Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Μελιτζανόπιτα Λιβαδίου Ολύμπου


Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα βρίσκει κανείς πολλά και διαφορετικά είδη πίτας, τα οποία ποικίλουν ανά γεωγραφικό διαμέρισμα. Εκφράζοντας απόλυτα το ελληνικό γαστρονομικό πνεύμα της απλότητας, οι πίτες είναι γευστικά αριστουργήματα από λιτά υλικά που συνδυάζουν την σοφία της μαγειρικής οικονομίας με την υψηλή γαστρονομία. Αποτελούν κάποιες φορές το απαραίτητο συνοδευτικό του πλούσιου τραπεζιού ή ένα γευστικό και υγιεινό σνακ μέσα στην ημέρα!
Όλα γίνονται Πίτα! Εκτός από παραλλαγές στο φύλλο, η ποικιλία της γέμισης μιας πίτας δεν έχει όρια!

~ Υλικά: 
Για 11 φύλλα: 
1 κιλό αλεύρι 
½ φλιτζανάκι λάδι 
λίγο αλάτι 
νερό όσο πάρει 

~ Για τη γέμιση: 
1 ½ κιλό μελιτζάνες 
1 κιλό κρεμμύδια ξερά 
1 φλιτζάνι τραχανά 
1 φλιτζάνι λάδι 
4 αυγά 
αλάτι 
πιπέρι 
~ Εκτέλεση 
Ετοιμάζουμε το φύλλο όπως στην παραδοσιακή τυρόπιτα. 
Για τη γέμιση: Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρούς κύβους. Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, προσθέτουμε το αλάτι, ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, στο νερό που θα βγάλουν, για 15 λεπτά. Κατόπιν, ρίχνουμε τον τραχανά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και το πιπέρι και ανακατεύουμε. 

Σε ταψί στρώνουμε 3 από τα φύλλα που ανοίξαμε και απλώνουμε το ¼ της γέμισης. Σκεπάζουμε τη γέμιση με 2 φύλλα λαδώνοντας το πρώτο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες τρεις φορές. Λαδώνουμε το τελευταίο φύλλο και το χαράζουμε ελαφρά με μυτερό μαχαίρι σε κομμάτια. 
Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά. 

Από το Εδεσματολόγιον Θεσσαλίας
Το διαβάσαμε: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.