Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

«Προσκύνημα» από τους Βλατσιώτες της Λάρισας στη Βιέννη


ΣΤΙΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

Ο Σύλλογος Βλατσιωτών Λάρισας επέστρεψε από τη Βιέννη όπου είχε μεταβεί προκειμένου να συμμετάσχει στις πνευματικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης με θέμα «Εμβληματικές Μορφές Δυτικομακεδόνων στη Βιέννη του 18ου και 19ου αι.» που διοργάνωσε ο Διαπολιτιστικός Σύλλογος Μακεδονία Βιέννης, υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Αυστρίας, Εξάρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιου και με τη υποστήριξη της Ελληνικής πρεσβείας.

Σε σχετική ενημέρωση που υπογράφει η Νέλλη Βασβατέκη επισημαίνονται τα εξής:

«΄Ηταν ένα ταξίδι ψυχής, σε μια από τις κοιτίδες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, ένα ταξίδι- κατάδυση στην Ιστορία. ΄Ένα ταξίδι συναισθημάτων σε μια πόλη σταυροδρόμι των Δυτικομακεδόνων . ΄Ένα προσκύνημα σε μια πόλη που φέρει το φορτίο Ιστορίας αιώνων.

Ηταν ένα μοναδικό ταξίδι τόσο από πλευράς του Συλλόγου Βλατσιωτών, όσο και από πλευράς των φορέων που το υποδέχθηκαν και το φιλοξένησαν.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή των Βλατσιωτών από την π. πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα και νυν γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας κα Μελίττα Σούμπερτ, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μακεδονία κ. Χάρη Ζίκο και τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου, οι οποίοι συνόδευαν τους Βλατσιώτες σε κάθε τους κίνηση.

Για υψίστης πολιτιστικής σημασίας παρουσία, μίλησε ο Μητροπολίτης κ.κ. Αρσένιος υποδεχόμενος τα μέλη της ομάδας στον Ελληνοορθόδοξο Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου χοροστάτησε στο μνημόσυνο που τελέστηκε για τους Δυτικομακεδόνες, Δούμπα, Σίνα, Βέλλιο, ενώ με τον πνευματικό του λόγο μας οδήγησε στους δρόμους της ιστορίας και του ένδοξου παρελθόντος των Δυτικομακεδόνων. Τα λόγια του μίλησαν μέσα στις καρδιές μας.

Η προτομή του Στέργιου Δούμπα στη σκάλα της Ελληνικής Εθνικής Σχολής και οι προσωπογραφίες των οικογενειών Σίνα, Βέλλιου και Δούμπα που κυριαρχούν στην αίθουσα υποδοχής, αποτελούν επιβεβαίωση του ρόλου που διαδραμάτισαν οι οικογένειες αυτές στην Ελληνική Κοινότητα της Βιέννης και στο ΄Εθνος μας.

Μνήμες, περισυλλογή, έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα και μηνύματα, κυριάρχησαν κατά την επίσκεψη στο Κεντρικό νεκροταφείο Βιέννης και στους τάφους των Δυτικομακεδόνων. Στον τάφο του Νικολ. Δούμπα, που αναπαύεται δίπλα στον Μπράμς και τον Στράους, κατέθεσαν στεφάνι, με τα χρώματα της Ελλάδας, ο επιτετραμμένος της Ελληνικής πρεσβείας κ. Σαπουντζής, ο πρόεδρος του Συλλόγου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Βιέννης κ. Ζίκος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας κ. Βασβατέκης «Οι Βλατσιώτες της Λάρισας στο Νικολ Δούμπα με σεβασμό, θαυμασμό και ευγνωμοσύνη». Σπονδή στον τάφο του Νικολ. Δούμπα, τα λόγια του καθηγητή της γλυπτικής Βίκτωρ Τίλγκνερ, του δασκάλου της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ Κων. Χριστομάνου, του λόγιου Θεαγένη Λειβαδά . Σπονδή στον τάφο του Στέργιου Δούμπα τα λόγια του ιατροφιλόσοφου Αναστάσιου Γαύδα. Ακούστηκαν από μέλη της χορευτικής ομάδας και μας ταξίδεψαν με τις αισθήσεις και το στοχασμό σ΄ ένα ανυπέρβλητο πνευματικό ταξίδι στο παρελθόν. Μια χούφτα χώμα και λίγο νερό από τη Βλάστη έρανε τους τάφους των.

Η παρουσίαση της μουσικής και της χορευτικής έκφρασης της Βλάστης και της Μακεδονίας από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας ,ένωσε τους πάντες σε μια βραδιά Μακεδονίας, σε μια βραδιά Ελλάδας! Οι χορευτές πλημμυρισμένοι χυμούς, ζωντάνια, αίσθημα, αξεπέραστοι σε ρυθμό ψυχισμό, ελευθερία έκφρασης, μετέδωσαν ένα αίσθημα χαράς και υπερηφάνειας για την καταγωγή και την πατρίδα τους. Σε κάθε τους έκφραση, σε κάθε τους κίνηση, σύσπαση του προσώπου ή του κορμιού ξεφύτρωναν μυρωδιές και εικόνες απ΄ τη Μακεδονία μας. Χόρευαν και το σώμα τους έγραφε στη γη αυτό που ήθελε να πει η ψυχή τους. Τα κορμιά τους ερμήνευαν τη μουσική. Ο χορός τους είχε ένα ιδιαίτερο βάρος, τα βήματά τους είχαν ιστορία.

