Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

«Η Αρπαγή της Βασιλαρχόντισσας» - Πρεμιέρα στον Πολυχώρο Πολιτισμού Χορίαμβο Λάρισας


«Η Αρπαγή της Βασιλαρχόντισσας», του Νίκου Σαμαρίνα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 20.15 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Χορίαμβο.

Πρόκειται για ένα λαϊκό χορόδραμα του Νίκου Σαμαρίνα, προϊόν μυθοπλασίας, που πατά, όμως, στην ιστορία που κρύβεται πίσω από το παραδοσιακό τραγούδι της Ηπείρου «Βασιλαρχόντισσα», η οποία εκτυλίχθηκε στο Μέτσοβο στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά οι συμβολισμοί, οι αλληγορίες και οι αναγωγές στο σήμερα και σε προηγούμενες περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας κυριαρχούν.

Η πραγματική ιστορία:

~ Φωτο: Η Βασιλαρχόντισσα, Ευδοκία (Δούκω) Αβέρωφ με τον άντρα της Στέργιο Τζωαννόπουλο.

Το καλοκαίρι του 1885 ή κατά άλλους του 1884, ο άρχοντας του Μετσόβου Νικολάκης Αβέρωφ χαστούκισε έναν νεαρό παρακατιανό, τον Φλέγκα, διότι τόλμησε να περάσει από την πλατεία στην οποία συναθροίζονταν οι άρχοντες. Ο Φλέγκας ορκίστηκε να εκδικηθεί και σε συνεργασία με τους ληστές Θύμιο Γάκη και Βαγγέλη Τάκη απήγαγαν την κόρη του Αβέρωφ, Ευδοκία, την οποία απελευθέρωσαν δυο βδομάδες μετά, αφού πρώτα απέσπασαν σε λύτρα το βάρος της σε χρυσάφι. Η κινητοποίηση για τον εντοπισμό και την σύλληψη των ληστών ήταν πολύ μεγάλη. Ο Θύμιος Γάκης κατάφερε να γλιτώσει και να μεταβεί στη Σμύρνη μεταμφιεσμένος σε χανούμισσα μέσα σε ένα τούρκικο χαρέμι.

Στην παράσταση, την οποία χορογραφεί και σκηνοθετεί ο Νίκος Σαμαρίνας, παίρνουν μέρος στους βασικούς ρόλους οι χορευτές: Δήμος Πραντσίδης, Λαμπρινή Παπάζογλου- Μακρή, Νίκος Σαμαρίνας, Δημήτρης Μπούτλας, Ζωή Σαραφείδου και πλαισιώνουν οι: Δημήτρης Βλάνδος, Γιώργος Γεροφώτης, Φανή Ζούκη, Μένη Τσιαπάρα, Λιάνα Φουρλή, Μαρίνα Ποδηματά, Γιώργος Μουλάς, Αγγελική Μακαντάση, Αγγελική Κουτσιαύτη και ο Αποστόλης Ντόμαλης.
Επίσης παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί της θεατρικής σκηνής «Ονείρων Θαύματα»: Δημήτρης Βούζας, Θοδωρής Ματούλας, Θανάσης Μαγιάκος και Σταυρούλα Σδράνη. Τραγουδά επί σκηνής η Ελένη Σαμαρίνα.
Τα τραγούδια της παράστασης παίζουν οι μουσικοί-καθηγητές της σχολής παραδοσιακής μουσικής «Μελωδία»: Κώστας Κωστούλης (κλαρίνο), Μάριος Σαρακατσιάνος (λαούτο- τραγούδι), Θάνος Ρούμπος (βιολί), Γιάννης Μακρυγιάννης (κρουστά).
Τα κοστούμια είναι της Ελένης Ψύρρα, οι φωτισμοί της Δώρας Παπαδούλη, οι φωτογραφίες του Αποστόλη Ντόμαλη, η επεξεργασία ήχου του Μπάμπη Χαρίτου και η επεξεργασία εικόνας του Άγγελου Καστώρη.
Η παραγωγή είναι του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χορίαμβος»
Οι παραστάσεις θα γίνονται κάθε Παρασκευή στις 21.15 και Σάββατο στις 20.15. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2411101963 & 6973713737. Προπώληση εισιτηρίων καθημερινά 18.00- 22.00.
Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ στη πόρτα, 7 ευρώ στην προπώληση. Φοιτητικά, ανέργων και παιδικά 7 ευρώ.

Πηγή: larissanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.