Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

''Οι Βλάχοι της Μαγνησίας'' - παρουσίαση του βιβλίου στον Αλμυρό


Παρουσία του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Αντ. Μπέζα, παρουσιάζεται την ερχόμενη Παρασκευή 6 Μαρτίου, η έκδοση της ΕΚΠΟΛ Μαγνησίας, «Οι Βλάχοι της Μαγνησίας».
Η επίσημη παρουσίαση της έκδοσης, θα γίνει στις επτά το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού.

Πρόκειται για ένα βιβλίο καρπό της συνεργασίας των τριών βλάχικων συλλόγων του νομού Μαγνησίας (Αλμυρού, Βελεστίνου και Σέσκλου) με σκοπό την καταγραφή της ιστορίας, της λαογραφίας και του πολιτισμού των Βλαχόφωνων Ελλήνων. 

Τη συγγραφή του βιβλίου είχαν οι Δημήτρης Τσούτσας και Σπύρος Φορφόλιας για την ενότητα των Αρβανιτόβλαχων και οι Γιώργος Σαββανάκης, Στέργιος Σιουμουρέκης και Νίκη Αλεξίου για την ενότητα των Βλάχων της περιοχής Βελεστίνου (Περιβολιωτών). 

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο ενότητες, (Περιβολιωτών και Αρβανιτόβλαχων), και στις 200 σελίδες του γίνεται μία ιστορική αναδρομή στις πατρογονικές εστίες των Αρβανιτόβλαχων-Φρασεριωτών και των Περιβολιωτών Βλάχων, στα έθιμα και τις δοξασίες τους, στο μοναδικό στην Ευρώπη μουσικολογικά πολυφωνικό τραγούδι, στα παραδοσιακά τους επαγγέλματα, τον παραδοσιακό βλάχικο γάμο κλπ. Εξαιρετικά σημαντική είναι επίσης η δημοσίευση περίπου 250 φωτογραφιών οι περισσότερες από τις οποίες είναι αδημοσίευτες και εκτείνονται χρονολογικά από το 1886 έως τα νεώτερα χρόνια.

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού Δημήτρης Τσούτσας.

Η ΕΚΠΟΛ και η ΝΑΜ με ιδιαίτερη χαρά στήριξαν αυτή την προσπάθεια βάζοντας ένα λιθαράκι στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής μας μέσα από τη γνώση και την καταγραφή της ιστορικής παράδοσης πληθυσμιακών ομάδων με ιδιαίτερα πλούσια πολιτισμικά στοιχεία. Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι η συνεργασία των τριών Συλλόγων προωθεί τη δικτύωσή τους, πράγμα που αποτελεί τον πιο σύγχρονο και ενδεδειγμένο τρόπο για την οργάνωση της λειτουργίας των πολιτιστικών συλλόγων. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μπουκώρος.

Πηγή: eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.