Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Οι Βλάχοι της Μαγνησίας


Στοιχεία προέλευσης και παρουσίας, με συμβολή στην αναδημιουργία και τον πολιτισμό.

Το εκδοθέν με την επιμέλεια της ΕΚΠΟΛ βιβλίο ‘’Οι Βλάχοι της Μαγνησίας’’ δεν είναι μόνο μία απεικόνιση της παρουσίας των Βλάχων στο νομό μας (Αλμυρό-Βελεστίνο-Σέσκλο) αλλά φωτίζει με την διεισδυτική ματιά των συγγραφέων και την περιγραφική τους επιδεξιότητα, μια άγνωστη σε πολλούς παρουσία συμπατριωτών μας που επί αιώνες ζούν και δημιουργούν στη περιοχή μας και που συνεχίζουν μια παράδοση ανάπλασης και προσφοράς σε όλους τους τομείς κοινωνικό, πολιτισμικό, οικονομικό και κυρίως εθνικό. 

Δεν είναι κάτι το ξέχωρο από τον κορμό που λέγεται Ελλάδα είναι ένα κομμάτι της ίδιας της πατρίδας μας, με τα ίδια χαρακτηριστικά του Έλληνα που βιώνει και δημιουργεί, που συνεχίζει μία παράδοση γνήσια χωρίς μακιγιαρίσματα και που διατηρεί ακόμη σαν συνέχεια της φυλής μας πολλά στοιχεία όσον αφορά τη δουλειά, τις οικογενειακές σχέσεις το πολιτισμό.

Στο βιβλίο θα δεί ο καθένας μας εικόνες από την καθημερινή ζωή των βλάχων, θα γνωρίσει σε γραπτή αναπαράσταση ήθη και έθιμα που και σήμερα συνυπάρχουν στο καθημερινό τους βίο και θα ανασκαλίσουν στη μνήμη μας φυσιογνωμίες που έδωσαν το στίγμα τους στους εθνικούς αγώνες και άλλες που η φιλοπατρία τους καταδείχθηκε με τις ευεργεσίες και τις άλλες προσφορές σαν βάλσαμο στην ανασυγκρότηση και ευημερία της χώρας μας. 
Ένα βιβλίο που μας φέρνει νοερά σε χρόνους παλαιούς σε εποχές μακρινές, όπου οι Βλάχικες παροικίες ήταν συνώνυμες με την ορεσίβια ζωή, με το αγνό και το άδολο, με τη περηφάνια και τη λεβεντιά. Και η συνέχεια, η παράδοση εξακολουθεί να γοητεύει, να συναρπάζει να γίνεται ένα με την ειδίκευση στις βουνίσιες ανόθευτες συμπεριφορές στο ωραίο που εκφράζεται με τις συνήθειες, το τραγούδι, το χορό, τα λαμπερά πανηγύρια, τα πολύβουα βλάχικα γλέντια. 

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά για τη παρουσία των Βλάχων-Περιβολιωτών στο Βελεστίνο, αναφέρονται οι ιστορικές πηγές που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, γίνεται σύνδεση του Βελεστίνου και του Περιβολίου, ως ένας δίδυμος πυρήνας διαμονής των Βλάχων και όσον αφορά την ασχολία τους αυτή ήταν πολυδιάστατη αφού ήταν και κτηνοτρόφοι και κιρατζήδες και υλοτόμοι και τυροκόμοι. Στα κατοπινά μας χρόνια οι Βλάχοι έχουν να επιδείξουν ένα μεγάλο αριθμό επιστημόνων, καθηγητών Πανεπιστημίου, Υπουργών, Βουλευτών, Νομαρχών και Δημάρχων, ιατρών, δικηγόρων, μηχανικών και άλλων επιστημόνων και μη που έπαιξαν και παίζουν σπουδαίο ρόλο στη δημόσια ζωή, ενώ υπήρχαν και υπάρχουν επιχειρηματίες-βλάχοι με λαμπρή εξέλιξη και ανοδική οικονομική πορεία. 

Οι συγγραφείς του βιβλίου και όσον αφορά τους Περιβολιώτες Βλάχους αναφέρουν και πολλά άλλα επαγγέλματα με τα οποία ασχολήθηκαν όπως ράφτες, μυλωνάδες, ζωέμποροι, και αλλά επαγγέλματα που δίνουν ένα πλεονέκτημα επαγγελματικής συνέπειας για την επιτυχή σταδιοδρομία τους. Βλάχοι Περιβολιώτες εκτός από το Βελεστίνο υπάρχουν στο Νέο Περιβόλι, Μικρό Περιβολάκι, Κανάλια, Άλλη Μεριά Bόλου και μικρότερος αριθμός σε άλλα χωριά του νομού, όπως και στο Βόλο. Ένας τομέας στον οποίον οι Βλάχοι πρωτοπορούν είναι ο πολιτιστικός τομέας και δείγμα είναι οι υπάρχοντες πολιτιστικοί σύλλογοι, ο λαογραφικός χαρακτήρας στις γιορτές, τα πανηγύρια, τα τραγούδια και τους χορούς.

Τα ιστορικά στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο δίνουν ένα περίγραμμα της παρουσίας και της δράσης των Βλάχων ανά τους αιώνες και παρουσιάζουν το πόσο ζωντανή είναι και σήμερα η παράδοση από ένα τμήμα του ελληνισμού που τόσα πολλά προσέφερε και προσφέρει στη διαμόρφωση της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας. 
Και το ενθουσιώδες όσον αφορά το βιβλίο είναι η τέλεια δουλειά που έγινε από τους νέους συγγραφείς Γεώργιο Σαββανάκη, Νίκη Αλεξίου, και Στέργιο Σιουμουρέκη.

Πολλά είναι και τα στοιχεία που παρατίθενται όσον αφορά το Περιβόλι των Γρεβενών ιστορία, διαδρομή, επαγγέλματα, πανηγύρια, επιστήμονες, φυσιογνωμίες, και μία σειρά φωτογραφιών που φέρνουν αναμνήσεις και αποτυπώνουν τη ζωτικότητα ενός μέρους του ελληνισμού των Βλάχων με την εθνική τους προσφορά και την κοινωνική τους ανέλιξη.

Συγχαρητήρια και στους συγγραφείς Δημ.Τσούτσα και Σπ.Φορφόλια για την πραγματικά αξιόλογη εργασία τους όσον αφορά τους αρβανιτόβλαχους του Αλμυρού.

Βασίλης Καραμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.