Εγκάρδια υπήρξε η υποδοχή της αποστολής και στο Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης, στην χρυσοποίκιλτη Μουζίκφεράϊνσααλ με τις 32 χρυσές καρυάτιδες, πνευματικό και οικονομικό δημιούργημα του Νικολ Δούμπα, όπου μέσα από τα ενθυμήματα που μας παρουσίασαν και διάφορα περιστατικά που μας αφηγήθηκαν, ζωντάνεψαν κομμάτια από τη γεμάτη φως ζωή του Νικολ. Δούμπα, σ΄ ένα χώρο που τόσο πολύ αγάπησε.

Η συνάντηση με την Βουλευτή των Οικολόγων και Αντιδήμαρχο Βιέννης κ. Μαρία Βασιλάκου, η συζήτηση μαζί της, η ανταλλαγή απόψεων καθώς και η ξενάγηση που μας προσέφερε στο επιβλητικό, γοτθικού ρυθμού, Δημαρχείο της Βιέννης, πέρασαν στο χώρο της καλής ανάμνησης και στην προοπτική μιας νέας εμφάνισης της χορευτικής ομάδας σε μια από τις εντυπωσιακές αίθουσες του Δημαρχείου.

Πριν αναχωρήσει η αποστολή των Βλατσιωτών είχε τη χαρά και την τιμή να δεξιωθεί στην Ελληνική πρεσβεία και να ξεναγηθεί σ΄ένα υπέροχο κτήριο από τον επιτετραμμένο κ. Νικ. Σαπουντζή, τον πρόξενο κ. Δημ. Δασκαλάκη, τον Σύμβουλο τύπου κ. Κων. Προκάκη.

Το Διαπολιτιστικό Σύλλογο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Βιέννης και το Σύλλογο Βλατσιωτών Λάρισας συνέδεσε η άσβεστη αγάπη για τη Μακεδονία και οι εμβληματικές μορφές των προγόνων Δυτικομακεδόνων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Χάρης Ζίκος ευχήθηκε «οι ισχυροί δεσμοί του παρελθόντος που συνδέουν τη Βιέννη με τη Βλάστη και η γέφυρα επικοινωνίας που δημιούργησαν οι δύο σύλλογοι , να συνεχίσουν να υφίστανται και όταν άλλοι, νεώτεροι, αναλάβουν να συνεχίσουν την πορεία των δύο συλλόγων.

Ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας τόνισε ότι: «Οι Σίνα, οι Δουμπαίοι, ο Κων. Βέλλιος αποτελούν τη νοητή γραμμή που ενώνει τους Βλατσιώτες με την πόλη όπου οι σπουδαίοι συμπατριώτες μας άφησαν ανεξίτηλα χαραγμένο το όνομά τους. Η μνήμη τους περνάει από γενιά σε γενιά και διαλαλεί ότι η σπίθα του Μακεδονικού πνεύματος παραμένει άσβεστη και διασώζεται περήφανη στους Βλατσιώτες. Η μνήμη των οικογενειών των συμπατριωτών μας που ξεκίνησαν κάποτε ταπεινά από τη Βλάστη οδοιπορώντας προς τη Βιέννη, οδοιπορώντας προς την αίγλη και τη δόξα. Οι σημερινοί Βλατσιώτες νοιώθουν ότι έχουν χρέος να θυμούνται και να τιμούν τη μνήμη των σπουδαίων αυτών προγόνων τους».

Κεντρική ομιλήτρια των εκδηλώσεων ήταν η αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, δημοσιογράφος κ. Αλεξάνδρα Καρακοπούλου-Τσίσερ. Η μεστού περιεχομένου ομιλία της, που αποδόθηκε με γλαφυρό και εκφραστικό τρόπο, επεκτάθηκε και στους λοιπούς επιφανείς Δυτικομακεδόνες, τους Χριστομάνου, τους Καραγιάννιδες, τους Μαρκίδες Πούλιου.

Στην αποστολή των Βλατσιωτών συμμετείχε και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Γίτσα Τζαφέτα. Το συντονισμό της χορευτικής ομάδας και την επιμέλεια του χορευτικού προγράμματος είχε ο Γιάννης Βασβατέκης.

Για τρείς ημέρες, η Βλάστη και η Δυτ. Μακεδονία, είχε μεταφερθεί στη Βιέννη λες και ήθελε να ανταμώσει με τους παλιούς Δυτικομακεδόνες που κάποτε ξεχώριζαν με τις δραστηριότητές τους στην Αυτοκρατορική πρωτεύουσα.

Ολοι οι συμμετέχοντες σ΄αυτό το ταξίδι έζησαν ομολογουμένως ανεπανάληπτες στιγμές, που είναι βέβαιο ότι θα τις θυμούνται για πολλά χρόνια.

Νιώθω πανευτυχής που είχα την τύχη να βιώσω ένα τέτοιο ταξίδι, γεμάτο εικόνες, χρώματα, μουσικές, χορούς, νέους φίλους. Μας δόθηκε η δυνατότητα να κλείσουμε τα μάτια και να αφεθούμε, πλάθοντας στο μυαλό μας ιδανικούς χρόνους. Ανοίξαμε τις καρδιές μας και τις αφήσαμε να συγκινηθούν. Αυτό το ταξίδι μας συνέδεσε με τους προγόνους μας, μας ενέπνευσε για τους απογόνους μας. Συνέδεσε το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον. Ήταν ένα χρέος στην καταγωγή μας, στην ιστορία μας, στην ταυτότητά μας.

Ταξιδέψαμε και μαζί μας ταξίδεψε η Βλάστη, οι χοροί της, τα τραγούδια της, οι φορεσιές, ο πολιτισμός της και η λεβεντιά της.

Σ΄ αυτό το ταξίδι ζήσαμε εμπειρίες μοναδικές. Βιώσαμε τις στιγμές! Κορυφαίες στιγμές!»

Πηγή: larissanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.