωγών, αρχικά με δέρματα και έπειτα με αποξηραμένα δαμάσκηνα. Με τις εμπορικές δραστηριότητες που ανέπτυξε απέκτησε μεγάλη περιουσία, έχτισε τέσσερα σπίτια και αγόρασε οκτώ. Επέλεξε τον συμπατριώτη του Δημήτριο Λέκκου να σχεδιάσει την οικογενειακή του κατοικία και ήταν πολύ περήφανος για το αποτέλεσμα.

Ο Δημήτριος Λέκκου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό. Τελείωσε το Γυμνάσιο στο Vinterturu και στη συνέχεια σπούδασε αρχιτεκτονική στη Ζυρίχη, το Άαχεν και το Μόναχο. Στα τέλη του 19ου αι. επέστρεψε στο Βελιγράδι και προσπάθησε να εφαρμόσει τα πρότυπα της σύγχρονης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας. 

Dimitrije T. Leko
Σχεδίασε γνωστά κτίρια του Βελιγραδίου, όπως το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο (1891), το σπίτι της οικογένεια Βούτσιου στην οδό Deligradska (1893) -στο οποίο μεγάλωσε ο συγγραφέας Αλεξάνταρ Βούτσιου (Aleksandar Vučo), όπου το 1988 άνοιξε το πρώτο McDonald's της ανατολικής Ευρώπης- την Στρατιωτική Ακαδημία Νέων στην οδό  Nemanjinoj (1899), το Παλάτι Αθήνα (1902) του Γεωργίου Βούτσιου, την οικία της οικογένειας Βούτσιου στο Σάβο στην οδό Karađorđevoj (1908), το παρεκκλήσι που βρίσκεται πάνω από το μνημείο Ćele-kule του Νις κ.α. 

Ο αδερφός του ήταν ο διάσημος χημικός, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Μάρκος Θ. Λέκκου (Marko T. Leko), που τιμήθηκε, μεταξύ των άλλων, και από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος. 

Marko T. Leko
Να σημειωθεί ότι, κλάδος της Κλεισουριώτικης οικογένειας Λέκκου είχε εγκατασταθεί και στο Σεμλίνο (Ζέμουν). Στο έγγραφο ανέγερσης του νέου κτηρίου του Ελληνομουσείου Σεμλίνου αναφέρεται, μεταξύ των άλλων μελών της ελληνικής κοινότητας, και το επώνυμο της οικογένειας Λέκκου. Επίσης, τα ονόματα τους αναγράφονται και στον κατάλογο των αποδήμων συνδρομητών και ευεργετών των εκπαιδευτηρίων της Κλεισούρας.

Πηγές
Vila porodice Vučo
Палата „Атина“
Vučo’s house on the Sava
Aleksandar Leko
wikipedia, Димитрије Т. Леко
wikipedia, Марко Т. Леко
Το έγγραφο ανέγερσης του νέου κτηρίου του 
Ελληνομουσείου Σεμλίνου (Ζέμουν)

Παπαστεργίου Δέσποινα
vlahofonoi@gmail.com


Σχετικές αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.