Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Διδάχθηκαν οι χοροί του βλαχόφωνου ελληνισμού στο σύλλογο ‘Kyklos Paris’ από τον Γιάννη Τσιαμήτρο


Ο Γαλλικός Πολιτιστικός σύλλογος ‘Kyklos Paris’ δραστηριοποιείται στο Παρίσι και ασχολείται με τους παραδοσιακούς χορούς και ιδιαίτερα με τους ελληνικούς. Είναι βέβαια τιμή για εμάς τους Έλληνες, που ξένοι ενδιαφέρονται για τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Εδώ και αρκετό καιρό προσκαλεί καταξιωμένους χοροδιδασκάλους και ερευνητές, πραγματοποιώντας έτσι σεμινάρια μουσικής, χορού και λαϊκού πολιτισμού γενικότερα από διάφορες χώρες. Μετά από τόσα σεμινάρια είναι φυσικό το επίπεδο των συμμετεχόντων στο σύλλογο αυτό, καθώς και στα σεμινάρια του, να είναι αρκετά υψηλό.

Σε ένα τέτοιο σεμινάριο μετά από πρόσκληση του συλλόγου ‘Kyklos Paris’, στο Παρίσι στη Γαλλία, στις 13-17/5/2016, βρέθηκε ως εισηγητής και ο Τσιαμήτρος Γιάννης, πρόεδρος, χοροδιδάσκαλος του Χορευτικού Ομίλου Βέροιας, γραμματέας επίσης και χοροδιδάσκαλος του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου.
Διδάχθηκαν από τον κ. Γ. Τσιαμήτρο έθιμα, τραγούδια και χοροί των βλαχόφωνων της ελληνικής επικράτειας από τη Προσοτσάνη Δράμας μέχρι τα βλαχοχώρια του Ασπροποτάμου Θεσσαλίας. Τονίστηκε, βέβαια, το γεγονός ότι τα βλάχικα τραγούδια και χοροί αποτελούν μέρος της πλούσιας ελληνικής κληρονομιάς. Επίσης, στο σεμινάριο και στα γλέντια του ακούστηκαν και τραγουδήθηκαν ελληνόφωνα και βλαχόφωνα τραγούδια.
Ήταν ενδιαφέρον ότι επιστήμονες Γάλλοι (εθνολόγοι, ανθρωπολόγοι κλπ) συμμετέχουν ως μαθητές σε τέτοια σεμινάρια και έτσι γίνονται σπουδαίες συζητήσεις στη διάρκεια των σεμιναρίων και στα διαλείμματα τους. Πολλοί ξένοι λοιπόν γνωρίζουν την ελληνική λαογραφία και τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό και δεν μπορεί πλέον να τους γελάσει κανείς εύκολα.

Συγκεκριμένα διδάχθηκαν κατά περιοχές τα παρακάτω βλάχικα:
1. Ανατολικό Βέρμιο (& Βέροια, Νάουσα): Στρωτός (ω λάϊ μούντι), Ζαχαρούλα, Σίρμπα, Το 45, Μωραϊτικο, Τσάμικο, Καραπατάκι, Φιάτα Νίκα.
2. Κλεισούρα: Κατινιώ, Μπαϊράτσε, Ούνου Ταχινά.
3. Παϊκο, Ανατολική Μακεδονία: Φραγκίτσα, Αντίπερα, Χατζηστέργιος, Κάτω στην άσπρη πέτρα, Βλαχούλα.
4. Γρεβενά: Κίνικι, Παιδιά της Σαμαρίνας, Τσάμικο, Τσαρίτσα, Συγκαθιστός-γυρίσματα.
5. Βωβούσα (βλαχοζάγορο): Ασημένια Αλυσίδα (Βωβουσιώτικο), Συγκαθιστός-γυρίσματα, Τσάμικο.
6. Σιρράκο, Καλαρίτες: Βούλου μωρ βούλου, Γιάννη Κώστα, Για μια φορά είναι η λεβεντιά, Συγκαθιστός-γυρίσματα.
7. Κεφαλόβρυσο (Μιτσιντέ): Βαρύ μπεράτι-γυρίσματα, Πωγωνίσιο.
8. Μέτσοβο- Κουτσούφλιανη (Χώρα Μετσόβου): Κεφάλι, Τσάμικο, Συγκαθιστό - γυρίσματα.
9. Ασπροπόταμος (Θεσσαλίας): Χανιώτικο, Λα πάτρου τσίντζι μάρμαρι, Τσάμικο.
Πηγή: verianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.