Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

''Οι Βλάχοι της Μαγνησίας'' - παρουσίαση του βιβλίου στο Σέσκλο


Μετά τις επιτυχημένες παρουσιάσεις της έκδοσης της ΕΚΠΟΛ «Οι Βλάχοι της Μαγνησίας» στον Αλμυρό και το Βελεστίνο, η Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, ο Δήμος Αισωνίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σέσκλου συνδιοργανώνουν την τρίτη και τελευταία παρουσίαση του βιβλίου στο Σέσκλο, εκεί δηλ. όπου εδρεύει ο τρίτος βλάχικος σύλλογος του νομού ο οποίος συνεργάστηκε στη συγγραφή του βιβλίου με σκοπό την καταγραφή της ιστορίας, της λαογραφίας και του πολιτισμού των Βλαχόφωνων Ελλήνων.

Την Κυριακή 12 Απριλίου 2009, στις 11 το πρωί, στο Δημοτικό Κατάστημα Δ.Δ. Σέσκλου (Πολιτιστικό Κέντρο Σέσκλου) ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Παπατόλιας Απόστολος, ο κ. Φορφόλιας Σπύρος, ερευνητής-λαογράφος και επιμελητής της ενότητας Αρβανιτόβλαχων του βιβλίου, ο κ. Γκάγκας Λεωνίδας, τ.Δήμαρχος Αισωνίας και τ.πρόεδρος Κοινότητας Σέσκλου κι ο κ. Φώτου Χρήστος, δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής, θα μιλήσουν για το βιβλίο.

Την εκδήλωση συντονίζει ο κ. Ζαχαρόπουλος Ευάγγελος, Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ και νομαρχιακός σύμβουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι η ΕΚΠΟΛ και η ΝΑΜ με ιδιαίτερη χαρά στηρίζουν αυτή την προσπάθεια βάζοντας έτσι ένα λιθαράκι στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής μας μέσα από τη γνώση και την καταγραφή της ιστορικής παράδοσης πληθυσμιακών ομάδων με ιδιαίτερα πλούσια πολιτισμικά στοιχεία.

Η συνεργασία των τριών Βλάχικων Συλλόγων στη συγγραφή του βιβλίου προωθεί τη δικτύωσή τους, πράγμα που αποτελεί τον πιο σύγχρονο και ενδεδειγμένο τρόπο για την οργάνωση της λειτουργίας των πολιτιστικών συλλόγων.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο ενότητες: οι Δημήτρης Τσούτσας και Σπύρος Φορφόλιας επιμελήθηκαν την ενότητα των Αρβανιτόβλαχων και οι Γιώργος Σαββανάκης, Στέργιος Σιουμουρέκης και Νίκη Αλεξίου την ενότητα των Βλάχων της περιοχής Βελεστίνου (Περιβολιώτες). Στις 200 σελίδες του βιβλίου γίνεται μία ιστορική αναδρομή στις πατρογονικές εστίες των Αρβανιτόβλαχων-Φρασεριωτών και των Περιβολιωτών Βλάχων, στα έθιμα και τις δοξασίες τους, στο μοναδικό στην Ευρώπη μουσικολογικά πολυφωνικό τραγούδι, στα παραδοσιακά τους επαγγέλματα, τον παραδοσιακό βλάχικο γάμο κλπ. Εξαιρετικά σημαντική είναι επίσης η δημοσίευση περίπου 250 φωτογραφιών οι περισσότερες από τις οποίες είναι αδημοσίευτες και εκτείνονται χρονολογικά από το 1886 έως τα νεώτερα χρόνια.

Πηγή: fatsimare.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.