Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Εκδήλωση μνήμης στη Κουτσούφλιανη για το Ολοκαύτωμα


Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης

Εκατόν δέκα οκτώ (118) χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα του Ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης και του Εκπατρισμού των κατοίκων, και έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση στην Κουτσούφλιανη, στον οικισμό Τοπικής Κοινότητας Παναγίας του Δήμου Καλαμπάκας.


Ολοκαύτωμα της Κουστούφλιανης (13 Μαίου 1898)
Ως γνωστόν φέτος συμπληρώθηκαν 118 χρόνια από το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός του εθελούσιου εκπατρισμού των Κουτσοφλιανιτών που κυριολεκτικά σημάδεψε την τότε παγκόσμια κοινότητα, εμπνέοντας ποιητές που έγραψαν διθυράμβους για την κορυφαία αυτή πράξη αποδεικνύοντας παράλληλα το μεγάλο θάρρος των Ελλήνων.
Έτσι κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο που φύτεψε ο εθνομάρτυρας Πατρο-Κοσμάς (Κοσμάς ο Αιτωλός) που πέρασε από εδώ, οι σημερινοί Κουτσουφλιανιώτες θα τιμήσουν τους προγόνους τους οι οποίοι μη αντέχοντας την αδικία των τότε μεγάλων δυνάμεων που όρισαν τα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα εντάσσοντας την Κουτσούφλιανη στην Τουρκική επικράτεια, έκαψαν το χωριό τους και φορτωμένοι με τα ιερά και όσια, το βιός τους, πέρασαν στην Ελληνική επικράτεια, γύρω από το Μοναστήρι της Παναγιάς Λιμποχώβου.

Οι εκδηλώσεις
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη θεία λειτουργία και η δοξολογία στον Ναό των Αγίων Πάντων, και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση.
Διαβάστε περισσότερα: stagonnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.